הדרמה ביפן ממשיכה: מדד ניקיי צלל היום ב-5.2% בבורסה בטוקיו
בכך השלים המדד היפני צניחה של יותר מ-13% בשבוע. שר הכלכלה של יפן: על המשקיעים לא להגיב בפאניקה לירידות בשוק; הבורסות בהונג קונג ובסין ירדו ב-0.3%
הדרמה ביפן ממשיכה והבורסות באסיה ננעלו בירידות: הניקיי איבד היום (ה') 5.2% לשפל של חודש וזאת על רקע התחזקות הין. זאת לאחר שבשבוע שעבר רשם הניקיי את הצניחה החדה ביותר מאז האסון בפוקושימה ב-2011. בכך השלים הניקיי ירידה של 13% מאז יום חמישי שעבר.
שר הכלכלה של יפן אקירה אמארי אמר היום על רקע המשך נפילת הניקיי כי על המשקיעים לא להגיב בפאניקה לירידות בשוק. לאחר הנפילה בטוקיו בשבוע שעבר אמארי אמר כי אין סיבה להיכנס לפאניקה בגלל הירידות, כיוון שהבורסה עלתה מאז תחילת השנה בשיעור גדול מהצפוי. "לדעתי העלייה של הניקיי לאחרונה היתה מהירה מהצפוי", אמר אמרי. זאת לאחר שטרם הנפילה, הניקיי עלה ב-80% מאז נובמבר האחרון. "נתוני הייצור החלשים של סין הביאו את המשקיעים לממש רווחים בו זמנית", הוסיף. "הממשלה לא מודאגת לגבי ההתפתחויות השווקים הבוקר שכן המדיניות היפנית לא השתנתה". בתוך כך, הדולר נסחר בפחות מ-101 ין.
יו"ר הבנק המרכזי של יפן, הרוהיקו קורודה, ביקר את האופן שבו הארגונים הבינלאומיים והמדינות המפותחות המובילות מגבילות מדינות בדרכי ההתמודדות עם המשבר הפיננסי - משבר שמקורו בהתנהלות המדינות המפותחות עצמן. קורודה הוסיף כי המדינות המובילות צריכות לפעול למניעת המשבר הבא. "קובעי המדיניות בעולם צריכים לפעול לבניית שיטה פיננסית חדשה שמשלבת שליטה בהון, רגולציה בתחום הפיננסים ואכיפה יעילה", אמר קורודה.
לפני יותר משבועיים התקציב של ממשלת יפן עבר בבית הנבחרים - 92.6 טריליון יין (926 מיליארד דולר). כ- 46.3% מהתקציב ימומן על ידי אשראי, כלומר על ידי הנפקת חוב. החוב הציבורי של יפן עומד על 240% מהתוצר המקומי בכלכלה שסדר הגודל שלה עומד על 5 טריליון דולר. הכלכלה השלישית בעולם אחרי אמריקה וסין, אבל צרכנית האשראי השניה בגודלה בעולם אחרי האמריקאים.
בכדי להגדיל את כמות הכסף במשק, אימץ הבנק המרכזי של יפן את תכנית ההקלה הכמותית של הפדרל ריזרב. בשנתיים הקרובות מתעתד הבנק להזרים לשווקים 270 טריליון יין (2.8 טריליון דולר) על ידי רכישה של אגרות חוב ממשלתיות. כבר במרץ האחרון, הגדיל הבנק המרכזי היפני את כמות הכסף בשוק ב-50% ופיחת את המטבע היפני מרמה של 80 ין לדולר ב- 2012, לרמה של 102 ין במאי השנה.
בתוך כך, נשיא הבנק הפדרלי בבוסטון, אריק רוזנברג, אמר אתמול כי שוק העבודה מראה שיפור איטי ודרושים נתוני מאקרו נוספים שיתמכו בהאטת הרכישות החודשיות של הפד. רוזנברג נמנה בין חברי ועידת השוק הפתוח של הפד שמזהירים מבפני סיכוני האינפלציה שירדה במרץ ל-1% - הרמה הנמוכה מאז אוקטובר 2009. ועידת השוק הפתוח מישיבתה האחרונה החליטה להמשיך במדיניות הרכישות של אג"ח בהיקף 85 מיליארד דולר בחודש.
בהמשך היום יפורסמו היום נתוני התוצר של ארה"ב ברבעון הראשון של השנה. האנליסטים מעריכים כי המשק האמריקאי צמח בקצב של 2.5% ברבעון הראשון של השנה.