בלעדי לכלכליסט
דסק"ש: הנושים מגבשים חזית, בלנק תומך במיזוג עם כור
מחזיקי האג"ח של דסק"ש, בהובלת שרון חינקיס ממגדל שוקי הון, לא מחכים להתפתחויות במו"מ בין דנקנר לקרן יורק שמנסה לבלום אותם באמצעות מיזוג בין דסק"ש לכור. בלנק לדנקנר: "מכור את אחזקות כור בקרדיט סוויס"
בעוד נציגות אי.די.בי פתוח מתחילה בשיחות עם הנהלת החברה, מתפתחת חזית חדשה משותפת, מול נוחי דנקנר והנציגות שבראשות ג'רמי בלנק. ל"כלכליסט" נודע כי מחזיקי איגרות החוב של החברה השלישית בפירמידה הציבורית, דיסקונט השקעות, יתכנסו בימים הקרובים לאסיפת מחזיקים שבה הם צפויים לפתוח במאבק נגד העלאת דיבידנדים לאי.די.בי פתוח. את האסיפה יזמה מגדל שוקי הון, שמנהל ההשקעות שלה, שרון חינקיס, נתפס כ"עושה צרות מקצועי" לבעלי שליטה בחברות שנקלעות לקשיים, וכמי שלעתים בלתי אפשרי לנהל מולו משא ומתן בשל עמדותיו הקיצוניות.
- נציגי אג"ח אי.די.בי פתוח לנוחי דנקנר: "רוצים לדבר"
- מלכוד עצמי
- השופט אורנשטיין: "הסדרי נושים זה אסון, יש תספורות בסכומים בלתי נתפסים"
באסיפה של דסק"ש עשויה לעלות גם שאלת נקיטת הליכים נגד החברה וצעדים שהיא מתכננת, כולל עסקת המיזוג בין דסק"ש לכור וגם מכירת כלל ביטוח על ידי אי.די.בי פתוח לכור. המחזיקים יטענו כי מצבה הפיננסי של דסק"ש רחוק מלהיות יציב. יתרת המזומנים של דסק"ש בתחילת השנה, על פי דו"ח תזרים המזומנים, עמדה על 790 מיליון שקל, אולם באפריל היא העבירה כ־600 מיליון שקל תשלומים למחזיקי האג"ח שלה ו־30 מיליון שקל לבנקים, ובמקביל מכרה מניות של חברות בנות ב־150 מיליון שקל. עד סוף השנה אמורה דסק"ש לשלם למחזיקים כ־100 מיליון שקל.
דסק"ש תפרסם את דו"חותיה לרבעון הראשון רק השבוע ולא ברור מה היקף המזומנים בקופתה בסוף הרבעון, כשההערכות הן כי מדובר ב־200–250 מיליון שקל. עד לסוף השנה אמור סכום זה להספיק לפרוע כאמור 100 מיליון שקל למחזיקי האג"ח ועוד 70 מיליון שקל נוספים לבנקים. סימן השאלה מגיע בתחילת 2014. בינואר 2014 אמורה דסק"ש לפרוע 213 מיליון שקל למחזיקי האג"ח, ובאפריל הבא 551 מיליון שקל נוספים. נכון להיום, יתרת המזומנים בקופת דסק"ש איננה מספיקה כדי לעמוד בהתחייבויות, ובמקביל, נכון לעכשיו, לחברה־הבת כור יש בעיה להעלות דיבידנדים, תמונה שצפויה להשתנות בסוף הרבעון השלישי של השנה. חובה של דסק"ש למחזיקי האג"ח הנו 4.2 מיליארד שקל, ואילו לבנקים היא חייבת כ־750 מיליון שקל. במרץ השנה התפטר עמי אראל, מנכ"ל החברה, ובמקומו מונה ליאור חנס.
אחד הצעדים הבסיסיים שמתכנן נוחי דנקנר, בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי, כדי להיפגש עם מזומנים, הנו מיזוג החברות דסק"ש וכור, במהלך שנועד לחזק את דסק"ש. כור נהנית מקופת מזומנים של כ־1.75 מיליארד שקל, לצד חוב של כ־1.4 מיליארד שקל לבעלי האג"ח, ומאחזקה נזילה יחסית של כ־3 מיליארד שקל ב־2.3% ממניות הבנק השוויצרי קרדיט סוויס, שבניכוי הלוואה של 1.5 מיליארד שקל עומד שווייה שעל 1.5 מיליארד שקל. מהלך נוסף שמנסה דנקנר לקדם היא רכישה של השליטה בכלל ביטוח על ידי כור בכ־2 מיליארד שקל, תוך שימוש בקופת המזומנים של כור.
