$
השורה התחתונה

השורה התחתונה

השודדים של אליבאבא: מי מרוויחה מהמסחר המקוון באסיה?

מניית יאהו זינקה מיולי 2012 בכ־53% בלי שיפור משמעותי בעסקי הליבה של החברה. זה לא בגלל התהליכים שמנסה להנהיג המנכ"לית

לירון רוכמן 08:0321.04.13

מאז מינויה של מאריסה מאייר למנכ"לית יאהו ביולי 2012, ועד לפרסום הדו"חות הרבעוניים לרבעון הראשון של 2013, עלתה מניית יאהו בכ־53%. זאת כאשר מתחילת השנה עלתה המניה ב־19.5%, לעומת מדד נאסד"ק שעלה ב־8% בלבד. האם מאייר אחראית לשינוי הסנטימנט במחיר המניה? האם פעולותיה מצליחות להביא לשינוי בענקית האינטרנט הוותיקה? או שאולי מדובר בעצם בהצפת ערך שמקורה הוא אחר לגמרי?

 

במשך שנים היתה יאהו שם נרדף לחברה בשקיעה. נכון, היא שמרה על המקום השלישי ברשימת האתרים המבוקרים ביותר בארה"ב (אחרי גוגל ומיקרוסופט), אך היא איבדה באופן עקבי נתחי שוק בתחום החיפוש לגוגל, ומאוחר יותר גם לפייסבוק, ונשארה מחוץ למים הסוערים של המובייל ומערכות ההפעלה. בנוסף, החברה נשארה מאחור בכמה תחומים בולטים בתחום הצריכה באינטרנט: רשתות חברתיות, וידיאו אונליין, פרסומות ועסקים מבוססי מיקום, מחשוב ענן ואחרים. בניסיון לעצור את ההידרדרות החליף הדירקטוריון את המנכ"ל ארבע פעמים, אך התוצאות המשיכו לאכזב וההידרדרות רק הואצה.

 

מאריסה מאייר מאריסה מאייר צילום: עמית שעל

 

ביולי 2012 הודיע דירקטוריון יאהו על מינוי מנכ"ל חמישי בתוך ארבע שנים: מאריסה מאייר. מאייר בת ה־37 היא בכירה לשעבר בגוגל, שם מילאה תפקידים שונים לאורך השנים. היא הצטרפה לגוגל ב־1999 כעובדת ה־20 של החברה והיתה לאשה הראשונה בגוגל שמילאה תפקיד של מהנדסת. בין השאר, היתה מיוצרי עמוד הבית הספרטני המפורסם של גוגל, וכן היתה אחראית על פיתוח מוצרים כמו ג'ימייל, Google News וכמה קטגוריות חיפוש ידועות. היא שימשה כסגנית נשיא לחיפוש והיתה אחראית על פיתוח חטיבת השירותים מבוססי המיקום.

 

מאייר משכה אש מיומה הראשון: עם חזרתה לעבודה שבועיים לאחר הלידה היא ספגה ביקורת מארגוני הנשים, אחר כך עוררה סערה אדירה כשאסרה על עובדיה לעבוד מהבית. אך מיומה הראשון ניכר היה כי מאייר שאפה להחזיר את גאוות היחידה לעובדי יאהו ולהחזיר לעובדים את האמונה בחברה ובמותג. היא ניסתה להפוך את החברה למקום עבודה נהדר, לפי המודל של גוגל שממנה הגיעה. היא שיפרה את תנאי העובדים, כולל ארוחות מפנקות ויצירת מקומות מפגש וסביבת עבודה משותפת שבה העובדים יכולים להיפגש ולהחליף חוויות ורעיונות חדשים. האיסור על העבודה מהבית, אף שעורר את זעמם של חלק מהעובדים, היווה חלק מהאסטרטגיה הזאת.

 

מאייר עסקה בעקביות בגיוס טאלנטים, ולראשונה זה כמה שנים יאהו הצליחה למשוך אליה צעירים מוכשרים שהעדיפו אותה על פני גוגל ופייסבוק. בשיחת הוועידה של תוצאות הרבעון הראשון דיווחה ההנהלה על כך שבקשות העבודה יותר משילשו את עצמן ברבעון זה, משמע — החברה שוב אטרקטיבית לעובדים מוכשרים.

