בלעדי לכלכליסט
בנק לאומי מציע לבתי ההשקעות מערכת מסחר מתחרה ל־FMR
הבנק החל לשווק מערכת מתחרה למערכת המסחר ששולטת בשוק המקומי. בשלב זה המערכת לא מציעה עמלות תחרותיות ביחס ל־FMR
בנק לאומי מציע לבתי השקעות שהם חברי בורסה מערכת מסחר שתתחרה לראשונה במערכת ה־FMR. FMR, שבבעלות שמעון גולדברג, שולטת היום לבדה בשוק הזה. איתי בן זאב, מנהל חטיבת שוקי הון בבנק בשיתוף עם חברת אמן מחשבים בניהולו של בן פסטרנק כבר החלו לשווק את המערכת המתחרה בקרב בתי ההשקעות. כיום כל חברי הבורסה שאינם בנקים משתמשים במערכת ה-FMR בעוד שהבנקים פיתחו לעצמם מערכות מסחר פנימיות.
לכאורה הכניסה של בנק לאומי לתחרות בשוק מערכות המסחר מבורכת מפני שלברוקרים אין היום חלופה ל־FMR. המודל שלפיו גובה היום FMR תשלומים עבור השירות מבוסס על אחוז מסוים מההכנסות של הברוקר הרלבנטי.
בחוזים הישנים נהגה FMR לגבות כ־12% מההכנסות כולל מע"מ, ובתקופות שיא במחזורי המסחר דובר בהכנסה משמעותית. אלא שבתקופת השפל במחזורים, שהחלה לפני כשנתיים פגעה דרמטית בהכנסות הברוקרים, דרשה FMR מלקוחותיה שהחוזים עמם הסתיימו ונאלצו לנהל איתה מו"מ על הסכם חדש, שיעור גבוה מההכנסות. במקרים מסויימים דרשה FMR אפילו 40%. על פי הערכות, המערכת המתחרה של לאומי לא מציעה, לעת עתה, מחירים אטרקטיביים ביחס לאלה של FMR. יתרה מזאת, העובדה שבנק גדול בישראל מפתח תוכנה ומשווק אותה לבתי ההשקעות בעייתית על רקע פוטנציאל ניגודי העניינים.
בנק לאומי מספק ייעוץ פיננסי ופנסיוני ביחס למוצרים של בתי ההשקעות – בעיקר קרנות נאמנות וקופות גמל ואמור לשמש יועץ אובייקטיבי ובלתי תלוי. ברגע שהבנק הופך גם לספק של מערכת המסחר של בית ההשקעות, עלול להיווצר ניגוד עניינים פוטנציאלי בשל הקשר העסקי כאמור. זאת, בסיטואציות בהן בית ההשקעות, שמודע לכך שהוא תלוי בבנק בכל הנוגע להצלחת הגיוסים בקרנות הנאמנות וקופות הגמל שלו, יבקש לנהל מו"מ על המחיר, או שישקול לעבור למערכת מסחר מתחרה עם זאת, הבנק קיבל ככל הנראה את האישורים הנדרשים לשיווק המערכת. מבנק לאומי נמסר בתגובה: "אנו פועלים תמיד בהתאם להנחיות בנק ישראל".