גל התביעות עושה את שלו
ביטוח אחריות של נושאי משרה ודירקטורים מתייקר
חברות הביטוח מייקרות את פוליסות האחריות של נושאי המשרה והדירקטורים בחברות הציבוריות - כך נודע ל"כלכליסט".
בעקבות גל תביעות ייצוגיות ונגזרות כנגד דירקטוריונים של חברות ציבוריות בגין מעשי רשלנות לכאורה, החליטו חברות הביטוח המבטחות את הדירקטורים לייקר פוליסות חדשות
עם התביעות שהוגשו באחרונה ניתן למנות את התביעה שהוגשה באוקטובר האחרון כנגד נושאי משרה בחברת אלרן נדל"ן שהיקפה עומד על 53 מיליון שקל. התביעה תוקפת עסקה למכירת אחזקותיה של אלרן לחברת אטלס בשנת 2008, בטענה כי מדובר בעסקה רשלנית ובלתי סבירה שבוצעה תוך הפרת חובות הזהירות של הדירקטורים ונושאי המשרה שלה.
בשלהי 2011 הוגשה תביעה נגזרת בהיקף של 45 מיליון שקל נגד דירקטורים בדלק נדל"ן שבשליטת יצחק תשובה, בטענה כי אלו גרמו לנזקים כספיים כבדים כשהחליטו לפטור את בעל השליטה מהתחייבויותיו כלפי החברה. זאת לאחר שלא דאגו לכך שהחברה תבצע הנפקת זכויות שבמסגרתה התחייב תשובה להזרים כספים לחברה.
עיקר ההתייקרות בפרמיות של ביטוחי הדירקטורים היא בחברות נדל"ן ופיננסים, שם הדירקטורים חשופים יותר לתביעות.
חברות הנסחרות במדד ת"א־25 נוהגות לשלם פרמיה של 3,000–7,000 דולר על כל מיליון דולר כיסוי בשנה. החברות הגדולות נוהגות לרכוש כיסויים בגובה של עד 100 מיליון דולר, כך שהפרמיות יכולות להגיע גם ל־700 אלף דולר בשנה.
חברות הביטוח נמנעו לייקר את פוליסות הביטוח גם לאחר כניסתו לתוקף של חוק האכיפה המינהלית, שאפשר לחברות לשפות את נושאי המשרה שלהן בגין הוצאות שיידרשו לשלם אם יחסו תחת חוק האכיפה המינהלית - ובהן פיצוי הנפגעים ממעשה הרשלנות, וכן כיסוי ההוצאות המשפטיות הכרוכות בהליך שיתנהל נגדם.
תיקון 16 ותיקון 20 לחוק החברות, המעניקים לבעלי מניות המיעוט זכות וטו על אישור שכר נושאי משרה בכירים ושכר בעלי שליטה, השפיעו אף הם על ביטוחי האחריות. לפי תיקון 20 (חוק שכר הבכירים), החל מדצמבר 2012 חבילת שכר של מנהלים בארגון, ובכללה גם הסכם ביטוח האחריות המקצועית שלהם, צריכים להגיע לאישור בעלי מניות המיעוט.