$
בורסת ת"א

ראיון כלכליסט

"מעולם לא נתקלתי במחזיקי אג"ח עוינים כל כך כמו באמפל"

דיוויד פרידמן, עורך דינו של יוסי מימן טוען כי מחזיקי האג"ח של אמפל מנהלים מלחמה מול בעל השליטה בזמן שהחברה מאבדת ערך. לצד זאת, הוא מבהיר: "יכולות להיות נסיבות שמימן יביא גם כסף"

גולן חזני 08:1009.04.13

"אנחנו מאוד שמחים על החלטת השופט ומאמינים שבית המשפט ימנה לתפקיד הנאמן מישהו הוגן" - כך אומר בראיון בלעדי ל"כלכליסט" עו"ד דיוויד פרידמן, שמייצג את יוסי מימן, בעל השליטה באמפל.

בסוף השבוע האחרון החליט בית המשפט האמריקאי למנות נאמן בעל זהות אמריקאית לאמפל שבשליטת מימן. זאת, לאחר שמחזיקי האג"ח של החברה ביקשו למנות את משה אינגביר (לשעבר ראש אגף אשראים מיוחדים בבנק לאומי) ליו"ר דירקטוריון אמפל ואת שלומי קלסי למנהל התפעולי של החברה.

 

הקביעה של בית המשפט האמריקאי משאירה פתח למינויים של השניים עם אישור הסדר, אולם כרגע הפערים בין הנציגות לחברה גדולים. הנאמן שימונה יפקח על פעילות החברה לאחר שכל חברי הדירקטוריון, מלבד מימן עצמו המשמש כיו"ר, התפטרו.

 

דיוויד פדרמן דיוויד פדרמן

 

בסוף אוגוסט האחרון הגישה אמפל, שמאוגדת כחברה אמריקאית, בקשה לבית המשפט המחוזי בניו יורק שיאפשר לה לארגן מחדש את פעילותה במסגרת הליך צ'פטר 11 (הליך הגנה מפני נושים שבמסגרתו נאסר על נושי החברה לנסות ולהשתלט על נכסיה).

 

לפני כשנה הודיעה מצרים על ביטול הסכם אספקת הגז עם ישראל. הנכס העיקרי של אמפל היו מניות חברת EMG (חברה פרטית שמימן הוא אחד מבעלי מניותיה), שהחזיקה בצינור הגז בין ישראל למצרים. כתוצאה מכך צנחה מניית אמפל ואיגרות החוב שלה התרסקו. החברה נכנסה להליך של הסדר חוב עם הנושים, שהתפוצץ כאשר מימן החליט לגשת להליכים בארה"ב. חובה של אמפל למחזיקי האג"ח מסתכם בכ־900 מיליון שקל.

 

"ההנהלה לא אשמה"

 

פרידמן, שותף במשרד עורכי הדין האמריקאי קסוביץ', בנסון, טורס ופרידמן ושות', יוצא בהאשמות נגד נציגות מחזיקי האג"ח. "בזבזנו שמונה חודשים סתם. כבר ביולי אמרנו שאנחנו מוכנים להעביר את החברה לידי המחזיקים ושתהיה הנהלה אחראית שתנהל. אבל הנציגות ביקשה למנות אנשים שהיו ממשיכים לבזבז את הזמן. לאורך כל התקופה הם היו עסוקים במאבקים לא ענייניים נגד החברה שפגעו בערך שלה. שמונת החודשים האלה עלו לחברה הון עתק של 3 מיליון דולר עבור הוצאות משפטיות".

 

מדוע אתה מתנגד למינוים של משה אינגביר ושלומי קלסי?

"אני לא מכיר אותם אישית, אבל הבעיה היתה שהמחזיקים רצו למנות דירקטורים שידווחו ישירות אליהם. לא אמרנו אם המועמדים הם טובים או רעים".

 

הם בעלי החוב. לא טבעי שיקבלו את השליטה וימנו אנשים שלהם?

