$
בורסת ת"א

עוד סיבה להיות תושב חוץ: לונדון תסדר לעופר מס דיבידנד מופחת

עו"ד יניב שקל: "אם יעתיק עידן עופר את מגוריו לאנגליה הוא ישלם על חלוקת הדיבידנד בכיל רק 4% מס כתושב חוץ ולא 15%"

הדר קנה 06:4910.04.13

לפני כחודש הוציאה כיל, שבבעלות החברה לישראל שבשליטת עופר, הודעה לבורסה ובה בישרה כי תחלק דיבידנד ב־147 מיליון דולר מרווחי הרבעון הרביעי של 2012. מועד התשלום של החלוקה הוא 25 באפריל 2013.

 

ככל הידוע עופר טרם שינה את הסטטוס של תושבותו כאזרח ישראלי, אך אם יספיק לשנות את תושבותו ולעבור לאנגליה עד מועד החלוקה הוא ישלם רק 4% מס על הדיבידנד שיחולק במקום 15% כתושב ישראל, בהתאם לחוק עידוד השקעות הון.

 

עידן עופר עידן עופר

 

הנחה בחסות החוק

 

בכל מקרה, גם אם לא הספיק עופר להעתיק את מקום מגוריו עד מועד זה, ההטבה תקפה גם לחלוקות דיבידנד עתידיות במסלול המכונה "מסלול אירלנד" בחוק עידוד השקעות הון. מסלול זה הוא מסלול שנקבע במסגרת החוק הישן (לפני 2011) ומציע הטבות מס שונות לחברות שבחרו במסלול, כחברת כיל. אחת ההטבות הנה חלוקת דיבידנד בשיעורי מס נמוכים. המסלול בוטל עם החלת חוק עידוד הון החדש, אך עדיין בתוקף לחברות המשויכות לחוק הישן, בהן כיל.

 

עו"ד יניב שקל ממשרד שקל ושות' המתמחה במסים הסביר ל"כלכליסט": "על כיל חל חוק עידוד השקעות הון הישן ובשל כך משלמת החברה מס נמוך במיוחד - 15% ליחיד תושב ישראל ורק 4% לתושב חוץ. לכיל יש רווחים גם במסלול אירלנד וגם במסלול הרגיל, אך באופן מפתיע רואים בדיווח לבורסה מלפני חודש כי בחרה לחלק רווחים רק ממסלול אירלנד".

 

"שנת מס בבריטניה מתחילה באפריל. אם עידן עופר יהפוך לתושב בריטניה עד מועד זה, הוא ישלם את המס המופחת כבר מהמועד הקרוב. בכל מקרה גם אם זה לא יקרה כעת, בחלוקות הדיבידנד הבאות הוא ישלם את המס המופחת". עו"ד שקל מבהיר כי "גם אם עידן עופר ימשוך את הדיבידנד דרך החברה לישראל הוא עדיין יהנה מאותו שיעורי המס".

 

מעבר להטבת המס על חלוקת הדיבידנד, גם מכירת הבעלות בכיל לפוטאש הקנדית משתלמת לעופר מבחינה מיסויית. זאת ברגע שעופר יוכיח לרשויות המס שמרכז חייו הוא בלונדון ולא בישראל. אחד המבחנים הוא שהייה של מעל 183 יום בשנה בישראל או 425 במצטבר בשלוש שנים. במקרה שהאדם שוהה פחות מכך בישראל ישנן בדיקות נוספות של מרכז החיים כגון: איפה נמצאת המשפחה, חברים, בן/בת זוג, האם יש בית קבע בישראל. עופר גם יוכל ליהנות ממעמד של Resident Non Domiciled המיועד לאנשים שהלאום שלהם אינו אנגלי. מעמד זה קובע כי השלטונות באנגליה ימסו רק את הכנסותיו שהופקו מפעילותו העסקית שם ויהיה פטור ממס על הכנסות שהופקו מחוצה לה. בכך נכללת גם המכירה האופציונאלית של כיל לחברת פוטאש הקנדית, הצפויה להניב לעופר מיליארדי דולרים.

 

יש לציין כי השבוע, במסגרת תשובה שנתנה המדינה לבית הדין האזורי בבאר שבע (בנוגע לסכסוך עבודה בין הנהלת מפעלי ים המלח שבשליטת החברה לישראל לבין העובדים), הכחישה המדינה כי מתנהלים בשלב זה מגעים למיזוג בין כיל לפוטאש והודתה רק כי מגעים אלו התקיימו בעבר.

 

ישלם מס יציאה מהארץ

 

אם אכן יחליט עופר לעזוב את ישראל, ישלם לפני עזיבתו לרשויות המס מס יציאה שנועד למנוע מאנשים להפוך לתושבי חוץ לפני חתימה על עסקאות גדולות.

 

עו"ד שקל מסביר כי רשות המסים נותנת שתי אופציות לתשלום: הראשונה לראות את האדם כאילו כבר מכר את כל נכסיו ולגבות ממנו מס מיידי בהתאם; השנייה היא לשלם עתידית רק בעת מכירה ממשית של הנכסים. מדוברו של עידן עופר נמסר: "עידן עופר הוא איש עסקים גלובאלי וככזה הוא שוהה חלק ניכר מזמנו מחוץ לישראל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x