בלעדי לכלכליסט
לא מסתפקים בטיפולים אסתטיים: ויולה ועופר הייטק לוטשות עיניים לתחום האין־אונות
חברת לומניס שבשליטת הקרנות מנהלת מו"מ לרכישת מדיספק, שמפתחת ומייצרת מכשירים רפואיים מבוססי גלי הלם, לטיפול בבעיות כלי דם וכליות
חברת לומניס שבשליטת קרנות ויולה ועופר הייטק מבצעת רכישה ראשונה זה שנים. ל"כלכליסט" נודע כי לומניס מנהלת משא ומתן מתקדם לרכישה של חברת מדיספק מיהוד. היקף העסקה מוערך ב־50-40 מיליון דולר. מדובר ברכישה משמעותית עבור לומניס, הן מבחינת סכום ההשקעה והן מבחינת תחום הפעילות.
- בגאון קשרו בין העסקה עם ויולה לבונוס למנכ"ל, אקסלנס התנגדה
- בלעדי ל"כלכליסט": ויולה רוצה שליטה בגאון אחזקות
- לומניס רכשה מערכת של דאסו סיסטמס ב-2 מיליון שקל
לומניס המפתחת, מייצרת ומפיצה מכשירים מבוססי לייזר לטיפולים רפואיים ואסתטיים, סובלת מתחרות גדולה בעולם, שמקשה עליה אף שמוצריה הם ברמת HIGH END ונחשבים לאיכותיים יחסית. יתכן שזהו גם הרקע להחלטה לרכוש את מדיספק שפועלת בתחום הרפואי, שאותו מתכוונת לומניס להרחיב. מדיספק עוסקת בפיתוח מגוון מכשירים רפואיים המבוססים על גלי הלם, בהם מכשיר לטיפול באבנים בכליות ומוצרים לטיפול לא פולשני בסובלים מבעיות בתחום האורולוגיה והאין אונות. מוצרים נוספים מיועדים לשוק האורתופדי ולשוק הקרדיולוגיה.
ההנפקה תלויה בתזמון
ויולה־LM שמנהליה הם שלמה דברת ואבי זאבי והיו"ר שלה הוא הראל בית און, ועופר הייטק שבראשות משפחת עופר ואודי אנג'ל, השקיעו בלומניס 120 מיליון דולר ב־2006, לאחר שהחברה נקלעה לקשיים כספיים ונמחקה מהמסחר בוול סטריט. בהסכם שנחתם אז עם בנק הפועלים הסכימו המשקיעים לערוך ארגון מחדש לחובות של לומניס בהיקף 215 מיליון דולר. מאז ביצעה לומניס יותר מעשר רכישות והורידה את חובותיה לכ־100 מיליון דולר. לומניס שמציגה שורה תחתונה חיובית מאז 2009 ממתינה לשעת כושר כדי לחזור להנפיק.
ב־2011 הגיעו הכנסותיה של לומניס מהתחום האסתטי ל־95 מיליון דולר - 39% מכלל ההכנסות; התחום הכירורגי תרם כ־90 מיליון דולר (36%) מההכנסות ותחום האופטיקה סיפק לה 62 מיליון דולר (25%) מההכנסות. ציפי ערמון, עוזרת מנכ"ל טבע יפן, משמשת בשנה האחרונה כמנכ"לית לומניס.
מדיספק נוסדה ב־1992 על ידי הנשיא והמנכ"ל אבנר ספקטור שהוא גם בעל השליטה (100%) בחברה. אחיו של ספקטור, יחיאל, הוא בעל השליטה בחברת ספקטרוניקס. פעילותה של מדיספק מומנה עד כה על ידי בעל השליטה. החברה בחנה לבצע גיוסי הון ב־1999 וב־2004, אולם בסופו של דבר הם לא יצאו אל הפועל. לפני שנה ניסתה מדיספק לגייס 10 מיליון דולר לפי שווי 50 מיליון דולר בבורסה בת"א אולם נסוגה בה מההנפקה, כנראה בשל תנאי השוק.
על פי הנתונים שפורסמו לקראת ההנפקה המתוכננת לפני שנה, המכירות של מדיספק הסתכמו ב־16.5 מיליון דולר ב־2011, צמיחה של כ־10% לעומת מכירותיה ב־2010. הרווח הסתכם בכ־3.4 מיליון דולר לפני הוצאות המחקר והפיתוח, שעמדו על כ־2.5 מיליון דולר. עיקר הכנסות החברה נובע ממכירת מוצר שפיתחה לבעיות באבנים בכליות, שאושר על ידי מינהל התרופות והמזון של ארצות הברית (FDA).
שיפור בתפקוד המיני
מדיספק מצפה להגדיל את הכנסותיה בעתיד בעיקר מתחום הטיפול בגלי הלם באין־אונות שנובעת מבעיות בכלי הדם, באמצעות מכשיר שפיתחה ושאותו היא מוכרת באירופה. החברה מבצעת כעת ניסויים כדי לקבל גם את אישור ה־FDA. על פי החברה, בניסויים שנערכו ב־20 חולים הושגה הטבה משמעותית ומובהקת והם עברו ממצב של אין־אונות לאונות מלאה. בנוסף, 29 חולים נוספים שלא הגיבו לטיפולים תרופתיים שקיימים בשוק כיום לטיפול באין אונות, כגון ויאגרה וסיאליס, הראו שיפור משמעותי, כאשר 72.4% מהם עברו ממצב של חוסר אונות לאונות.
בתחום הקרדיולוגיה, מדיספק מפתחת מכשיר המסייע להעברת דם בקרב חולים. בניסוי שערכה החברה בקרב 453 חולים נמצא כי חל שיפור מובהק במצבם של החולים, כאשר היכולת שלהם לעמוד במאמץ גופני השתפרה בכ־34%. הפוטנציאל של שוק זה בארה"ב עומד על כ־3 מיליארד דולר בשנה. מתוכו, עומד השוק שאליו פונה החברה על כ־1.6 מיליארד דולר.
מלומניס לא נמסרה תגובה.