השורה התחתונה
להשקיע בשווקים המתעוררים, לשרוד ולספר על כך
הקרנות שמשקיעות ביפן ובסין שואבות עידוד מתוכניות ממשלתיות להבראת הכלכלות המקומיות. דרום אמריקה והודו מדשדשות מאחור
הפעם ננדוד ליפן ולשווקים המתעוררים (ובניהן ברזיל, רוסיה, הודו וסין). 15 קרנות בקטגוריה הן אסופת קרנות (19 מיליון שקל בממוצע) מארבע קטגוריות של רשות ניירות ערך - מניות חו"ל שווקים מתעוררים, אסיה, סין ואגד קרנות מניות חו"ל המתמחה בשווקים מתעוררים.
שווקים אלו לא רק שהם תנודתיים בעקבות אירועים מבית, אלא הם מושפעים מאוד מהנעשה בארה"ב. כך, למשל, אחרי פתיחת שנה חזקה בשווקים, צינן יו"ר הבנק המרכזי של ארה"ב בן ברננקי את השווקים כשרמז בבוטות על צמצום ההרחבה הכמותית. הדולר שזינק עם ההודעה החליש את מטבעות יפן והשווקים המתעוררים שהחלישו את כוח הקנייה שהחליש את היבוא לשווקים המתעוררים.
רגישות ופגיעות שווקים אלו הופכות קרנות בקטגוריה למשימת ניהול לא קלה, ולכן מנהלי הקרנות נדרשים לגייס את מיטב האנליסטים כדי לתעל את הכסף תוך סלקטיביות גבוהה בבחירת המניות להשקעה.
הקרנות בקטגוריה מדורגות פחות או יותר לפי מצבן של הכלכלות המהוות יעד להשקעה של הקרנות. ראשונה בדירוג היא פסגות יפן שמנוהלת על ידי אילן רוקח. יפן שהיתה שקועה בתרדמת שנים רבות בכלל ומאז המשבר של 2008 בפרט, התעוררה מאז נובמבר שנה שעברה עת נבחר ראש ממשלה חדש, שינזו אבה (Shinzo Abe), שפצח בכלכלת הרחבה במשק המקומי שעיקרה החלשת הין. בעקבות כך היצוא של יפן עלה ועמו שווי השוק של החברות היפניות המייצאות. תשואת הקרן בשלוש השנים האחרונות כפולה מזו של ניקיי 225, 52.76% לעומת 27.43% (בחישוב שקלי) ופחות או יותר שווה לו בתקופות קצרות יותר: 16.83%, 13.64% (מתחילת השנה וב־18 החודשים האחרונים בהתאמה). ירון דייגי, מנכ"ל הקרנות של פסגות: "אנו חשופים ליותר מ־70 מניות, מקסימום ההשקעה במניה בודדת עומד על הרף הנמוך - 2%. ביפן יש הרבה מניות זולות, והמניות שאנחנו נבחר יהיו כאלה שנסחרות בחסר תוך העדפה לחברות קטנות ובינוניות".
השנייה בדירוג היא אילים מניות אסיה פסיפיק. קובי שגב, מנכ"ל אילים, טוען כי קיימת סינרגיה בין חברות במדינות באסיה פסיפיק, בפרט בין חברות באוסטרליה, יפן, סין, תאילנד, דרום קוריאה והודו. מנהל הקרן ברוך כהן מצביע על המודל החדש של השווקים המתעוררים ששם דגש יותר על עידוד הצריכה המקומית. תשואות הקרן הן 1.64%-, 9.50% ו־4.07% מתחילת השנה, ב־18 וב־36 החודשים האחרונים בהתאמה.
תחת השתיים האלו עומדת לה חזית סינית של ארבע קרנות. ירון דייגי מפסגות מספר שבבית ההשקעות העריכו בתחילת השנה ששערי המניות בשוק הסיני גבוהות מדי ועל כן נבחרו השקעות דפנסיביות. קרן פסגות סין ומזרח אסיה, הראשונה מבין הסיניות והשלישית בדירוג, השיאה 3%, 6.27% ו־7.98%- מתחילת השנה, ב־18 וב־36 החודשים האחרונים בהתאמה.
בתחתית הרשימה אפשר למצוא את הקרנות של אמריקה הלטינית והודו. הודו סובלת מאינפלציה גבוהה וצמיחה נמוכה, מה שהביא לפיחות המטבע שלה לירידה בצריכה ובצמיחה.
השורה התחתונה: השווקים המתעוררים הם משוואה עם משתנים רבים. הם פגיעים לסיכונים גיאו־פוליטיים וכלל־עולמיים כמו עננת החוב האמריקאי