בלעדי ל"כלכליסט": ויולה רוצה שליטה בגאון אחזקות
החברה אישרה בהודעה לבורסה את חשיפת "כלכליסט". הקרן מנהלת מגעים להצטרפות לשליטה בחברה תמורת 70-50 מיליון שקל וכבר החלה לבצע בדיקות נאותות. העסקה צפויה לדלל את חלקו משה גאון, בעל השליטה. גאון אחזקות: "משה גאון יישאר בעל מניות מרכזי בגרעין השליטה"
קרן ויולה, בניהולם של הראל בית און ואסנת רונן, מנהלת בשבועות האחרונים מגעים להצטרפות לשליטה בחברת גאון אחזקות בעסקה שתכלול השקעה של 70-50 מיליון שקל, כך נודע ל"כלכליסט". מרבית הסכום יוזרם לחברה תמורת הקצאת מניות ואילו יתרתו תשמש לרכישת מניותיהם של עזבון סמי שמעון ואורי דוד.
גאון אחזקות נסחרת כיום לפי שווי של 77 מיליון שקל ושווי האחזקות של שמעון, שאותן ירשה אלמנתו הוא 19.1 מיליון שקל בעוד ששווי האחזקה של אורי דוד הינו 13.2 מיליון שקל. דוד מבקש גם הוא למכור את אחזקותיו וכמו יורשי שמעון לסיים את הסכם השליטה בחברה. עם זאת, לבעל השליטה הנוכחי בחברה, משה גאון, המחזיק ב־33.4% ממניותיה, זכות סירוב על מכירת מניות שותפיו לשליטה והסכם השליטה בחברה ממשיך להתקיים גם עם חלק מהשותפים מוכרים את מניותיהם.
העסקה צפויה לדלל את חלקו של משה גאון, אולם לדברי גורמים בחברה הוא אינו מתכוון למכור מניות ומתכנן לחתום על הסכם שליטה משותפת עם המשקיעים החדשים ולהישאר חלק מגרעין השליטה. המשקיע החדש יוכל להיכנס להסכם השליטה הישן, אולם מקורבים למגעים ציינו כי במקרה של הבשלת ההסכם תבקש ויולה לחתום על הסכם שליטה חדש, אם שיוחלט על שליטה משותפת.
לפי ההערכות מתנהלים המגעים לרכישת המניות לפי שווי של 120-100 מיליון שקל לגאון אחזקות, כשהדרישה מהרוכשים היא להזרים 40-30 מיליון שקל לחברה לחיזוק מבנה ההון שלה, הקטנת המינוף, ובמידת האפשר לביצוע השקעות חדשות. ויולה אינה הגורם היחיד המתעניין ויש ככל הנראה שני גורמים נוספים, אולם נציגי ויולה כבר מסתובבים בשבועות האחרונים במשרדי החברות־הבנות של גאון לצורך ביצוע בדיקות נאותות.
לפני כחצי שנה ניהלה ויולה מגעים מתקדמים לרכישת השליטה בחברת אחזקות גדולה יותר, כלל תעשיות, מידי אי.די.בי, אולם המו"מ התפוצץ ואת השליטה רכש בסופו של דבר לן בלווטניק. לויולה פעילות בתחום המים, שמהווה את עיקר פעילותה של גאון כיום.
גאון פרעה במאי 44 מיליון שקל למחזיקי האג"ח ויתרת חובה עומד על 134 מיליון שקל שאת רובם היא אמורה לפרוע ב־2013 וב־2014. בקופתה 110 מיליון שקל, אולם האג"ח שלה נסחרות בתשואה לפדיון של 38.6%, שמשקפת את חשש המשקיעים מפני יכולת הפרעון של החברה.
גאון היא חברת אחזקות שהקים בני גאון המנוח ב־1998, כשאליה גייס 20.5 מיליון דולר ממשפחת אריסון, מסמי שמעון, אורי דוד ויוסי פינסון ועוד. ב־2007 היא הונפקה בבורסה ונסחרה בשווי 450 מיליון שקל. במאי 2008 נפטר בני גאון ממחלת הסרטן ומאז צנח שווי החברה. לנעלי בני גאון נכנס בנו, הפרסומאי משה גאון, שעמו מזוהה ירידת הערך המשמעותית, שלוותה בקריסת חברת אייס דיפו, שגאון הייתה מבעלות השליטה בה.
משה גאון ואחיו ירשו 19% ממניות גאון אחזקות עם מותו של האב, ובהמשך הזמן רכש משה גאון 13.5% נוספים מהחברה בבורסה. לאחר קריסת אייס, פינה משה גאון באפריל האחרון ביוזמתו את תפקיד היו"ר לארז מלצר, שמנהל כיום יחד עם המנכ"ל אבי הוכמן את המגעים להכנסת השותף.
גאון, שפעלה בעבר תחת ארבע זרועות השקעה: פיננסים, סחר, נדל"ן וקלינטק, מכרה מאז חלק ניכר מפעילותה, כמו המשביר לחקלאי וחברת הייעוץ רימון, וכן נדל"ן בגוש דן, מתוך כוונה להישאר עם פעילות מובילה אחת בתחום המים והקלינטק. גאון מחזיקה בבעלות או בשליטה על עשר חברות מים ובהן צנורות המזה"ת, פלסים, מצרפלס, קרן אקווה, כנרות והכוכב. בנוסף, היא צפויה להחזיק ב־4% ממניות בית ההשקעות הממוזג מיטב־דש (לאחר השלמת המיזוג ביניהם), אותן יכולה היא לממש. בחודש שעבר הורידה מעלות S&P, את הדירוג של גאון מ־BBB ל־BB עם תחזית שלילית, בעקבות הנזילות החלשה והעלייה במינוף.
את תגובת ויולה לא ניתן היה להשיג. תגובת גאון אחזקות: כפי שדווח בעבר הנהלת החברה בוחנת אפשרויות לחיזוק מבנה ההון שלה בדרך של גיוס או הזרמת הון וכן לרבות בדרך של מימוש נכסים שאינם בליבת עסקיה. משה גאון, בעל השליטה, אינו מנהל מגעים למכירת אחזקותיו ולא מונה אף גורם לנהל מגעים כאלה, כביכול, מטעמו. משה גאון מתכוון להשאר בעל מניות מרכזי בגרעין השליטה גם אם יחליט מי מהשותפים לממש אחזקותיו, בכפוף לזכות הסירוב.