ילין לפידות הדיח את אלטשולר שחם מהפסגה
החשיפה הגבוהה לחו"ל לא השתלמה לאלטשולר שחם שנדחק לתחתית עם תשואה של 1.4% בגמל ובקרנות ההשתלמות; המיזוג עם הדס ארזים קטע את הביצועים החלשים של הלמן־אלדובי שמוביל את התשואה בקופות הגמל
שוק המניות ממשיך לרוץ חרף אי־הוודאות של הכלכלה העולמית והחששות כי השוק המקומי ייכנס להאטה, ותעשיית קופות הגמל רשמה תשואה חיובית ממוצעת של 1.72% במאי.
מתחילת השנה רשמה תעשיית הגמל תשואה של יותר מ־5%. ביצועי החסר של השוק המקומי ביחס לעולם בלטו גם מאי, כשמדד ת"א־25 עלה ב־2.1% בעוד מדד 500 S&P עלה ב־3.6%, מדד נאסד"ק ב־4.9%, מדד דאקס הגרמני ב־6.1% ומדד קאק הצרפתי ב־3.6%.
מגמה חיובית נרשמה גם באג"ח הקונצרניות המקומיות כשמדדי התל בונד רשמו עליות שערים. מדד תל בונד־20 עלה ב־0.7%, ואילו מדדי תל בונד־40 ו־60 הוסיפו 0.8% כל אחד. איגרות החוב הלא מדורגות עלו ב־1.8%. מנגד, האג"ח הממשלתיות הצמודות למדד עלו בשיעור קל של 0.2%, בעוד האג"ח השקליות באותו המח"מ נותרו ללא שינוי. במח"מ הארוך איבדו הצמודות כ־0.4% ואילו השקליות השילו 0.8%.
אין בועה
בית ההשקעות ילין לפידות בולט בראש הטבלה במאי. הקופה הבינונית של ילין לפידות, כללי ב', רשמה תשואה של 1.93% ותשואה של 6.21% מתחילת השנה. גם הקרן ההשתלמות של בית ההשקעות, ילין ב', רשמה ביצועים דומים.
"תשואות חודש מאי היו גבוהות יחסית, אבל חשוב יותר לבחון את התשואות המצטברות לאורך זמן", מסביר יאיר לפידות, מנכ"ל משותף בילין לפידות. "שוק המניות ממשיך את ההתאוששות, אך גם אחרי העליות שראינו המניות עדיין לא נמצאות במצב בועתי והן רק מתקרבות למחיר ההוגן. עדיין ניתן למצוא מניות זולות למדי. הזרימה לשוק המניות המקומי היא עדיין זרזיף, מול פוטנציאל ההזרמות שיש מבחינת כוח הקנייה של הציבור".
לדברי לפידות, תשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב עדיין נמצאות בשפל חסר תקדים חרף התיקון שנרשם בחודשיים האחרונים."מה שקורה באג"ח ארה"ב זה מה שיקבע את התשואה אצלנו, כשפרמיית הסיכון אצלנו יכולה רק לעלות. תשואות שפל שכאלה מחייבות זהירות בחשיבה קדימה. במצב נורמלי התשואות חייבות להיות גבוהות יותר, במיוחד בהשוואה לתשואות היסטוריות. התיקון יכול לקחת זמן, וככל שהנתונים של כלכלת ארה"ב ימשיכו להציג שיפור ושוקי המניות לעלות, גם התשואות של האג"ח ימשיכו לעלות. בעקבות זאת, בראייה מקומית עדיף לא לשבת על קצה עקום המח"מ, שם החשיפה לתנודתיות הכי קיצונית".
חברת הביטוח הראל הציגה אף היא ביצועים חזקים במאי. קופת הגמל הראל רשמה תשואה של 1.97% בחודש שעבר וביצועים חזקים גם מתחילת השנה.
