מגדל שוקי הון חתכה את כל החשיפה שלה לבזן
ועדת ההשקעות של מגדל שוקי הון, בית ההשקעות שבבעלות חברת הביטוח מגדל, החליט לפני חצי שנה לחתוך את החשיפה לבזן בכל הקרנות, ואף להפוך לפוזיציית שורט במספר קרנות
מעטים מהמשקיעים המוסדיים בשוק הישראלי הצליחו להימנע מהפגיעה שנגרמה מהצניחה בניירות הערך של בתי הזיקוק. בזן, חברת הזיקוק הגדולה בישראל, ציפתה שעם סיום בניית המיד"ן (הפצחן המימני) והחיבור לגז טבעי שהתקיימו השנה כי תוצאותיה יזנקו. אך סדרת אירועים חיצוניים הובילה את מרווח הזיקוק בעולם ובים התיכון לשפל, והובילה את בזן להמשך הפסדים.
האופטימיות שליוותה את בזן ומשקיעיה עוד ביולי האחרון, אז ביצעה הרחבת סדרת אג"ח בביקושים גבוהים, נעלמה לחלוטין השבוע עם צניחתן ב־30% בארבע ימים. אבל היו מי שזיהו את הבעייתיות בבזן בטרם עת. ל"כלכליסט" נודע כי ועדת ההשקעות של מגדל שוקי הון, בית ההשקעות שבבעלות חברת הביטוח מגדל, החליט לפני חצי שנה לחתוך את החשיפה לבזן בכל הקרנות, ואף להפוך לפוזיציית שורט במספר קרנות.
במגדל שוקי הון נכנסו לסערה עם שורט של מעל למיליון שקל במניות בזן בזמן שבחברה־האם החזיקו קרוב ל־180 מיליון שקל במניה. בדומה למניות, גם באג"ח מחזיקה מגדל שוקי הון אחזקה קטנה בהיקפה באופן משמעותי מזו של החברה־האם: פחות מ־14 מיליון שקל בידי שוקי הון בזמן שמגדל ביטוח עם אחזקה שגדולה פי 10.
את החלטות ההשקעה במגדל שוקי הון מוביל מנהל ההשקעות הראשי, יעקב ויינשטיין. בניגוד לחברה-האם, במגדל שוקי הון הולכים להרוויח מהצניחה האחרונה בני"ע בזן. גורמים במגדל ביטוח הסבירו כי קבלת החלטות ההשקעה במגדל האם נעשית במנותק לחלוטין ממגדל שוקי הון.
מי שעוד לא חתכו בזמן היו הראל פיא וילין לפידות. דווקא ילין לפידות, שנהנים מרקורד חזק בכל הנוגע להשקעות שוק הישראלי, בחרו להשתתף בגדול בהנפקת האג"ח שביצעה בזן ביולי האחרון והעמידו את החשיפה שלהם לאג"ח על 26 מיליון שקל.