בדיקת כלכליסט
קיץ לוהט: מיליארד שקל זרמו לתעודות הסל באירופה
המשקיעים הישראליים, מוסדיים ופרטיים כאחד, מסתערים על השוק האירופי שריכז 72% מהגיוסים בתעודות הסל העוקבות אחר מדדי חו"ל ביולי־אוגוסט. מה מחפשים הישראלים ביבשת החבוטה?
האם הבורסות באירופה הן הבאות להתאושש מהמשבר הכלכלי העולמי? לפי הגיוסים הגבוהים שנרשמו בתעודות הסל על המדדים המובילים באירופה, נראה שהמשקיעים המוסדיים והפרטיים בישראל סבורים שכן. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי 72% מהגיוסים בתעודות סל העוקבות אחר מדדים בחו"ל היו בתעודות העוקבות אחר מדדים באירופה או – כשליש מהגיוסים (36%) בתעשייה כולה (כולל תעודות העוקבות אחר מדדים בישראל). התופעה מתרחשת רק בחודשיים האחרונים שבהם גייסו העוקבות אחר מדדים באירופה 946 מיליון שקל.
באחרונה פרסמה רינת אשכנזי, אנליסטית בכירה לשווקים בינלאומיים של בית ההשקעות אקסלנס, סקירה המסבירה מדוע יש להגדיל את החשיפה לשוקי המניות באירופה. לפי אשכנזי, לאחר חודשים רבים של הידרדרות מתמדת, שלוותה בציפיות אופטימיות מצד ראשי המערכת הכלכלית באירופה, זירות המאקרו והמיקרו באירופה "החלו לעשות קולות של שתילים ירוקים", לדבריה. "השווקים באירופה עמדו בצילו של השוק האמריקאי בשנים האחרונות. בעוד מדד S&P 500 האמריקאי נושק לשיאים חדשים והוסיף לערכו 145% מאז חודש מרץ 2009, היורוסטוקס 50 נאלץ להסתפק ב־48% בלבד", היא מתארת. "הריבית באירופה תישאר ככל הנראה נמוכה ביחס לארה"ב, תשואת הדיבידנד כמעט כפולה מזו האמריקאית, והעולם ממשיך במירוץ חימוש מנייתי קדחני - כל אלו יחד אמורים להדליק נורה ירוקה כלפי אפיק המניות של אירופה". בחודשים האחרונים חווים המדדים באירופה עדנה מחודשת עם עלייה מתונה, אולי מכיוון שהמשקיעים עדיין חוששים מצניחה חוזרת במדדי המניות ועוד לא לגמרי התאוששו מקריסת כלכלות דוגמת זו של יוון וספרד.
אשכנזי לא מתעלמת מכך: "הבעיה המרכזית של אירופה טמונה באשראי, בעיקר לעסקים. בעוד הנתונים הפיסקאליים מצביעים על שיפור באירופה, כמות הכסף יורדת. ההלוואות למגזר הפרטי נחלשו, ההלוואות לחברות ממשיכות להתכווץ ברמה שנתית ואפילו הלוואות לדיור שעשו סימני התאוששות, התפוגגו". אשכנזי מצפה כי לאירופים לא תהיה ברירה אלא להשיק מערך תמריצים ממשלתי, בדומה לרכישות הכמותיות שמתבצעות בארה"ב וביפן. אשכנזי מסכמת: "אם למדנו משהו מהשנתיים האחרונות בארה"ב, הוא שלפחות בטווח קצר, העבודה של הבנק המרכזי מובילה לעליית מחירי הנכסים".
חשוב לזכור כי בארה"ב, החמצן שהזרימה הממשלה הוא שהזניק את הכלכלה ועדיין קיים חשש שהפסקתו תביא להתפוצצות בועה. כך או כך, המשקיעים בישראל אופטימיים ומצפים לשחזר את התשואות המדהימות שהצליחו לייצר במדדי ארה"ב בשנתיים האחרונות, בנהירה אחר המדדים המובילים באירופה.
אירופה כיעד מומלץ
תעודת הסל המגייסת ביותר באירופה היא זו של חברת פסגות תעודות סל המנוהלת על ידי גיל שפירא, העוקבת אחר מדד יורוסטוקס 600 - העוקב אחר 600 מניות של חברות מ־18 מדינות באירופה.
תעודת הסל של פסגות גייסה 320 מיליון שקל במהלך החודשים יולי־אוגוסט. להצלחה מסחררת זו עשויה לקום תחרות בקרוב עם ההשקה הצפויה השבוע של המתחרה תכלית שבבעלות בית ההשקעות מיטב דש של תעודת סל מתחרה המציעה מעקב אחר המדד ללא חשיפה מטבעית ליורו (תעודה שקלית מנוטרלת מטבע). גם בפסגות צפויים בקרוב להשיק תעודה מנוטרלת מטבע. מדובר בתעודה פופולרית מכיוון שהיא כוללת את פיזור גבוה בין המניות ולא התמקדות במדינה או בסקטור מסוים, ולכן רמת הסיכון בה נמוכה יותר. מדדים אטרקטיביים נוספים הם כאלה העוקבים אחר מדד דאקס הגרמני או פוטסי הבריטי.