פערים אדירים בין הצדדים
ההתפתחות בדסק"ש מגיעה בעיצומה של התנהלות אינטנסיבית יותר בקונצרן אי.די.בי בין מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח לבין הנהלת החברה שמולה הם מנהלים מאבק משפטי. כזכור, בית המשפט המחוזי מינה את עו"ד חגי אולמן כמשקיף ומלווה לאי.די.בי פתוח, והוא כבר פעל עם החברה לשינויים מהותיים בדירקטוריון שלה ושל החברה־האם אי.די.בי אחזקות. שלושה דירקטורים משותפים בשתי החברות התפטרו מכל אחד מהדירקטוריונים בשבוע שעבר. ביום חמישי הגיש אולמן דו"ח ראשון לבית המשפט על פעילותו. בדו"ח מבקש אולמן מבית המשפט להורות כי שיחות להסדר שיתקיימו בין אי.די.בי פתוח לנציגות לא יוגדרו ככאלה כדי למנוע מצב של "כשל פירעון", שיפגע בחברה.
אולמן ציין כי "לאור ההודעה של חברת הדירוג S&P מעלות כי כניסה למו"מ להסדר תהיה הצעד הראשון בדרך לאירוע של 'כשל פירעון', במידה שיאושר על ידי הצדדים, מאחר שמעלות ציינה כי תוריד את הדירוג של אג"ח אי.די.בי פתוח במקרה כזה ל־ILCC". אולמן ציין כי קיימים פערים אדירים בין הצדדים לגבי ההליך שתוצאתו מוטלת בספק וכי הוא עשוי לגרום נזק גדול לחברה. מסיבה זו קיים קושי מהותי בהתנעת הידברות בין הצדדים. בנוסף הוא אומר כי העובדה שהנציגות ביקשה לכפות על החברה פלטפורמה להידיינות, אין בה לבדה כדי להצדיק תווית של "חברה חדלת פירעון" לאי.די.בי פתוח. אולמן הציע שבית המשפט יקבע כי הידברות בין החברה לנציגות איננה במסגרת סעיף 350 לחוק החברות והחברה איננה חדלת פירעון.
דיונים חשאיים עם קרן יורק
אולם ל"כלכליסט" נודע כי דיונים שקטים בין ג'רמי בלנק למנהלי אי.די.בי נערכו בכל זאת בשבוע שעבר. ל"כלכליסט" נודע כי בפגישה שנערכה לפני חג השבועות בין בלנק למנהלי אי.די.בי, חיים גבריאלי, איל סולגניק ושוני אלבק, התבקש בלנק להציג את ההשקפה שלו לגבי הצעדים שהוא מצפה מהנהלת אי.די.בי לבצע בחברה. הפגישה היתה פגישת המשך לשתי פגישות חשאיות אחרות שקיים בלנק — אחת עם שוני אלבק, המשנה למנכ"ל אי.די.בי, ואחת עם נוחי דנקנר, בערב שלאחר הדיון המשפטי בבית המשפט המחוזי בתל אביב. מחר צפוי דיון ראשון מורחב של נציגות אי.די.בי פתוח עם הנהלת החברה, דיון שאליו צפוי להגיע גם נוחי דנקנר.
ל"כלכליסט" נודע כי בלנק ציין שלושה דברים עיקריים בפגישה: "אתם חייבים לגייס הון ומיד בחברה. או באמצעות משקיע כפי שעשיתם באי.די.בי אחזקות עם אדוארדו אלשטיין, או באמצעות משקיע אחר או גיוס מניות". בנוסף העלה בלנק דרישה חדשה: "עליכם למכור את מניות קרדיט סוויס שבידי החברה". הנושא השלישי היה מיזוג החברות דסק"ש וכור, ובלנק הודיע כי הוא תומך בצעד הזה, עמדה שהפתיעה במקצת את מנהלי אי.די.בי.
אבל ההפתעה מוגבלת. בלנק הסביר כי הוא חושש מסחרור שאליו תיקלע דסק"ש, שמרכזת את פעילות הליבה בחברות־הבנות של אי.די.בי - שופרסל, סלקום, נכסים ובנין ואחרות. במקרה כזה עלולים בלנק וקרן יורק שאותה הוא מייצג בישראל למצוא את עצמם במצוקה. בלנק חושש כי במצב כזה מחזיקי האג"ח של דסק"ש יפעלו ליטול את מניות החברה לידיהם, בדיוק כפי שהוא מנסה לעשות באי.די.בי פתוח, כשבהצעה לדנקנר בבית המשפט הוא נקב בוויתור על מחצית מחובה של אי.די.בי פתוח לנושים (3 מיליארד שקל, מתוך 6 מיליארד שקל) תמורת 100% ממניות החברה. צעד כזה משאיר את דנקנר ובמקביל את נציגות האג"ח של אי.די.בי אחזקות המחזיקה בשליטה באי.די.בי פתוח, בלי שום נכס בידיהם. בלנק לא רוצה להיקלע למצב שבו יהיו בידיו היקף שולי של נכסים ועיקר הנכסים יעברו לידי מחזיקי האג"ח של דסק"ש.
