$
בורסת ת"א

הפועלים התעורר לתספורת של 100%

כך מצא עצמו הנושה היחיד שזכה לבטוחות מקבוצת זיסר בידיים ריקות, נטול יכולת לשנות את רוע הגזרה

יניב רחימי 08:1101.09.13

בעוד מחזיקי האג"ח של אלביט הדמיה מחשבים אחוזי תספורת ונאבקים בחברה של מוטי זיסר כדי לשפר עמדות, בנק הפועלים- הנפגע המרכזי מקריסתה של אלביט הדמיה - נאלם דום. הבנק, שבניהולו של ציון קינן - מחריש. ממילא אין בכוחו כדי לשנות את רוע הגזירה. צחוק הגורל הוא שדווקא הפועלים הוא הנושה היחיד שזכה לבטוחות על האשראי שהעניק לקבוצה של זיסר.

 

קיוו שהחוב עוד לא אבוד

מקור התסבוכת של הבנק נובע מהלוואה שהעמיד לחברה־האם הפרטית של אלביט הדמיה אירופה ישראל, שהיקפה נכון להיום עומד על כמיליארד שקל. בבנק לא רצו לקחת סיכונים מיותרים וכנגד ההלוואה שהעמידו דרשו וגם קיבלו שיעבוד על אחזקותיה של אירופה ישראל באלביט הדמיה (49.8%).

 

אך בשעה שאירופה ישראל החלה להתקשות לעמוד בהתחייבויותיה כלפי הבנק, גם החברה־הבת שלה החלה להסתבך בבוץ ההודי והמזרח אירופי, ונכנסה בעצמה להסדר חוב.

בבנק הבינו שקלושים סיכוייהם לגבות את החוב מזיסר, והניחו שבתור בעלי מניות לא יקבלו דבר, והחליטו למחוק את ההלוואה מהמאזן.

 

אולם בחדרי חדרים עוד קיוו בהנהלת הבנק לחלץ כמה אחוזים מהחוב האבוד. ההזדמנות נקרתה בדרכם כשהופיעה הצעת הסדר החוב המקורית של אלביט הדמיה. על פי המתווה, רוב החוב של מחזיקי האג"ח יומר להון ושיעור המניות שהיה אמור להיוותר בידי אירופה ישראל - ובעקיפין בידי הפועלים - נקבע על 7%. על אף שמדובר בדילול משמעותי - מכמעט 50% ל־7% - אין להקל ראש בשווי המניות הללו.

 

 

אם לשפוט על פי חוות הדעת של המומחה הכלכלי שמונה על ידי בית המשפט רו"ח רוני אלרואי, שוויין אמור היה להיות 124 מיליון שקל. השווי עשוי היה להאמיר לו הסתמכנו על הערכות השווי של הנהלת אלביט הדמיה, שלפיהן שווי המניות מגיע ל־186 מיליון שקל. לנוכח התמיכה של הקרנות הזרות, יורק ו־DK, בהצעת ההסדר של החברה, נראה היה שהכסף בכיס של בנק הפועלים, וקינן היה בדרך לרשום רווח חד־פעמי של 150 מיליון שקל בדו"חות (ממוצע השווי של 7% ממניות אלביט הדמיה).

מה דעתך על מניית פועלים:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

כשאחד זוכה, השני בוכה

נקודת המפנה לרעה מבחינת בנק הפועלים הגיעה כנציגות מחזיקי האג"ח בשיתוף עם כמה גופים מוסדיים, ובראשם כלל, מיטב דש ואנליסט, פעלו כדי "לשפר עמדות" מול החברה. נכון להיום, הצעת ההסדר שעומדת על הפרק כוללת שינוי בסעיפים המרוקנים מתוכן ומכל משמעות את השעבוד של בנק הפועלים על מניות אלביט הדמיה. השינוי המשמעותי ביותר הוא שהנושים של אלביט הדמיה יקבלו 100% מהחברה אחרי ההסדר.

 

 צילום: אוראל כהן

 

הסדר חוב הוא משחק סכום אפס. אם מצבם של מחזיקי האג"ח משתפר, זה של בעלי המניות מורע. כשהאחד זוכה - השני בוכה. כפי שמסתמן, בסיבוב הזה בנק הפועלים יצא עם אפס מוחלט. השלמת הסדר החוב העדכני תחסל סופית את היכולת של בנק הפועלים להיפרע מחוב של מיליארד שקל שניתן לאירופה ישראל באמצעות מניות אלביט הדמיה.

 

לנוכח העובדה שלאלביט הדמיה יש "חשבון פתוח" עם בנק הפועלים בגין הלוואה של 50 מיליון יורו שהעמיד הבנק לחברה כנגד שיעבוד על 29% ממניות פלאזה סנטרס, צפוי סיבוב נוסף בקרב בין המוסדיים לבנק הפועלים. הפעם לקינן, המחזיק בנשק יום הדין בדמות הזכות לדרוש פירעון מיידי של החוב, יש יתרון. השעבוד על מניות פלאזה סנטרס ישים את הפועלים בעמדת עליונות במו"מ עם בעלי המניות החדשים של אלביט הדמיה, אותם אלו שהיום מחזיקים בכובע של מחזיקי האג"ח ושמנעו מקינן להחזיר 150 מיליון שקל.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x