כיל מאבדת גובה: ממשלת סין הפכה לבעלת מניות באורלקלי
קרן ההשקעות CIC, שהוקמה על ידי הממשלה בסין ורכשה בנובמבר האחרון אג"ח של אורלקלי מבעל המניות הגדול שלה, סולימן קרימוב, המירה כעת את האג"ח ל-12% ממניות אורלקלי, בשווי של 2 מיליארד דולר והפכה לבעלת המניות השנייה בגודלה בחברה
יצרנית האשלג הגדולה בעולם, אורלקלי, דיווחה היום (ג') כי סין הפכה להיות בעלת המניות השנייה בגודלה בחברה.
קרן ההשקעות CIC, שהוקמה על ידי הממשלה בסין ורכשה בנובמבר האחרון אג"ח של אורלקלי מבעלי המניות הגדולים שלה, אנטולי סקורוב (Anatoly Skurov), פילרט גלצ'ב (Filaret Galchev) וסולימן קרימוב (Suleiman Kerimov), המירה כעת את האג"ח ל-12% ממניות אורלקלי, בשווי של 2 מיליארד דולר. לאחר המימוש סקורוב, גלצ'ס וקרימוב מחזיקים ב-33% מהמניות.
השמועות על כך שקרימוב מתכוון למכור את אחזקותיו באורלקלי הלכו והצטברו מאז סוף יולי, אז הודיעה אורלקלי הרוסית כי היא פורשת מהקרטל המשותף שלה עם בלארוסקולי, BPC, ששלט על 40% מהמסחר העולמי באשלג וכי היא צופה שמחירי האשלג יירדו למחיר של 300 דולר לטונה. המחיר הממוצע שבו מכרה החברה אשלג במחצית השנה הזו עמד על כ־409 דולר לטונה.
לפני כשבועיים דווח בעיתונות הרוסית כי קרימוב מתכוון למכור את חלקו באורלקלי למשקיע ולדימיר קוגן עבור 3.7 מיליארד דולר. הדיווח לא זכה לאישור מצד המעורבים והעסקה לא יצאה בסופו של דבר לפועל.
- ענקית הדשנים מוזאיק חותכת את התחזית למחירי האשלג
- התקשורת הרוסית מדווחת: קרימוב ימכור אחזקותיו באורלקלי תוך שבועיים
- אורלקלי: מחיר האשלג לא ירד מתחת לסף ה-300 דולר לטונה
כעת החשש הוא שמחירי האשלג אכן יירדו ויפגעו בהכנסות של כיל שבשליטת עידן עופר שתלויה מאוד במחירם של שלושת חומרי הגלם הבסיסיים שהיא כורה: אשלג, פוספט וברום. התלות המרכזית שלה היא במחיר האשלג, מאחר שתחום זה היה אחראי לכ־65% מהרווח התפעולי של החברה במחצית הראשונה של 2013.
הרווחיות הגבוהה של פעילות האשלג מתבטאת גם בשיעור הרווח התפעולי הגבוה של תחום פעילות זה, שעמד על 42% מההכנסות במחצית השנה האחרונה. שיעור רווח תפעולי זה גבוה בהרבה משיעורי הרווח התפעוליים של יתר תחומי הפעילות של כיל שעמדו על 11%–14%.
שוק האשלג העולמי התאפיין עד ללפני מספר חודשים בשני תאגידים גדולים, האחד ברוסיה ובבלארוס והשני בקנדה. התאגידים הגבילו בפועל את היצע האשלג ובכך השפיעו על מחירו. בסוף יולי נשבר תאגיד האשלג הרוסי־בילארוסי, כשחברת אורלקלי הודיעה על פרישתה מהתאגיד ועל כוונתה להעלות את כמות האשלג שהיא כורה ומוכרת.