ברננקי: העלאה מוקדמת של הריבית מסכנת את ההתאוששות הכלכלית
יו"ר הבנק הפדרלי בן ברננקי אמר בפני הסנאט כי שוק העבודה האמריקאי עדיין מורה על חולשה, וכי המדיניות המוניטרית מספקת יתרונות משמעותיים
"העלאה מוקדמת של הריבית מסכנת את ההתאוששות הכלכלית", כך אמר היום (ד') יו"ר הבנק הפדרלי בן ברננקי בעדות בפני הסנאט. לדבריו, שוק העבודה עדיין חלש ומוקדם מדי להפסיק את מדיניות הרכישות של הפד. "המדיניות המוניטרית מספקת יתרונות משמעותיים, וסיום ההרחבה המוניטרית עלול לגרום לעצירת צמיחת הכלכלה האמריקאית".
- אתם שואלים, ברננקי עונה
- הבנק הפדרלי ממשיך במדיניות רכישות האג"ח בהיקף 85 מילארד דולר בחודש
- מכתב למשקיעי בלאקרוק: המניות שוב מטפסות לשיאים חדשים
רכישות האג"ח החודשיות בסך 85 מיליארד דולר שמוביל ברננקי הינה המדיניות האגרסיבית של הפד מזה 100 שנים, וזאת בניסיון לעודד את הצמיחה ולהוריד את שעור האבטלה העומד על 7.5% - שפל של כמעט ארבע שנים.
הרבעון הראשון של 2013, בדומה לשנים 2011 ו-2012, התאפיין בפגיעה ניכרת בצמיחה העולמית, בין היתר, לאור המשכו של המשבר הכלכלי באירופה ובארה"ב. משבר החוב של מספר מדינות בגוש היורו והתהליך האיטי לשיקומו, מהווים את האיום העיקרי על היציבות הפיננסית ועל הצמיחה הגלובלית. שיעורי צמיחה נמוכים ושיעורי אבטלה גבוהים באירופה, חולשת המשק האמריקאי ופתרון חלקי של המצוק הפיסקלי (אשר עלול לדחוף את הכלכלה האמריקאית למיתון), סיכונים גיאופוליטיים והחלשות הצמיחה הכלכלית בסין ובהודו, מגבירים את חוסר הוודאות בכל הנוגע לקצב הצמיחה ומצב הכלכלה העולמית.
לפיכך ברננקי הנהיג בחודשים האחרונים מדיניות רכישות אג"ח אגריסיבית, בניסיון לעודד את השווקים ואת רמות הצריכה בארה"ב. בשבוע האחרון פורסמו בארה"ב הערכות בדבר כוונתו לרסן מדיניות זו, ולצמצם את היקף רכישות האג"ח החודשיות וזאת לנוכח אינדיקטורים המעידים על שיפור בנתוני הצריכה הביתית ובשוק הנדל"ן. בנאום שנשא אתמול נשיא הפד בסנט לואיס, ג'יימס בולארד, נרמז על המשך ההרחבה הכמותית של הבנק הפדרלי.
בעוד שוק העבודה הראה "שיפור מסוים", אמר ברננקי כי "שיעור גבוה של אבטלה ותעסוקה לא מלאה הינם יקרים בשעור יוצא דופן. לא רק שהם מטילים קשיים על אנשים ובני משפחותיהם, אלא גם פוגעים בפוטנציאל היצרני של המשק בכך שהם שוחקים את כישוריהם של העובדים ומונעים מצעירים לצבור ניסיון בעהודה הראשונה שלהם".
לדבריו, מסים גבוהים וקיצוצי בהוצאות הממשלה צפויים להאט את הצמיחה השנה.
בהמשך הערב (21:00 שעון ישראל) יפורסם פרוטוקול ועידת השוק הפתוח של הבנק הפדרלי (FOMC) מהישיבה האחרונה בתחילת מאי.