השורה התחתונה
הקטר הסיני יורד מהפסים
שוק ההון בסין הגיע לנקודת רתיחה אחרי שהבנק המרכזי הזהיר שמחנק האשראי שהחל במאי, צפוי להימשך. בתוך שעתיים צללה הבורסה ב־5.5%. התיקון שהגיע אחרי הצהרות מרגיעות עשוי להיות זמני אם לא ילווה במעשים
שוק ההון הסיני חווה אתמול טלטלה עזה כאשר המדדים המובילים בבורסה של שנגחאי צללו ב־5.5% בתוך שעתיים, צלילה שתוקנה בהמשך אחרי שבכיר בבנק המרכזי של סין (PBOC) הודיע כי הוא מתכוון לשמור על יציבות שוק המניות וכי הסיבות שהובילו למפולת הן "עונתיות" ויתפוגגו במהרה.
עוד נמסר מהבנק המרכזי כי הבנקים במדינה חייבים לשמור על צמיחת אשראי "יציבה והולמת" ולדבוק במדיניות המוניטרית החסכנית, שכן לטענת הבנק המרכזי, הנזילות במערכת הבנקאית היא מספיקה. אולם המסר לא הצליח להרגיע את חששות המשקיעים.
כדור השלג מתגלגל
הצלילה אתמול, שמסכמת חודש סוער במיוחד בשוק ההון בסין, החלה שלשום בלילה, כאשר בנק גולדמן זאקס הוריד את תחזית הצמיחה של סין. תחזית הצמיחה הרבעונית הקודמת לכלכלת סין עמדה על 7.8%, ואילו שלשום הודיע הבנק כי הוא מוריד את התחזית ל־7.5%. בנוסף הוריד הבנק את תחזית הצמיחה השנתית של סין עבור 2013 מ־7.8% ל־7.4% ועבור 2014 מ־8.4% ל־7.8%.
במקביל להודעה של גולדמן זאקס, שפך הבנק המרכזי של סין שמן על המדורה כאשר הזהיר אתמול כי מחנק האשראי, שהחל בחודש שעבר, צפוי להימשך. "כל המוסדות הפיננסיים חייבים להמשיך ולחזק את ניהול הנזילות שלהם כדי לקדם יציבות בסביבה המוניטרית", נמסר מהבנק בהתייחסות ראשונה למצב.
הבהלה שאוחזת בשבועות האחרונים בשוק ההון הסיני, ובעקבותיו בשאר העולם, אינה מקרית. החשש מהאטת קצב הצמיחה של הקטר הסיני מתחיל להתממש, כשמנגד גוברת הדאגה ממחנק אשראי כולל. השילוב של השניים - ובעיקר חוסר ההתערבות של הבנק המרכזי של סין שאף גובה בנתונים מאקרו־כלכליים שליליים, נתנו רוח גבית למפולת.
כדור השלג שהוביל לקריסה הזמנית אתמול התחיל להתגלגל ביום חמישי האחרון, אז פורסמו נתונים מקדמיים המראים כי הייצור התעשייתי בסין התכווץ בשיעור חד יותר ביוני מאשר במאי. מנתונים השוואתיים שמפרסמת הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה בסין, הקריאה הראשונית של מדד מנהלי הרכש - PMI - במדד המשולב של HSBC ו־Markit בחודש יוני היתה 48.3 נקודות. מה שאומר כי המדד הסופי שיפורסם רק ב־1 ביולי, בהנחה שלא ישתנה מהותית, יהיה הנמוך ביותר בערכו מאז ספטמבר 2012.
לשם השוואה, בחודש מאי הקריאה עמדה על 50.8 נקודות לעומת 50.6 נקודות באפריל. קריאה נמוכה מ־50 נקודות של המדד הנקבע כשקלול תשובותיהם של כ־420 מפעלים בסין משמעותה כיווץ בייצור.
לצד נתון זה, פורסמו נתונים מאכזבים נוספים שמראים כי מחירי התוצרת התעשייתית בסין (factory gate prices) נופלים כבר 15 חודשים ברציפות, והיקף היצוא נמצא בשפל של עשרה חודשים.