"זה לא עובד ככה בארה"ב. החברה ממשיכה לנהל את ענייניה עד שהליך הצ'פטר 11 נגמר. מחזיקי האג"ח רוצים לשלוט בחברה בצורה שמזיקה לעסק. הם לא קיימו איתנו אפילו שיחה על גדות מכליות (החברה־הבת של אמפל), הבוררות מול המצרים או פרוייקט האתנול בקולומביה. בארה"ב, כשחברה מצויה בהליך צ'פטר 11, בעלי החוב יושבים עם הנהלת החברה ומנסים לגבש תוכנית פעולה שתביא להעלאת ערך הנכסים. כאן זה לא קורה. במקום זה הם מנסים לנהל מלחמה אישית נגד מימן והחברה מאבדת ערך. אני עובד 32 שנים כעורך דין בניו יורק ולא נתקלתי במחזיקי אג"ח כל כך עוינים. כל זאת, במיוחד שכל מה שקרה לא היה באשמת ההנהלה אלא בעקבות שינויי שלטון במצרים".

 

למה אתה מאשים את המחזיקים בנזק לחברה? מה הם עשו?

"ההתנהלות של הנציגות בתקשורת ומול צדדים שלישיים שקשורים לחברה, היתה כזו שפגעה בבוררות בנושא EMG. היא גם לא מאפשרת לקדם את הפרויקט בקולומביה, ובנוסף הביאה למינוי כונס נכסים על ידי בנק דיסקונט - מה שהביא לפגיעה קשה בערך החברה. לגופים שעובדים מול אמפל לא נוח לעבוד באווירה שנוצרה, ולכן הנכסים נפגעים".

 

בוא לא נהיה תמימים. מימן מכר מניות ב־240 מיליון דולר לאמפל, וקיבל כסף אישי.

"גם מימן הפסיד הרבה כסף כאן; את החלק העיקרי מהכסף שקיבל, 140 מיליון דולר, קיבל במניות של אמפל. הוא קיבל מעט מאוד מזומן. הדברים אולי שונים בישראל, אבל מנקודת הראות שלי כמי שמלווה תהליכים בארה"ב, אין למחזיקים כרגע זכות משפטית להכריח את מימן להביא כסף. תפקידה של הנהלת החברה במצב כזה הוא להציף לה ערך לטובת הסדר החוב, יחד עם המחזיקים. מימן לא ביקש תספורת, אלא רק דחייה של שנתיים בתשלום. הוא לא הסכים להביא כסף ולכן מוכן להעביר את החברה לידי בעלי החוב".

 

ועדיין, נראה שמימן לחוץ. לכאורה הוא מוכן לוותר על החברה אבל בפועל הוא לא ממש מוותר. כל הזמן יש לו דרישות ותנאים חדשים.

"מימן הוא זה שביקש מבית המשפט למנות נאמן, אבל הוא היה מוכן רק לניהול אחראי. לבקש נאמן זה לוותר על השליטה בחברה, זה יקרה תוך כמה ימים. כונס הנכסים שימונה יהיה זה שינהל את ענייני החברה".

 

האם יוסי מימן ואירית אילוז (מנכ"לית אמפל) עדיין מקבלים שכר מהחברה?

"מימן לא מקבל שכר כבר שנה וחצי, מדצמבר 2011. הוא גם אפשר לאמפל להשתמש במשרדים שלו ללא תשלום. לגבי אילוז והיתר אני לא יודע".

 

מימן התנה את ההתפטרות שלו בקבלת מסמכים מאמפל. באילו מסמכים מדובר?

"אמפל השתמשה במשרדים שלו ובמערכות מחשבים משותפות כדי לחסוך כסף. הוא רוצה לקבל את הניירת ששייכת לו אישית ולמרחב הפרטית. אמפל חייבת לתת את המסמכים האלה כי מרחב ומימן הולכים בכיוון אחד, ואמפל בכיוון אחר".

 

למה מימן מתעקש כל כך לקבל פטור מתביעות? ממה הוא מפחד?

"ביקשנו מהשופט למנות נאמן ניטרלי ולא מישהו שנמצא ביחסים איתנו או איתם. ברגע שימונה נאמן כזה, כל מה שהוא ירצה אנחנו ניתן לו. אנחנו לא פוחדים מתביעות עתידיות. נדע להתמודד עמן".