עופר נרגסי, סגן מנהל חטיבת ההשקעות בהראל, אמר ל"כלכליסט" כי "מה שאצלנו עבד טוב, הוא רכיב גבוה של אשראי ואג"ח חול בתיק שעבדו חזק גם במאי. אנחנו שומרים על מח"מ קצר משום שאנחנו חוששים מהשלכות של עליית הריבית, בעיקר בארה"ב, שעשויה להשפיע על שוק האג"ח בארץ.
"במבט קדימה, יש חשש בשבועות האחרונים שהפד יאט את קצב הרכישות של האג"ח הממשלתיות ויתבצע תיקון בשוק המניות, אבל עדיין הריביות נמוכות ונראה ששוק המניות ימשיך לתת תשואה עודפת על אפיקים אחרים. לאור זאת, אנו מחפשים אלטרנטיבות כמו במגזרי האשראי, הנדל"ן והתשתיות, שיכולים להביא תשואה יציבה וחיובית גם בתקופות של חולשה".
בית ההשקעות אלטשולר שחם, שהוביל את הטבלה בחודשים האחרונים, נדחק לתחתית במהלך מאי, ורשם תשואות חסר. זאת, על רקע חשיפה גבוהה יחסית לאג"ח חו"ל והיחלשות הדולר. עם זאת, בביצועים מתחילת השנה ובשלוש השנים האחרונות מוביל בית ההשקעות את התשואה.
"מיקוד בחלק המנייתי"
הלמן־אלדובי שהציג במשך תקופה ארוכה ביצועים חלשים מאוד בגמל ובהשתלמות השלים לפני כחודשיים מיזוג עם הדס ארזים. החודש שעבר היה החודש הראשון שבו תשואות
הגמל היו של בית ההשקעות הממוזג, וניכר בהן שיפור. קופת הגמל וקרן ההשתלמות של הדס ארזים לשעבר נותרו במיקומים הגבוהים בטבלה, כשבר יציב רשמה תשואה של 1.89% וקרן ההשתלמות רשמה תשואה של 1.8%. הקופות החלשות של הלמן־אלדובי אף הצליחו להתרחק מהתחתית ולהציג תשואות מעל לממוצע בחודש מאי.
"אין גורם אחד שהביא לתשואה החזקה החודש - זה בא מכמה מקורות", הבהיר רמי דרור, מנכ"ל בית ההשקעות הלמן־אלדובי. "תרומה ניכרת הגיעה מהמיקוד שלנו בחלק המנייתי, עם העדפה בולטת בעיקר לארה"ב, וגם שם במיקוד בסקטורים ספציפיים שאנחנו מאמינים בהם".
דרור מסביר כי בבית ההשקעות מעדיפים כיום את "מדד בוני הבתים (Home Builders) שמתמקד בחברות בנייה ונדל"ן וחשיפה ישירה מחברות שנהנות מהצמיחה. בנוסף, אין לנו חשיפה לשווקים מתעוררים, אלא רק לחברות שנהנות מהצמיחה שם.
"אנחנו מאמינים שהריבית הנמוכה תמשיך לדחוף את העליות בשוק המניות, הכיוון נותר חיובי בעיקר בארה"ב. מנגד הקטנו את החשיפה למניות שורה שנייה ושלישית בישראל, במהלך החודשים האחרונים. השוק הישראלי נמצא במגמה של האטה. בנוסף אנחנו לא רוצים להיות בפוזיציות לא סחירות וכנראה שלא נראה בהם עדנה בתקופה הקרובה. בצד הסולידי, מה שעזר במאי היה ההתמקדות שלנו באפיק הקונצרני, באג"ח בדירוג גבוה ובמח"מ קצר יחסית. לא היינו מעורבים באף הסדר חוב. סך הכל האסטרטגיה הזאת מוכיחה את עצמה".
השורה התחתונה:
הראלי בשוק המניות הקפיץ את התשואות בתעשיית הגמל מתחילת השנה, ובבתי ההשקעות צופים כי הוא יימשך בחודשים הקרובים