משבר בשוק החוב והכסף
כל אלו הביאו בשבוע שעבר את בנק ברקליס ואת HSBC לחתוך את תחזיות הצמיחה לכלכלת סין לרמה של 7.4%, נמוך מהתחזית של ממשלת סין שעומדת כיום על 7.5%, וזאת בהשוואה לשיעור צמיחה של 7.8% שנרשם ב־2012, שגם הוא מייצג שפל של 13 שנה. בהנחה שהתחזית הנמוכה מבין השתיים תתממש, ימצא את עצמו ראש הממשלה הסיני, לי קצ'יאנג, כראש הממשלה הראשון מאז 1998 שהחמיץ את יעד הצמיחה הממשלתי.
האכזבה מהנתונים המשקפים את כיווץ הכלכלה הריאלית באה לידי ביטוי לא רק באמצעות המפולת בשוק ההון, אלא גם בשוקי החוב והכסף. מנתונים שמפרסמת חברת CMA בסוכנות הידיעות בלומברג עולה, כי עלות הביטוח כנגד חדלות פירעון של איגרות חוב של ממשלת סין (CDS) זינקה אתמול ב־20 נקודות בסיס ל־1.47% - שיא של 17 חודשים.
גם גובה הריבית על ההלוואות הבין־בנקאיות הגיע השבוע לשיא של 10.7% שלא נרשם מאז מרץ 2003. הריבית על הלוואות חד־יומיות הגיעה שלשום ל־12.85%, שיא כל הזמנים של, כשממוצע הריבית הזו בשנה האחרונה עמד על 3.12% בלבד. משמעות הדבר, השוק מגלם ציפייה לכיווץ דרמטי נוסף בהיקפי האשראי שמעניקה מערכת הבנקאות הסינית, שהשלכותיו ברורות - נחיתה קשה מאוד של הכלכלה הסינית בשנה הקרובה.
ייתכן שהיום תחול רגיעה בשוק ההון הסיני, וזאת בהמשך להתבטאויותיו של סגן יו"ר הבנק המרכזי של סין במחוז שנגחאי, לינג טאו, שהתחייב אתמול לשמור על יציבות בשוק המניות. אולם אף על פי שטאו אינו מודה רשמית בבעיית מחנק האשראי הקיימת במדינה, הרי שבפועל החל הבנק המרכזי של סין לעצור לאחרונה את מכירת איגרות החוב בשוק החופשי (כאמצעי לספיגת נזילות מהשווקים).
מנתונים שפורסמו אתמול עולה כי הפעם האחרונה שבה מכר הבנק המרכזי אג"ח קצרות (לשלושה חודשים) היתה ב־9 במאי, וכי בחודש וחצי האחרונים ביצע הבנק רק באופן חלקי מכרזים למכירת אג"ח בשוק החופשי. ואכן, יום לאחר פרסום נתוני הייצור התעשייתי הודיע ראש ממשלת סין לי קצ'יאנג כי בכוונתו להגדיל את היקף הנזילות לשווקים באמצעות אספקת אשראי לתעשיות ומפעלים שהוגדרו מראש על ידי המדינה כאסטרטגיים וככאלה שמעסיקים כוח אדם רב.
המפולת עלולה להתחדש
על פי מחקר של סוכנות הידיעות בלומברג, פחות פירמות סיניות נוטלות אשראי, מה שמסביר את הזינוק בעלויות הריבית. בנוסף, מספר החברות שביקשו אשראי בנקאי נפל ברבעון השני של 2013 ב־13% לעומת הרבעון הראשון, כאשר במקביל דיווחו הבנקים על עלייה של 10% בהיקף האשראי שהם מספקים לפירמות תעשייתיות. המשמעות של נתונים אלו היא כי באופן מוחלט פחות פירמות סיניות מבקשות אשראי.
הירידות בבורסות סין התמתנו אתמול, אולם אם הבנק המרכזי יסתפק בהצהרות - עלולה המפולת להתחדש ביתר שאת. נכון לאתמול, לא ביצע הבנק המרכזי מהלך כלשהו התואם את ציפיית השוק. להפך. ההתבטאויות של בכירי הבנק לימדו כי מבחינתם לא קיים מחנק אשראי בשוק ההון הסיני, ובכיר בבנק צוטט כאומר ש"השווקים הפיננסיים יציבים, התנודתיות היא זמנית בלבד, הגורמים העונתיים שמשפיעים על היקף הירידות בשוקי הכסף ייעלמו בהדרגה".