נוחי דנקנר צילום: אוראל כהן הזינוק בקרדיט סוויס
זו הסיבה שבלנק הביעה תמיכה מוחלטת במיזוג כור ודסק"ש. זה מתקשר גם לדרישה השנייה שלו - מכירת מניות קרדיט סוויס שבידי כור. מניית קרדיט סוויס זינקה בקרוב ל־60% בשנה האחרונה, והגיעה למחיר שיא של שנה, 29.25 פרנק שוויצרי, כשבנאסד"ק היא חצתה את מחיר ה־30 דולרים למניה. כור מחזיקה כיום בכ־30.32 מיליון ממניות קרדיט סוויס (ואמורה לקבל כ־0.74 מיליון מניות נוספות בהתאם לאחזקתה במניות הטבה). שווי שוק של המניות הללו עומד על כ־3.3 מיליארד שקל, ובניכוי יתרת האשראי בגין המניות הללו לבנקי סיטי ומורגן סטנלי, שווי המניות הללו עבור כור עומד על כ־2.03 מיליארד שקל. בעקבות עלייה נוספת של כ־14.5% במניית קרדיט סוויס מתחילת אפריל, כור מורווחת כעת על הנייר בכ־400 מיליון שקל שאמורים לבוא לידי ביטוי בדו"חותיה הכספיים לרבעון השני של 2013.
מימוש המניות בקרדיט סוויס משאיר בידי כור קופה של 2.5 מיליארד שקל, שאותה היא תוכל לחלק כדיבידנד בסוף הרבעון השלישי. כיום לכור יש יתרה שלילית של 2 מיליארד שקל של רווחים הראויים לחלוקה. חוק החברות קובע כי יתרת הרווחים הראויים לחלוקה יכולה להיקבע בשני אופנים שונים: הרווח לאורך זמן, או הרווח בשמונת הרבעונים האחרונים. ברבעונים השני והשלישי של 2011 הפסידה כור 3.5 מיליון שקל בעקבות מחיקות בקרדיט סוויס. מאז היא רשמה שבעה רבעונים רווחיים ואחד הפסדי של מיליארד שקל, והמאזן מאותם רבעונים קשים עומד על יתרה של 834 מיליון שקל, שאותם תוכל לחלק מסוף הרבעון השלישי, כאמור, ואולי אף יותר אם כור תרשום רווחים נוספים.
כור יכולה לפרוע את התשלומים למחזיקי האג"ח שלה (1.4 מיליארד שקל) וגם להעלות דיבידנד של 2.5 מיליארד שקל לדסק"ש או לחלופין, במיזוג איתה, לאפשר לבעלי המניות והאג"ח של דסק"ש ליהנות מהקופה. במקרה כזה תיהנה אי.די.בי גם היא מדיבידנד של 400–250 מיליון שקל, שכן לכור נכסים נוספים מלבד מכתשים אגן וקרדיט סוויס, כמו אחזקות בנדל"ן ובאפסילון שמוערכות ב־100 מיליון דולר. הבעיה שתהליך כזה יארך חודשים רבים, אבל דסק"ש מתחזקת ב־2 מיליארד שקל.
מנהלי אי.די.בי הודיעו במהלך הפגישה לבלנק שהחברה לא מתכוונת לגייס כסף כיום מאחר שהיא זקוקה לתקופה של שקט, שאותה הוא איננו מאפשר לה מאחר שמטרתו היא להשאיר את החברה בלי מזומן כדי לנסות להשתלט עליה. בנוסף השיבו בשלילה לדרישתו למכור את מניות כור מאחר שעל פי המודלים שלהם, המניה צפויה לעלות ביותר מ־10% בפרק זמן סביר, מה שעשוי לסייע עוד יותר בפתרון הבעיות של אי.די.בי. המשך עליית ערכם של הנכסים, אם תתרחש, תהווה אבן בוחן לכוונותיו בלנק שיוכל להוכיח שאיננו מעוניין להשתלט על החברה אלא מסתפק ברווח כתוצאה מעליה במחיר האג"ח. וחשוב לא פחות: העלייה הזו צפויה לדחוף את פרופ' אמיר ברנע שנשכר על ידי בית המשפט כדי לקבוע אם אי.די.בי סולבנטית, לכיוון של תשובה חיובית על השאלה.
