בלעדי לכלכליסט
בנק הפועלים מנסה לקחת מבנק לאומי את הבית של מוטי זיסר
לאומי, נושה מובטח של אירופה ישראל שהחוב כלפיו עומד על 15.5 מיליון שקל, דורש לעקל את הווילה של זיסר ששווייה מוערך ב־71 מיליון שקל. אך הפועלים - שלו חייבת החברה כמיליארד שקל - דורש שהליך המימוש ייעשה בפיקוח של בית המשפט
בנק הפועלים מנסה לאחד חזית עם בנק לאומי מול מוטי זיסר ומבקש לפעול יחד למימוש הווילה שבה הוא מתגורר בפתח תקווה. הווילה מוערכת ביותר מ־71 מיליון שקל, וזיסר משלם עליה דמי שכירות של 80 אלף שקל בחודש למרכזי שליטה מקבוצת אירופה ישראל שבשליטת זיסר. הווילה רשומה על שם מרכזי שליטה, וזיסר הוא ערב לה, כבעל השליטה בחברה.
בחודש שעבר פתח בנק לאומי, נושה מובטח של אירופה ישראל שלו חייבת החברה 15.5 מיליון שקל, בהליכי עיקול בהוצאה לפועל על הווילה לאחר שמרכזי שליטה לא עמדה בתשלומי המשכנתא. בימים האחרונים פנה עו"ד גיורא ארדינסט, כונס הנכסים של אירופה ישראל ובא כוחו של בנק הפועלים, שלו חייבת אירופה ישראל 941 מיליון שקל, לבית המשפט המחוזי בתל אביב, וביקש לאפשר להפועלים וללאומי לפעול יחד, תוך מינוי בעל תפקיד מטעם לאומי למימוש הנכס.
- בנק לאומי פתח בהליך עיקול לווילה של מוטי זיסר בפ"ת
- הפועלים התעורר לתספורת של 100%
- הקרנות הזרות והגופים המוסדיים סיכמו: 100% ממניות אלביט הדמיה יועברו לנושיה
לדברי הכונס, שווי הנכס המשועבד עולה באופן משמעותי על סכום החוב ללאומי ו"בנסיבות אלו קיים חשש כי הנושה המובטח (לאומי - זש"ל) לא יפעל במלוא כוחו ומרצו כדי להשיא את התמורה שתתקבל עבור הנכס המשועבד... קיים חשש, כי הוא יעדיף מימוש מהיר ככל האפשר על פני מימוש בערך מקסימלי, צעד שיביא לפגיעה חמורה בבנק הפועלים". לכן, כך מצוין, הפתרון הוא מימוש הנכס תחת פיקוחו של בית המשפט ויצירת איזון הולם בין זכויותיהם של הבנקים הנושים על ידי שיתוף פעולה.
באחד המסמכים שהגיש לבית המשפט, טוען ארדינסט כי מהפגישות שקיים עד כה עולה, כי יש לפטר את מרבית עובדי אירופה ישראל בשל העובדה שנכון להיום, אין לחברות הקבוצה "מקור הכנסה שוטף שיאפשר תשלום שכר לעובדים". באירופה ישראל מועסקים עשרה עובדים, ועלות השכר החודשית שלהם עומדת על 200 אלף שקל. עוד מצוין על ידי הכונס, כי "דמי שכירות מצד זיסר אינם משולמים בחודשים האחרונים".
באירופה ישראל מתנגדים למהלך עיקול הווילה. בהודעה שהגישו בימים האחרונים עורכי הדין שלום גולדבלט וליאת צרפתי שלום, באי כוחם של אירופה ישראל ומוטי זיסר, נכתב כי "אין מקום להורות כי הליך מימוש הנכס ייעשה באמצעות תיק כינוס הנכסים או במסגרת תיק ההוצאה לפועל שנפתח על ידי בנק לאומי למימוש המשכנתא".
לפי עמדת אירופה ישראל, בפברואר 2010 נחתם הסכם שכירות בין חברת מרכזי שליטה לזיסר, שמתגורר בנכס עם בני משפחתו כבר מ־2008 בהתאם להסכמים קודמים. בינואר האחרון, כך נטען, נחתם הסכם שכירות נוסף שתוקפו עד לדצמבר 2021, באותם דמי שכירות. בנכס כמה יחידות דיור שבהן מתגוררים ילדיו הנשואים של זיסר ובני משפחותיהם. "לאור זאת", כותרת החברה, "הרי שלא ניתן לממש את הנכס בהתעלם מזכויות הצדדים השלישיים המתגוררים בנכס, וכל הליך מימוש שיינקט, צריך להיעשות תוך שנשמרות זכויותיהם".
עוד נכתב כי "החברה מבקשת להתנגד לבקשת כונס הנכסים שלפיה הליך מימוש הנכס יתבצע על ידי הכונס בשיתוף בעל תפקיד שיוצע על ידי בנק לאומי, מאחר שמשמעות העניין היא הגדלה משמעותית של הוצאות כינוס הנכסים על חשבון החברות, מתוך תמורה שתתקבל ממימוש הנכס, חלף הקטנת חוב החברות להפועלים וללאומי".
בד בבד, ביקש הכונס לאפשר לו לקיים באופן מיידי בדיקה מדוקדקת של רואה חשבון מטעמו, לשם התחקות אחר כספים וזכויות המגיעים לחברות. "כפי שסבר הכונס תחילה", כך לפי המסמכים שהוגשו לבית המשפט, "נראה כי בכל הנוגע לנכסיהן המגוונים של החברות, רב הנסתר על הגלוי".