"לממשלת יפן יש אינטרס לקדם את הגלולה של גיוון"
המנכ"ל חומי שמיר אופטימי לגבי הסיכויים של גיוון לפרוץ סוף סוף לשוק ביפן, לאחר קבלת אישור השיווק שקיבלה יצרנית גלולת האבחון למעי הגס במדינה
יצרנית גלולת האבחון למעי הגס גיוון אימג'ינגקיבלה אישור לשיווק גלולת הקולון החדשה (PillCam Colon) ביפן. בעקבות כך, גיוון מעריכה כי שיפוי ביטוחי ביפן עשוי להתקבל במהלך הרבעון הראשון של שנת 2014, בכפוף לשיקול הדעת של הרשויות היפניות. מניית גיוון עלתה אתמול ב־4.3%.
הגלולה קיבלה אישור לשיווק באירופה (CE) בספטמבר 2009, וכיום היא נמכרת באירופה, באמריקה הלטינית, בקנדה ובמדינות מסוימות באסיה. הגלולה ממתינה לאישור מינהל התרופות האמריקאי (FDA) ואינה מאושרת למכירה בארה"ב.
פוטנציאל משמעותי
המתחרה העיקרית של גיוון בשוק היפני היא אולימפוס, שהשיקה לאחרונה גלולת מצלמה. עד כה לא הצליחה גיוון לתפוס נתח שוק משמעותי עם גלולת האבחון מהדור הקודם של החברה, כשהכנסותיה ביפן הסתכמו בכ־10 מיליון דולר ב־2012. זאת, אף מאמצי חדירה שבוצעו בשנים האחרונות בעזרת חברות סוזוקן ופוג'י.
אסטרטגיית המכירה של גיוון לשוק היפני כוללת מכירה נפרדת של גלולות המצלמה ושל התחנות לניתוח צילומי מעיים, בניגוד לארה"ב שם ניתנות התחנות בתמורה להתחייבות לרכישת כמות מסוימת של גלולות.
לדברי מנכ"ל גיוון חומי שמיר, "מדובר באישור חשוב עבורנו. הוא התקבל בתוך שמונה חודשים בלבד מרגע הבקשה, וזה מראה על הנכונות של הממשלה היפנית לאשר את הגלולה. כיום יש לנו 500 התקנות במדינה, כשהפוטנציאל לגלולה הוא 10,000 התקנות".
השוק היפני הוא בעל פוטנציאל משמעותי עבור גיוון מאחר שביפן בדיקת הקולונסקופיה הרגילה מבוצעת ללא הרדמה, ולכן מרבית החולים כיום מעדיפים שלא לעבור אותה, גם אם יש סימנים ראשוניים המעידים על סיכוי למחלות במעי הגס.
הרווחיות צפויה לרדת
לפני כשנה ניהלה אלרון, בעלת השליטה בגיוון מקבוצת אי.די.בי, מגעים למכירת החברה, אולם אלו לא נשאו פרי. שמיר אמר אז, בהתייחסו להשפעה של קבלת האישור על האפשרות למכירת החברה, כי "ככל שהתוצאות יותר טובות והחברה מתקדמת, זה מוסיף עניין לאנשים לרכוש את החברה".
האישור ביפן משמעותי אף יותר אם מתייחסים לכך שהרווחיות של החברה השנה צפויה להיות נמוכה יותר, בעקבות העובדה שהחל מינואר 2013 כל חברות הציוד הרפואי משלמות מס של 2.5% על הכנסותיהן בארה"ב.
גיוון עצמה אכזבה את המשקיעים לפני כחצי שנה אחרי שהגישה את הגלולה לאישור בארה"ב במתווה של סקירה בלבד, ולא במתווה של אבחון, שהיה אמור להחליף את הליך הקולונסקופיה. החברה צפתה כי הכנסותיה ב־2013 יסתכמו ב־195–205 מיליון דולר לעומת 180.5 מיליון דולר בשנת 2012, כשל־2014 צפתה החברה הכנסות של 450 מיליון דולר. כעת, קשה לראות כיצד תוכל גיוון להגיע לרמת הכנסות כזו ללא רכישות.