"היינו מדוכאים ואובדי עצות לפני ההחלטה של MSCI ונמשיך להיות גם אחרי"
אווירה קשה בקרב הפעילים בשוק ההון לאחר האכזבה מאי כניסת ישראל למדד MSCI אירופה: "האור בקצה המנהרה שהיה אמור להזרים לשוק המקומי השקעות זרות בהיקפים ניכרים - כבה"
"היינו מדוכאים ואובדי עצות לפני ההחלטה של MSCI ונמשיך להיות גם אחרי - לא הגיע חבל ההצלה שחיכינו לו", כך אמר היום (ד') ערן יעקובי, סמנכ"ל מחקר בדש ברוקראז' בשיחה עם "כלכליסט" לאחר הודעת חברת המדדים של מורגן סטנלי, MSCI, כי ישראל לא תצטרף למדד האירופי.
"לא ייצא כסף משוק ההון הישראלי בעקבות ההחלטה של MSCI, וזאת בשל הסיבה הפשוטה שלא היה פה כסף גם לפני. עם זאת חבל ההצלה שלא הגיע מטיל המון לחץ על קובעי המדיניות. צריך פה טיפול שורש רציני - הרבה יותר משיווק הבורסה בלונדון", אמר יעקובי.
- הודעת MSCI עוברת בשקט; יציבות במסחר בת"א
- ישראל מחוץ למדד MSCI אירופה; "מדובר בחדשות רעות לבורסה"
- הודעת MSCI עוברת בשקט; יציבות במסחר בת"א
"החלטה מקצועית בלבד"
אורי ליכט מבית ההשקעות אי.בי.אי המשיך את דבריו של יעקובי ואמר כי "השוק בישראל התייחס לכניסה אפשרית של ישראל למדד כפוטנציאל לעליות בשוק. ועל כן, ישנה אדישות בין הסוחרים בבורסה לאחר ההודעה".
ליכט הסביר על התהליך שבסופו לא נכנסה ישראל למדד ואמר: "ההחלטה של MSCI הגיעה לאחר שבועות ארוכים של דיונים. בסיומו של תהליך מסודר וארוך - הם שאלו את הגופים המוסדיים באירופה האם מתאימה להם ההשקעה בבורסה שלנו וככל הנראה התשובה היתה שלילית. אפשר להבין אותם".
"הבורסה בתל אביב חייבת לעודד חברות ישראליות וזרות להירשם למסחר בישראל. אין סיבה שחברות כמו ורינט, צ'ק פוינט וסודה סטרים לא יהיו רשומות למסחר באחד העם. חייבים להתחיל לייצר לייצר קשרים עם משקיעים וחברות מחוץ לארץ", סיכם ליכט.
גם נציגי הבנקים הזרים שותפים לאווירה הקשה. אבשלום שמעי מדסק המניות של דויטשה בנק בישראל אמר: "האכזבה היא גדולה. אין ספק שעמדת המוסדיים החזקים באירופה נגד קבלת ישראל למדד השפיעה על ההחלטה של ה-MSCI, וזה הגיוני כשלוקחים בחשבון שהמוסדיים הם אלה שמכניסים את הכספים שלהם למדדים ושלא ניתן להתעלם מהם".
"אני מאמין שכל הצדדים שהיו מעורבים החלטה לקחו אותה משיקול מקצועי כלכלי בלבד. אשר להשפעה של ההחלטה, אין ספק שאם היא היתה שונה היתה לכך השפעה חיובית עמוקה ולטווח ארוך. ההחלטה שלא לקבל את ישראל למדד תלווה בסנטימנט שלילי מיידי בשוק, באופן טבעי, אך בגדול מה שנראה הוא פחות או יותר אותו הדבר - מסחר שימשיך להתנהל במחזור נמוך", סיכם שמעי.
יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון אמר: "הצרות של הבורסה בתל אביב לא נגמרות. לא חלפו להם מספר ימים מהודעת המחיקה ממסחר שלך מלאנוקס והאור שבקצה המנהרה שהיה אמור להזרים לשוק המקומי השקעות זרות בהיקפים ניכרים כבה. הבוקר מתברר סופית כי הבורסה בתל אביב לא תחובר לבלון החמצן החיוני ותוותר מחוץ למדד MSCI אירופה".
"על הנהלת הבורסה להתעשת במהרה ולא לשקוע במרה שחורה. עליה לייצר ולהביא לידיעת הציבור תוכנית עבודה מקיפה ארוכת טווח לשיקומה של הבורסה התל אביבית. תירוצי 'אכלו לי, שתו לי' אשר בחלקם יש יותר מגרעין של אמת לא פותרת את הנהלת הבורסה מאחריותה למנוע את התפוגגותה של בורסת תל אביב והפיכת לפחות ופחות רלוונטית לציבורי משקיעים רבים. בשבוע הבא תתחיל הבורסה ליישם את יום המסחר הארוך ובנתונים הקיימים יהיו יותר שעות מסחר להעביר פחות הוראות מסחר רגע לפני חודשי הקיץ דלילי המסחר באופן עונתי", הוסיף פגוט.