באופן מפתיע, הגופים המוסדיים המנהלים את כספי הפנסיה נוהרים לשוק האירופי בד בבד עם המשקיעים הקמעונאיים - הציבור הרחב, המקבל המלצות קנייה דרך מערך הייעוץ הבנקאי. "זה טרנד עולמי של משקיעים פרטיים ומוסדיים", מספר בכיר בעולם תעודות הסל. "הפערים בתזמון של מגמות בין מוסדיים ליועצים בבנק הם מאוד קצרים. אם פעם היו היועצים נזכרים להמליץ ללקוחות הפרטיים להשקיע בטרנד מסוים חצי שנה לאחר שהמוסדיים נכנסו אליו והוא מיצה את עצמו, היום זה עניין של ימים".
לדברי גיל שפירא מפסגות, "אירופה מתעוררת, ובגדול. במשך תקופה ארוכה זנחו המשקיעים את שוק המניות באירופה, והמשקיעים העדיפו את השווקים המתעוררים. היום ניתן לראות חזרה של כסף מהשווקים המתעוררים וקצת מארה"ב. אחד הזרזים לכך הוא המדיניות הכלכלית האירופית שכיוונה לצמצום הוצאות, ובתקופה האחרונה מציגה צעדים של עידוד צמיחה". לדבריו, "השווקים המתעוררים התחילו לאבד גובה, ובמקביל, בארה"ב החלו לפחד מהפסקת ההקלה הכמותית של הפד. שני אלו הובילו להסטת כספים לאירופה. זו רק ההתחלה, אירופה אטרקטיבית ברמת המכפילים והתמחור".
על חשבון האמריקאים
לדברי שפירא, "באירופה עדיין יש רצון ללכת על בטוח, ללכת למדדים מפוזרים - יורוסטוקס 600, דאקס, קאק הצרפתי. זו התנהגות רגילה של משקיע שרוצה לחזור למקום כלשהו, קודם הוא הולך למדדים ומשם בהדרגה להשקעות נקודתיות". שפירא מסביר כי הנהירה לחו"ל לא גורעת מהחשיפה לארה"ב: "קצב הגיוסים בתעודות הסל העוקבות אחר מדדים בארה"ב עדיין גדול. החלק של ארה"ב בחלוקה של החשיפה לחו"ל הוא בערך 50% - זה עדיין גבוה".
לדברי אבנר חדד, מנכ"ל חברת תעודות הסל קסם, "זה לא בא על חשבון ארה"ב אלא בנוסף. בארה"ב רוכשים פחות מדדים מובילים והולכים על השכבות של המניות הקטנות (Small Cap)". עם זאת, לטענת בכיר בתעשייה, "קיימת ירידה בהיקף הרכישות בארה"ב. הכסף החדש בהחלט נכנס לאירופה". חדד סבור שהטרנד להסטת כספים לחו"ל גובר על חשבון רכישות אג"ח: "ראינו שהמדדים בארה"ב עשו מהלך הרבה יותר משמעותי מזה של אלו באירופה. אני פשוט מעריך שהרכיב המנייתי בתיקים של הגופים המוסדיים ילך ויגדל על חשבון האג"ח".
חדד מתייחס גם לחשש של המשקיעים מהידרדרות חוזרת באירופה "המשקיעים בהחלט חוששים מגל ירידות נוסף. בדיוק כמו שהיו משקיעים שחששו שאותו דבר יקרה בארה"ב ומי שלא נכנס נשאר הרחק מאחור. החשש תמיד קיים, ולכן השוק באירופה עולה יותר לאט ובזהירות, אך עם הנתונים הטובים שמתפרסמים הפחד לאט לאט משתחרר".
בכיר בענף תעודות הסל מסמן גם מדינות ספציפיות בתוך אירופה שעשויות להיות מעניינות למשקיעים שמוכנים לקחת יותר סיכון ופחות לפזר את ההשקעה בין שלל מדינות. "בריטניה התחילה באחרונה רצף ארוך של נתונים טובים. נפל האסימון לבריטים, עד לפני שנה וחצי הם התנהגו כמו יתר המדינות באירופה, עם מדיניות של חתירה לצמצום הגירעון והורדת יחס החוב־תוצר, והיום הם כבר עברו למדיניות QE (הרחבה כמותית - ר"ב) כמו בארה"ב, ומאז המטבע נחלש והתחילה צמיחה".
הטרנד האירופי לא מתבטא רק דרך תעודות הסל אלא גם במוצר המתחרה - קרנות הנאמנות. באחרונה דיווחה פסגות כי היא משנה מדיניות בקרן המשקיעה במניות בחו"ל תוך גידור מטבעי. הקרן החליפה את שמה לקרן מדדי אירופה מוגנת מט"ח. עד כה השקיעה במניות במדד MSCI (מדד המניות העולמי) ואילו עתה תשקיע במדד יורוסטוקס 600.