$
השורה התחתונה

השורה התחתונה

קרנות ההשתלמות הבינוניות בלטו בספטמבר

הברק חזר לעיני החוסכים בהשתלמות ובקופות הגמל, שהשיאו בממוצע 7.5% מינואר. הראלי של ספטמבר דחף את התעשייה למעלה, הקרנות הבינוניות של איילון ואנליסט בלטו לטובה, אלטשולר שחם חוזר לטפס ורק מגדל ממשיכים לפגר מאחור. אסף גילעם

אסף גילעם 08:0816.10.13

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות בישראל פתחו את השנה העברית בסערה, כשהם נתמכים בעליות השערים באפיק המנייתי בחו"ל ובעיקר בשוק המניות הישראלי. ענף הגמל סגר עם תשואה ממוצעת של 2.2% בספטמבר ושל 7.5% מתחילת 2013 וקרנות ההשתלמות הציגו ביצועים דומים עם תשואה ממוצעת של 2.18% בספטמבר ושל 6.93% מינואר.

 

הבורסה המקומית סבלה מתחילת 2013 ואף קודם לכן מיציאת משקיעים זרים, התייבשות מחזורים והיעדר עניין של משקיעים מקומיים, והשוק המקומי הציג עד לאוגוסט ביצועי חסר משמעותיים מול שוקי המניות בעולם. אבל בספטמבר התחילה המגמה להשתנות. מדד ת"א־25 עלה בשיעור של 7.3%, מדד ת"א־75 עלה ב־3.1% ומדד יתר־50 זינק בשיעור של 8.9%, כאשר המדדים בארה"ב ובאירופה רשמו עליות מתונות יותר. תרומה נוספת לחיזוק השוק הישראלי מול ארה"ב ואירופה הגיעה מהיחלשות הדולר והיורו מול השקל. גם השוק הסולידי בישראל בלט לטובה. איגרות החוב הממשלתיות באפיקים השקלי והצמוד הוסיפו 1.2% בממוצע והאפיק הקונצרני לא הכזיב כשמדד תל בונד־20 עלה בכ־1.5% ומדד תל בונד־40 טיפס ב־1.8%.

 

דני ירדני מאלטשולר דני ירדני מאלטשולר צילום: עמית שעל

 

איילון כבשה את הפסגה

 

חברת הביטוח איילון כבשה את הפסגה בספטמבר עם תשואה של מעל ל־3% בקופת ביטחון שהשיאה 8.97% מתחילת השנה. קרן ההשתלמות סמדר של איילון רשמה תשואה של 2.97% בספטמבר ושל 8.5% מינואר. תמיר חרמץ, סמנכ"ל השקעות עמיתים באיילון, אמר ל"כלכליסט": "אנחנו מתחילת השנה יותר אגרסיביים בחלק המנייתי, בערך 4% מעל הממוצע בענף שלהבנתנו הוא המעניין השנה, וזה בא לידי ביטוי בעיקר בחודש שעבר. ישראל התנהגה בספטמבר כמו השוקים המתעוררים שנתנו תשואה עודפת על השוק האמריקאי ואירופה. זה נובע מכך שהבשר בשוקים של ארה"ב ואירופה די נגמר.

 

"ברכיב המנייתי אנחנו מחזיקים 55% בישראל. בחו"ל עברנו למשקל יתר לשוקים המתעוררים ובספטמבר עשינו את הסוויץ' - ועברנו למשקל חסר בפסיפיק ואסיה, ומשקל יתר באירופה, ביפן ובשוקים המתעוררים. מנגד, בארה"ב ירדנו ממשקל יתר למשקל שוק ללא העדפה לסקטור. סקטור התעשייה בארה"ב כן נראה קצת יותר מעניין, בשל העלאת תחזיות הצמיחה שם. אבל היום ההשקעה מתמקדת יותר במניות ספציפיות.

 

 

"מבחינת שוק החוב, כרגע באפיק הקונצרני אנחנו נמצאים טיפה מתחת לממוצע בשוק. הקטנו לאורך השנה את האחזקה בו בשיעור של 7%-5%. מרווחי התשואה באג"ח הקונצרניות נמוכים יחסית לאג"ח הממשלתיות. אנחנו רואים שחברות חוזרות לגייס בשוק המקומי בתשואות נמוכות וללא ביטחונות, נכווינו כבר ברותחין מאג"ח כאלה ואין לנו מה לחפש בגיוסים ללא ביטחונות".

 

בונים על ההיסטוריה

 

חרמץ מעריך כי שוק המניות ימשיך להיות חיובי בחודשים הקרובים. "אנחנו נכנסים לרבעון האחרון של השנה, ומנהלי השקעות בארץ ובעולם רוצים להראות תשואות גבוהות. היסטורית, מדובר ברבעון חזק. אני לא מתרגש ממשבר תקרת החוב בארה"ב, אני מניח שזה יסתדר". בהתייחסות לתמחור המניות בארץ כיום אמר חרמץ: "זה נכון שהמכפילים לא זולים, אבל עדיין יש זרימת כסף חזקה לשוקים, ואנשים עדיין מחפשים אם התשואה העודפת. אני חושב שעדיין יש בשר לשוקי המניות, ולא הייתי ממהר להקטין את החשיפה. השוקים המתעוררים זולים מבחינת התמחור. מנגד, השוק הקונצרני והשוק הממשלתי כבר לא מעניינים ברמת התשואות הנוכחית".

