השורה התחתונה
מכתב למשקיעי בלאקרוק: המניות שוב מטפסות לשיאים חדשים
בעוד המניות האמריקאיות רושמות ביצועים מוצלחים, הבנק האירופי מהדק עוד יותר את המדיניות המוניטרית
צמיחה אטית תסייע
דו"ח התעסוקה, שפורסם בשבוע שעבר, עקף את התחזיות והצביע על כך שבחודש שעבר נוספו לכלכלה האמריקאית 165 אלף משרות חדשות. הדו"ח כלל גם תיקון כלפי מעלה של נתוני התעסוקה עבור פברואר ומרץ. במקביל, שיעור האבטלה נפל ל־7.5%, השיעור הנמוך ביותר מאז שלהי 2008. הפרט השלילי היחיד שנכלל בדו"ח מתייחס לצמיחה הפושרת בשכר. מכיוון שאמריקאים רבים כל כך עדיין מובטלים או נמצאים בתת־תעסוקה, השכר צומח בשיעור נמוך עד כאב - ובאפריל עלה ב־1.9% בלבד, שיעור שבקושי מצליח לעמוד בקצב האינפלציה.
בסך הכל, נתוני הדו"ח תאמו להערכתי שלפיה שוק העבודה בפרט והכלכלה האמריקאית בכלל מחלימים לאטם, והם בהחלט העניקו הקלה לחוששים מהתופעה של "עילפון אביבי" (springtime swoon) בנתונים הכלכליים. כפי שעולה מפעילות השוק בשבוע שעבר, צמיחה כלכלית אטית אך חיובית יכולה בהחלט לייצר אווירה ידידותית למניות. קצב הצמיחה הכלכלית מספיק כדי להעניק תמיכה להכנסות החברות, בעוד האטיות בצמיחה שומרת על איפוק בהוצאות. שנית, בהתחשב בכך ששיעור האבטלה נותר גבוה למדי, מרבית הסיכויים הם שהבנק הפדרלי המרכזי ידבק במדיניות ההקלה המוניטרית וישמור על שיעורי הריבית הנמוכים, סביבה המעודדת מחירי מניות גבוהים יותר.
בעוד המניות ממשיכות להתחזק, ההרכב של המניות המשתתפות בראלי מתחיל להשתנות. המניות הגדולות ביותר רושמות ביצועים טובים יותר בהשוואה למניות הקטנות יותר, מגמה שלהערכתי תמשיך. בנוסף, חלק מהסקטורים ההגנתיים היקרים יותר של השוק (כגון סקטור התשתיות) מפגינים ביצועים חלשים, בעוד סקטור הטכנולוגיה חווה תוצאות טובות יותר וממשיך להיתפס כלא יקר.
אירופה משתרכת מאחור
אחת הסיבות לכך שהמניות האמריקאיות רושמות ביצועים מוצלחים לאחרונה נובעת מהחלטת הבנק הפדרלי לשמר על מדיניות אגרסיבית בכל הקשור לתוכנית ההקלה. במילים אחרות, הבנק הפדראלי מרחיב את המאזנים שלו בעודו ממשיך לרכוש נכסים במסגרת תוכניות ההקלה הכמותית שבו החל. לעומת זאת, הבנק האירופי המרכזי מצמצם את המאזן שלו, זאת על אף המיתון המתמשך באירופה. המדיניות המוניטרית באירופה היא למעשה הדוקה יותר היום מאשר היתה בקיץ האחרון.בשבוע שעבר ניסה הבנק האירופי המרכזי להתמודד עם הסוגיה הזו על ידי הורדת שיעור הריבית לשפל של 0.5%. לרוע המזל, לא ניתן אלא לכנות זאת כמהלך שהוא בבחינת מעט מדי, מאוחר מדי. שכן, ירידה קלה בשיעור הריבית לא צפויה להיות בעלת השפעה גבוהה על הכלכלה האירופית, בעיקר מכיוון שמרבית הבנקים האירופיים לא נחלצו מהצרות ואינם ששים להעניק הלוואות.
אני מתקשה לחזות שיפור בכלכלה האירופית. למעשה, נראה כי הנציבות האירופית שותפה לדעה שלי, שכן היא הורידה את תחזית הצמיחה שלה השנה לאירופה, ומעריכה כי היבשת תישאר במיתון. יתרה מכך, על פי תחזית הנציבות, שיעור האבטלה באירופה יטפס השנה לשיא של מעל 12%.
השורה התחתונה: ניתן לזהות כמה הזדמנויות מבודדות במניות האירופיות (בייחוד בצפון אירופה), אך עד שלא נחווה מדיניות אגרסיבית יותר, הייתי נזהר ממניות אלו