 

מדוע מימן לא החזיר הלוואה של 20 מיליון דולר שלקח מאמפל עבור הפרוייקט בקולומביה?

"הנושא הזה נמצא בהידיינות מול המחזיקים ואני לא רוצה לדבר עליו. פרט לכך, מלכתחילה ההלוואה לא נועדה להחזר אלא להמרה למניות בפרויקט בקולומביה, וכרגע מחזיקי האג"ח פגעו קשה בפרויקט".

 

מימן יביא כסף להסדר? יש לו יכולות? יש לו כסף?

"בהחלט יכולות להיות נסיבות שבסידור כולל של החוב באמפל, מימן יביא גם כסף. בסיבוב הקודם כבר אמרנו שמימן מוכן להזרים אבל לא נקבנו במספרים".

 

כמה זמן אתה מעריך ייקח עד שהתהליך ייגמר?

"שישה חודשים".

 

ומה יהיה לאחריהם?

"למרבה הצער, איבדנו זמן יקר והחברה נפגעה פגיעה קשה. הפסדנו הרבה זמן על שטויות. יש הרבה עבודה לעשות. יש בוררות עם EMG שיכולה לשנות את כל התמונה".

 

אם מימן היה מקבל שנתיים ארכה, הוא היה מצליח להבריא את החברה ולהחזיר את החוב?

"אני מאמין שכן, אבל בינתיים נעשה נזק. בזמן שיוסי הגיש את ההצעה, זה עדיין היה אפשרי - וכך חשבו גם חלק ממחזיקי האג"ח. בינתיים כאמור נעשה נזק, אבל ייתכן שזה עדיין אפשרי".

 

מימן. "לא קיבל שכר שנה וחצי" מימן. "לא קיבל שכר שנה וחצי" צילום: אוראל כהן

 

ייעוץ לאנרון

 

פרידמן נחשב כיום לאחד מעורכי הדין המובילים בארה"ב בתחום של חברות בתהליכי צ'פטר 11 והסדרי חוב. בין השאר טיפל בתיקים מוכרים כקריסת חברת אנרון, וכיהן כיועץ המשפטי של הנושים של חברת התקשורת אדלפיה, ייעץ למיליארדר קארל אייקן במהלך השתלטותו על חברת המדיה מארוול. כמו כן שימש פרידמן כיועצו של דונלד טראמפ במשך תקופה ארוכה.

 

בתגובה לדברים מסרה ועדת הנושים (המורכבת מפסגות, מיטב, מנורה, כלל ואדוארד קלר, נציג מחזיקי האג"ח הפרטיים) כי "הטרוניות של עו"ד פרידמן הנן עורבא פרח וכולן נועדו לצורכי יחסי הציבור של מר מימן.

 

"האמת שונה לחלוטין: מחזיקי איגרות החוב לא פתחו בכל הליך ולא משכו שום הליך, ודאי שלא בזבזו זמן או כסף, אלא בדיוק להפך: מר מימן והחברה פתחו ביוזמתם בלבד בהליך צ'פטר 11 יקר ומיותר בארה"ב, שבו החברה השתמשה בשירותי עו"ד ובנק להשקעות יקרים ביותר על חשבון נכסי החברה, וסירבה במשך חודשים לאפשר לנושים להציע הצעת הסדר.

 

בסופו של דבר החברה או מימן כלל לא הציעו ואינם מציעים כל הסדר. "כפי שידוע היטב לעו"ד פרידמן, אמנם מרשו הודיע אמנם מספר פעמים בישראל על כך שהוא כביכול 'שם את המפתחות' או 'מתפטר', אולם בפועל נאחז בקרנות המזבח ומסרב להרפות תוך עמידה על זכויותיו במסגרת ההליך בבית המשפט בניו־יורק תוך שאינו מציע כל תרומת בעלים. כמובן שמלוא האחריות על הנזקים הכבדים שגרם מר מימן חלה עליו בלבד, והחברה ונושיה יידעו להיפרע על נזקים אלה בבוא העת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x