$
בורסת ת"א

עכשיו זה רשמי: דלק אנרגיה תחזיק 30% ממאגר "אפרודיטה " הקפריסאי

המאגר הידוע בכינויו בלוק 12, מכיל על פי ההערכות שדה גז בגודל ששווה ל-7 טריליון רגל מעוקב של גז (TCF) כ-77% מנפח מאגר הגז "תמר"

ליאור גוטמן 11:4012.02.13

חברת דלק אנרגיה, שבשליטת יצחק תשובה, השלימה את הכניסה לשותפות במבנה "אפרודיטה" הקפריסאי, ומעתה היא תחזיק בו 30%, כאשר השותפה היחידה שלה היא חברת נובל אנרג'י האמריקאית (70%).

דלק אנרגיה תחלק את האחזקות במקום באופן שווה בין חברות דלק קידוחים ואבנר, שתיהן פועלות תחת דלק אנרגיה. מאגר "אפרודיטה", הידוע גם בכינויו בלוק 12, מכיל על פי ההערכות שדה גז בגודל ששווה ל-7 טריליון רגל מעוקב של גז (TCF), כמות השקולה לכ-77% מנפח מאגר הגז "תמר".

 

בדומה למקובל בישראל, ממשלת קפריסין היא אחת הנהנות מהגז שיופק שם והיא זכאית הן לתמלוגים והן לשיריון חלק ממאגר האנרגיה לצרכים עצמיים. לעומת זאת, החוק הקפריסאי לא מטיל שיעורי מס קבועים בדומה לאלו שנחקקו בישראל לאחר כיוננה של ועדת ששינסקי, ואלו נקבעים אד-הוק מול כל בעל מאגר וביחס ישיר להיקף ההפקה ממנו.

 

כדי לחייב את השותפות במאגר לפתח אותו הציבה ממשלת קפריסין מספר תנאים, שכוללים מתן ערבות בלתי מוגבלת לביצוע העבודות במקום בלוחות זמנים שיקבעו מראש. במידה והערבות של דלק אנרגיה לא תספק את הקפריסאים אזי החברה תעמיד לרשותה ערבות של קבוצת דלק, היא בעלת השליטה בדלק אנרגיה.

 

יצחק תשובה
יצחק תשובה צילום: נימרוד גליקמן
 
מאגר הגז הקפריסאי אינו מיועד לטובת המשק הישראלי, ובכוונת השותפות שם לחבר אותו, לאחר קבלת האישורים, לצנרת הולכה אחד שתכלול גם את מאגר "לוויתן" שנמצא בשטח הישראלי. מדובר במהלך שיארך 3 - 5 שנים ועלותו עד 10 מיליארד דולר, לרבות הקמת מתקן ייצוא צף (FLNG). הסיבה לחיבור צנרות ההולכה של "אפרודיטה" ו"לוויתן" היא כפולה - במידה ומסקנות ועדת צמח יאושרו אזי חלק מנפח הגז ב"לווייתן" הוא מוטה ייצוא, כך שקל יותר לבצע זאת על ידי הזרמת הגז למתקן קיים, בין אם הוא יבשתי או צף וממוקם בשטח קפריסין.

 

הסיבה השנייה היא שנכון לשנייה זאת דלק אנרגיה ונובל אנרג'י מחזיקות 85% ממאגר "לווייתן", וחיבור צנרת הולכה אחידה לשני המאגרים כשהם תחת שליטה אחת יקל עליהן למצות את פוטנציאל האנרגיה שהתגלה שם.

 

בדצמבר האחרון חתמו נובל אנרג'י, דלק אנרגיה ורציו, הן בעלי מאגר לוויתן, על עסקה להכנסת וודסייד האוסטרלית כשותפה, כאשר מתווה העסקה כולל העברת 30% מהמאגר תוך דילול השותפות בעבור 2.5 מיליארד דולר. עם זאת, בהודעת החברות מדצמבר נאמר שהעסקה מותנה בתנאי בסיסי והוא שהעסקה תושלם רק "עם ההסדרה הרגולטורית שתאפשר ייצוא גז טבעי מפרויקט לויתן", פעולה שהממשלה הקודמת לא הספיקה להשלים במסגרת אישור מסקנות ועדת צמח לייצוא הגז. לפיכך, בהעדר החלטה רשמית של ממשלת ישראל קיימת האפשרות שהשלמת העסקה תדחה עד לכינונה של ממשלה חדשה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x