מלכוד הברוניצקים באורמת: קיפאון במניה או דילול אחזקה
במסגרת תנאי ההלוואה שנטלו מבנק הפועלים התחייבו בעלי השליטה באורמת תעשיות שאם מניית החברה תעלה מעל רף מסוים - הבנק יהיה רשאי למכור חלק מאחזקותיהם באופן אוטומטי. עקב כך, מתחילת השנה מימש הבנק 1.7% מאחזקת המשפחה
יתרת האחזקות הנוכחית של משפחת ברוניצקי באורמת תעשיות — החברה שהקימה לפני 48 שנה — עומדת כבר על 20.8% בלבד. הסיבה: בנק הפועלים מכר מסוף 2012 ועד היום מניות של משפחת ברוניצקי בהיקף של 45 מיליון שקל.
כחלק מהסכם ההלוואה המעודכת שנטלה משפחת ברוניצקי מהפועלים ב־2007, לבנק ניתנה האפשרות למכור 2.2 מיליון מניות אורמת אם מחיר המניה עולה על 22.5 שקל. המניות נמצאות בידיו של ברוקר המממש את המניות ללא קשר לברוניצקים, אך בידיעתם. המכירות בוצעו בינואר־פברואר השנה ובספטמבר האחרון, כשהמניה עלתה מעבר לרף.
עד כה מכר הפועלים כבר 2 מיליון מניות שמהוות 91% מהיקף המניות שאותו רשאי הבנק לממש. כך שנראה שעיקר הלחץ על המניה עבר, החוב של הברוניצקים להפועלים ירד למתחת ל־135 מיליון שקל ושווי המניות שנותרו בידם נסחר כיום לפי שווי של 546 מיליון שקל.
בדצמבר 2007 רכשו יהודה ודיתה ברוניצקי 9 מיליון מניות אורמת (7.6% מהחברה) תמורת 556 מיליון שקל (150 מיליון דולר) ובמחיר של 61.8 שקל למניה, באמצעות אותה ההלוואה שקיבלו מהפועלים. חבילת המניות נרכשה כחלק ממה שנתפס בשוק ההון כמאבק שליטה בין משפחת ברוניצקי לחברת גזית אינק שבשליטת כצמן. גזית אינק רכשה 19.3% ממניות אורמת תעשיות בהדרגה במחצית השנייה של 2007 ואיימה על שליטתה של משפחת ברוניצקי בחברה.
בעקבות הרכישה של 7.6% מהמניות על ידי ברוניצקי, שהקטינה את הסיכויים להשתלטות עוינת, עצרה גזית גלוב את הרכישות שלה. אך סיום המאבק הביא להידרדרות במניה ובעקבות זאת ירד גם שווי הבטוחה שהעניקה משפחת ברוניצקי לפועלים בגין ההלוואה - 21% ממניות אורמת. הצניחה במחיר המניה, עם העובדה שאורמת תעשיות לא סיפקה דיבידנדים, הובילו את הברוניצקים לחפש משקיעים בדחיפות.
המצוקה של הברוניצקים זוהתה כהזדמנות למישהו אחר - קרן פימי שבניהולו של ישי דוידי. האחרון רכש מניות בשוק במהלך 2011 וחבר לכצמן כדי ליצור גוש חוסם שהבטיח כי הברוניצקים יהיו חייבים למכור את אחזקותיהם לקרן.
במסגת העסקה, שהושלמה במאי 2012, מכרו יהודה ודיתה ברוניצקי לקרן פימי 13.7 מיליון מניות אורמת תעשיות תמורת 297 מיליון שקל. הברוניצקים החזיקו ב־34.3% מאורמת תעשיות לפני העסקה, ולאחריה ירדו לאחזקה של 22.5%, השווה לאחזקתה של פימי.
העסקה בין הברוניצקים לפימי כוללת מנגנון התאמת מניות התלוי ב"מדדי הביצוע של הקבוצה", שלפיו יעבירו הברוניצקים כ־2 מיליון מניות לפימי ללא תמורה אם אורמת לא תעמוד בתוך שנתיים בביצועים שדרשה הקרן. שווי המניות שיועברו עומד כיום על 41 מיליון שקל, אך אורמת אינה מפרטת את הרף להפעלת המנגנון.
לחלופין, למשפחת ברוניצקי ניתנת האופציה להעביר לפימי בתוך כשנתיים את חובה להפועלים (עד לרף של 183 מיליון שקל), בתמורה למניות בשווי דומה.
אחזקותיהם של הברוניצקים יכולות להתכווץ עוד יותר, מאחר שהסכם המכירה קובע כי בתום חמש שנים רשאית פימי לממש אופציית רכש (Call) על עד 9.3 מיליון מניות - 7.3% מהון החברה.