 

תחום נוסף שעליו שמה המנכ"לית החדשה דגש הוא המוצרים. היא הביאה לכמה שינויים חשובים במוצרי מפתח, בכללם עמוד בית חדש הכולל אפשרויות לפרסונליזציה של העמוד ועריכה של החדשות לפי העניין והסדר הרצוי למשתמש, סדרה של אפליקציות מייל חדשות המתאימות לפלטפורמות השונות (IOS, אנדרואיד, ווינדוס וכו') ועדכון לאתר שיתוף התמונות פליקר הכולל אפליקציה ייעודית ל־IOS שהעמידה את פליקר בשורה אחת עם אפליקציות שיתוף תמונות דומות כגון אינסטגרם. אף שחלפו חודשים מעטים מאז בוצעו השינויים הללו, יש כבר כמה אינדיקציות שהם מצליחים למשוך מבקרים חדשים לאתרי יאהו הן במובייל והן בדסקטופ, ובכך הופכים את מגמת הנטישה שהיתה מנת חלקו של האתר בשנים האחרונות. יאהו גם דיווחה שהגיעה ל־300 מיליון משתמשי מובייל בחודש במהלך הרבעון הראשון של השנה, גידול מרשים מ־200 מיליון משתמשים ברבעון הקודם.

 

בדו"חות הרבעוניים שפורסמו ב־16 באפריל הראתה החברה גידול של 36% ברווח ל־390 מיליון דולר, מעל לתחזיות האנליסטים, שנבע בעיקר משליטה הדוקה בהוצאות ומרווחים גבוהים יותר מאחזקותיה בחברת אליבאבא (Alibaba) הסינית. ההכנסות, עם זאת, היו מתחת לציפיות. במהלך שיחת הוועידה לסיכום הדו"חות הודתה מאייר שלחברה עדיין צפויים אתגרים בתהליך השינוי שעובר עליה. החל בירידה המתמשכת במה שנחשב כסגמנט הגדול ביותר בעסקי הפרסום שלה – ההכנסות מפרסומות מוצגות – שנפלו ב 11% לעומת הרבעון המקביל, הירידה החדה ביותר מזה שנים, זאת בזמן שמתחרותיה של יאהו, כמו גוגל ופייסבוק דווקא מציגות גידול באותו הסגמנט. ההכנסות מחיפוש גדלו ב 6% לעומת הרבעון המקביל אבל פחות מ 14% שהציגה החברה ברבעון הקודם. והכנסות מלינקים ממומנים גדלו ב 16%, רבעון שישי ברציפות של גידול. גם לרבעון הבא הציגה החברה תחזית מאכזבת שנפלה מתחת לתחזיות האנליסטים.

 

 

כאשר מסכמים תשעה חודשים לכהונת מאייר, דבר אחד ברור: תהליך השינוי ייקח הרבה מאוד זמן, ועד שנראה שיפור משמעותי בעסקי הליבה של החברה, יעברו במקרה הטוב שנים. אם כך, מדוע עלתה מניית החברה בכ־53% מאז המינוי? התשובה נעוצה בשתי אחזקותיה של יאהו באסיה: אתר הקניות הסיני אליבאבא שבו מחזיקה החברה ב־24%, ויאהו יפן, שבה מחזיקה יאהו ב־35%. שווי אחזקות אלה עלה בחודשים האחרונים בעשרות אחוזים והטיס את מניית יאהו לגבהים הנוכחיים.

 

אליבאבא הוא אתר המסחר המקוון המוביל היום בסין עם יותר מ־80% נתח שוק, כשמרבית הכנסותיו מגיעות מפרסומות. שוק המסחר המקוון הסיני צומח בקצבים דו־ספרתיים, וצפוי להמשיך בקצבים אלו גם בשנים הקרובות. ומאחר שלאליבאבא מינוף תפעולי רב, צמיחה משמעותית בהכנסותיה משמעותה גידול דרמטי ברווחים הצפויים ובשווי הנגזר מהם. הערכות שווי בין האנליסטים השונים לאליבאבא נעות מ־40 מיליארד דולר ועד ל־80 מיליארד — כלומר ממוצע אנליסטים של כ־60 מיליארד דולר. שווי כזה מוסיף (בניכוי מס) לשווי של יאהו כ־8 דולרים למניה.

 

בדומה לכך, בדומה לכך, האחזקה ביאהו יפן מוסיפה כ־4 דולרים למניית יאהו. מכאן אנו מבינים, ששווי הנכסים האסייתיים שווה היום באופן תיאורטי בערך לחצי מהשווי הכולל של חברת יאהו, ונכסים אלו עולים ממש מדי יום. לא רק זאת אלא שתרומת נכסים אלו לרווח הנקי של יאהו ברבעון הראשון של השנה היתה גדולה יותר מאשר התרומה של עסקי הליבה של החברה.

 

לירון רוכמן הוא מנהל קרנות מניות חו"ל בהראל פיא מקבוצת הראל פיננסים. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x