$
מט"ח וסחורות

יציבות בשוק המט"ח; "פישר צפוי להתערב במסחר ולמנוע התחזקות השקל"

הדולר עלה ב-0.2% ושערו היציג 3.7 שקלים, היורו איבד 0.1% ל-4.95 שקלים. פריקו: "בנק ישראל צפוי להתערב עם ייסוף השקל לעבר רמת 3.65 שקלים"

גיא בן סימון 15:3911.02.13

שוק המט"ח ננעל היום (ב') ביציבות. הדולר עלה ב-0.2% ושערו היציג 3.7 שקלים, היורו איבד 0.1% ל-4.95 שקלים. ברקע: האפשרות שבנק ישראל יחזור ל'מלחמת המטבעות' ויתערב בשוק המט"ח.

 

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר רמז בנאום בכנס בינלאומי בפראג על האפשרות כי בנק ישראל ישוב ויתערב בקרוב במסחר במטבע חוץ, במטרה להחליש את השקל ולעודד את היצוא. "כולם אומרים שאי אפשר להילחם עם השוק. זה סיפור טוב. אפשר להילחם עם השוק, אם מה שהשוק רוצה זה שהמטבע שלך יתחזק. אני אדבר בשקלים, כי זה הנושא שעליו אני חושב. אנשים באים למדינה ורוכשים נכסים במטבע מקומי, ואתה מייצר עבורם שקלים. אנחנו יכולים לייצר שקלים בכמויות מאוד גדולות. את השקלים האלה אנחנו 'מעקרים' (סופגים בחזרה מהשוק) באמצעות מכירה מיידית של ניירות ערך לטווח קצר. אפשר לעשות זאת לנצח. זה יהיה מאוד יקר לפעול כך, אבל ניתן לעשות זאת".

 

בפעם האחרונה שבה בנק ישראל התערב במסחר במט"ח ורכש דולרים היה בין מרץ 2008 ליולי 2011, אז רכש בנק ישראל 48.8 מיליארד דולר. בהמשך נאומו רמז פישר למכשיר פעולה נוסף, שגם אותו עשוי בנק ישראל לשלוף בהמשך השנה בדמות רכישת איגרות חוב על ידי הבנק המרכזי.

 

סטנלי פישר  סטנלי פישר צילום: איי אף פי

 

"דבריו של פרו' סטנלי פישר באשר למרחב התנועה הגדול העומד לרשות בנק ישראל תואמת את הערכתנו, לפיה בנק ישראל צפוי להתערב במסחר ולמנוע את התחזקות השקל באופן רציף ומהיר", אמר יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו. "להערכתנו, בנק ישראל צפוי להגיב לתנודות שערים חריגות עם ייסוף השקל לעבר רמת 3.65 שקלים לפחות. הירידה בביקוש למט"ח לאור תחילת זרימת הגז בחודש אפריל, צפויה לחייב את בנק ישראל לפעול בזירת המט"ח באמצעות הכרזות והודעות כשלב ראשון כבר בטווח הקצר".

 

נפח המסחר הכולל במט"ח בחודש ינואר הסתכם ב-102 מיליארד דולר, בהשוואה ל-100 מיליארד דולר בחודש דצמבר. נפח המסחר היומי הממוצע ירד ב-3% בחודש ינואר ועמד על 4.8 מיליארדי דולר. כך עולה מנתונים שפורסמו אתמול על ידי בנק ישראל. הממוצע היומי של נפח המסחר בעסקאות המרה (עסקאות ספוט ופורוורד) ירד בינואר ב-12% בהשוואה לחודש דצמבר ועמד על 1.9 מיליארד דולר ביום.

 

"הצמיחה בישראל וההכנסות מגז טבעי שצפויות להגיע השנה, מהוות בעיניי סיבה טובה להאמין שהשקל ימשיך להתחזק", לפי ליאור פאוסט, מחדר העסקאות של אומי שוקי הון. "מהלך פתיחת השנה החזק של היורו הגיע בתזמון מושלם עם המתיחות בגבול ישראל־סוריה והודעת סטנלי פישר על סיום תפקידו כנגיד בנק ישראל, שיחד מהווים חלון הזדמנויות נדיר למכור יורו כנגד השקל בנקודה אטרקטיבית (אם אפשר מעל 5 שקלים). כך, גם היקף רכישת הדולרים על ידי ישראל כדי לקנות אנרגיה צפוי לרדת", הוסיף. "בנוסף, אין לדעת אם הנגיד הבא יאמץ את מדיניות הנגיד היוצא בנוגע לרכישות דולרים והתערבות ישירה בשוק המט"ח".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x