 

חוזרים לחייך באנליסט

 

הברק חוזר גם לבית ההשקעות אנליסט. בית ההשקעות הוותיק חווה בשנים האחרונות שתי נפילות - במפולת של 2008 אז היה מצוי בחשיפת יתר לשוקי ההון, וב־2012-2011 כשלא יצא להשקעות בחו"ל ובחר להישאר במח"מים קצרים באג"ח הממשלתיות, דבר הוביל לפיגור בתשואות הארוכות. באוגוסט 2012 הגיע לאנליסט סמנכ"ל ההשקעות נועם רוקח ממגדל. מאז ביצע אנליסט שינוי מהותי בהשקעות, שמתחיל להניב פירות. קופת כללי ב' רשמה בספטמבר תשואה של 2.7% והיא מובילה את הענף עם תשואה של 11.8% מתחילת השנה.

 

 

לדברי רוקח, "השנה דגלנו בחשיפה מלאה למניות, עם משקל יתר למניות הנדל"ן המניב ומניות בארה"ב, תוך הימנעות מרכישת אג"ח בחו"ל, שהתשואות שלהן היו נמוכות. באפיקים הקונצרני והממשלתי יש עדיפות מובהקת לאג"ח הישראליות שהציגו עליות שערים בשל המשך הורדת ריבית בנק ישראל וצמצום המרווחים מעל האג"ח הממשלתיות. בספטמבר נתנו משקל יתר למניות הבנקים ולכיל, וזה הוכיח את עצמו". בהתייחסות לביצועים של כללי ב' המנוהלת על ידי שמואל לב, אחד משני בעלי השליטה באנליסט, אמר רוקח: "היא מנוהלת עם פרופיל סיכון תשואה מעט יותר גבוה, ומיועדת ללקוחות שסטיית התקן החודשית פחות מרגשת אותם". בהסתכלות קדימה סבור רוקח כי "שוקי האג"ח לא זולים, והתשואה הפנימית בהם לא גבוהה.

 

"עם זאת, אני לא חושב שהעולם עובר לריביות גבוהות, ומכאן ששוק האג"ח עדיין יכול לספק תשואה אלטרנטיבית לנזילות. שוקי המניות עדיין יכולים לתת תשואה עודפת. המכפילים כבר לא זולים, אבל עדיין מדובר בתמחור סביר. נכון להגדיל את החשיפה לאירופה שתמיד נסחרה בדיסקאונט לארה"ב".

 

אלטשולר שחם חוזר לטפס

 

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של אלטשולר שחם שכיכבו עד תחילת השנה בראש הטבלאות, רשמו פיגור קל עד אוגוסט. אבל בספטמבר כבר רשמה קופת הגמל של בית ההשקעות תשואה של 2.74% וקרן ההשתלמות רשמה תשואה 2.63%, שהעניקה להן את המקום השני והמכובד. אלטשולר שחם עדיין לא בולט בתשואה השנתית, אך שומר על הובלה יציבה, בפער ניכר מרוב התעשייה, בתשואות לשלוש שנים - 27% בגמל ו־26.3% בהשתלמות.

 

"מבחינת החלק המנייתי, עשינו בדומה למדדים" מסביר דני ירדני, סמנכ"ל השקעות באלטשולר שחם: "מה שתרם לנו בעיקר זה האפיק הסולידי. מבחינת המח"מ, יש לנו אג"ח ארוכות יחסית. המח"מ של הקופות הוא 5.5 בממוצע, וכשיו"ר הפד בן ברננקי הודיע שהוא לא מתכוון להפסיק את ההקלה הכמותית, התשואות באג"ח של ממשלת ארה"ב ירדו ובעקבותיהן גם התשואות פה. בנוסף לזה הורידו את הריבית בישראל וכל זה הוביל לכך שהיו רווחי הון משמעותיים, במיוחד במח"מים הארוכים. בנוסף היתה רגיעה בשוקים המתעוררים, וגם שם ראינו סגירת מרווחים באיגרות החוב ורווחי הון. עיקר התשואה שלנו הגיעה משם".

 

ירדני התייחס לפרסום ב"כלכליסט" שעל פיו אלטשולר שחם מצמצם את החשיפה למניות ואמר: "בגדול, שוקי המניות כפי שאנחנו רואים אותם מתומחרים באופן יפה. הריביות הנמכות עשו את שלהן גם בהיבט של המניות, ואי אפשר לומר כיום שהמניות זולות. לכן אנחנו מעדיפים טיפה להוריד רגל מהגז.

 

"זה לא אומר שאנחנו מגדילים בקונצרניות, שגם הן יקרות לדעתנו. כרגע אנחנו מחפשים עסקאות אלטרנטיביות בשוק הלא סחיר, שם עדיין יש מחירים יותר אטרקטיביים ושם אנחנו מעדיפים להתמקד".

 

השורה התחתונה

בעוד שבחברת הביטוח איילון ובבית ההשקעות אנליסט ממשיכים לשמור על חשיפה גבוהה לשוק המניות, באלטשולר שחם מחפשים עסקאות אטרקטיביות בשוק הלא סחיר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x