מחר צפויה פגישה שבה ישתתפו מלבד בלנק גם אנשי פסגות והפניקס (אייל לפידות) וכן נוחי דנקנר והיועצים המשפטיים של הצדדים. עם זאת, לא נראה כי הצדדים יגיעו לפתרון. גורם ניטרלי שמעורב במו"מ אמר ל"כלכליסט" כי להערכתו, שני הצדדים רוצים להגיע להכרעה משפטית וכי הפגישות נועדו לרצות את השופט איתן אורנשטיין שביקש מהם להידבר.
זינוק בשווי נכסי אי.די.בי
דנקנר יכול לחייך לא רק מהעלייה במניות קרדיט סוויס. גם כלל ביטוח ודסק"ש רשמו בשבועות האחרונים עליות מרשימות ומובילות לנתון מדהים: הערכת השווי של טאסק, שהוגשה על ידי הנציגות של אי.די.בי פתוח לבית המשפט ונקבה בשווי שלילי של 1.5–1 מיליארד שקללאי.די.בי פתוח, תוך שהיא מפרטת את שווי הנכסים בחברות־הבנות, מצטמצמת בעקבות העלייה בשווי מניות החברות־הבנות, ובמקום שווי שלילי של 1.5 מיליארד שקל השווי השלילי עומד על כ־700 מיליון שקל בלבד, מה שמחזק את מצבו של דנקנר בזירה הציבורית וכנראה שגם בפני המשקיף ובית המשפט.
אבל דנקנר תלוי היום בבעיה אחת עיקרית: מכירת השליטה בכלל ביטוח, שבה מחזיקה אי.די.בי פתוח ב־55% מהמניות. זהו המהלך שאמור להציל אותו מאחר שהעלייה בשווי החברות־הבנות איננה מתבטאת מיידית באי.די.בי פתוח ואיננה מחזקת את יכולתה להציג יכולת לפרוע חובות שנה קדימה, ולהימנע מהערת "עסק חי". זו כנראה הסיבה שהאג"ח של אי.די.בי פתוח נסחרות עדיין במחיר נמוך יחסית של 64 אגורות לשקל, למרות העלייה בשווי נכסי החברות־הבנות.
רק מכירת חלק או כל השליטה בכלל ביטוח תאפשר לדנקנר להציג מזומן שיאפשר לו תשלום חוב שנה קדימה, וזו הסיבה שדירקטוריון אי.די.בי פתוח הורה להנהלתה למכור את השליטה או חלקה עד סוף אוגוסט. דנקנר מצוי במירוץ נגד הזמן ומנהל מו"מ מול שתי קרנות זרות שלהן הוא מתכוון למכור שליש מהשליטה, ובמקביל גם לעסקת בעלי העניין מול כור.
אולמן וגבאי מקדמים הסדר
במקביל מנסים חגי אולמן ואיל גבאי, שמונה מטעם בית המשפט כמומחה לניהול הסדר החוב של אי.די.בי אחזקות, לקדם הסדר משולש בין החברה לנציגות אי.די.בי אחזקות ונציגות אי.די.בי פתוח. אולמן וגבאי ישתתפו בפגישה מחר בין הנציגויות וכך גם נציגות אי.די.בי אחזקות. ביום חמישי הגיש, כאמור, אולמן דו"ח ראשון לבית המשפט שבו נזף באי.די.בי על כך שלמרות ההליך המשפטי המתנהל בעניינה, לא נקבעו ישיבות דירקטוריון לדיון בנושאים מהותיים. "היה מתבקש כי הדירקטוריון יבקש לקבל עדכונים בישיבה מסודרת בעניין זה ולקבל החלטות, וקביעת תהליכי בקרה כי החברה מתנהלת בהתאם להחלטותיו". בנוגע לשינוי הרכב הדירקטוריון, שאותו יזם, מציין אולמן כי "שינוי מבנה והרכב הדירקטוריון ישפיע באופן מהותי ומיידי על יתר מעורבות, בקרה והנחיה, המתבקשות במיוחד בשעה זו".
עם זאת, אולמן ציין לטובה את מנהלי החברה וכתב כי החברה משתפת עמו פעולה באופן מלא וכי הוא קיבל מבכיריה סקירה ומידע רב באשר לתהליכי ותוכניות עבודה בחברה, תהליכי התייעלות, דו"חות, ניתוחים שונים ועוד, והוסיף כי הוא משתתף בישיבות דירקטוריון החברה וישיבות הוועדות השונות, ובהן ועדת הביקורת וועדת מאזן בלתי תלויה לבחינת עסקת כלל־כור.