השורה התחתונה
35% מס? לא חייבים לשלם על משיכה בטרם עת מהגמל
משרד האוצר מאפשר לעמיתים שנקלעו למצוקה למשוך כספי תגמולים גם ללא תשלום מס. מי זכאי להטבה וכיצד ניתן לעשות זאת?
אמנם הוראת השעה טרם נכנסה לתוקף אך היא בשורה לציבור העמיתים שזקוק לכסף בשל מצוקה, וכעת יש ביכולתו למשוך ללא צורך בתשלום מס גבוה על הכספים שבקופת הגמל.
אך מה יעשו עמיתים שנקלעו למצוקה שדורשת הוצאה ניכרת, אך היתרה בחשבונותיהם עולה על 7,000 שקל? האם הם יצטרכו לשלם מס גבוה כל כך?
לא בהכרח. זה זמן רב וללא קשר להוראת השעה הנ"ל, משרד האוצר מאפשר לעמיתים שנקלעו למצוקה בשל עילות סוציאליות מיוחדות לבצע משיכת כספים ללא ניכוי מס כלל.
העילות המוגדרות שבגינן אפשר לבצע משיכת כספים הן:
1. מיעוט הכנסות של העמית ובן/בת זוגו: תחת עילה זו מתאפשר לעמית שהכנסתו והכנסת בן/בת זוגו בחודש מסוים היתה נמוכה מתקרת שכר המינימום, כלומר - 4,300 שקל נכון ל־2013, למשוך ללא מס את סכום ההפרש בין הכנסת העמית ובן/בת זוגו לתקרת שכר המינימום. לדוגמה, אם הכנסת העמית עמדה על 3,000 שקל בחודש, הוא יהיה רשאי למשוך 1,300 שקל ללא מס. אם לעמית יש ילד קטין, אזי תקרת שכר המינימום לעניין זה תוכפל ותעמוד על 8,600 שקל. כך, בהמשך לדוגמה הקודמת, אם יש לעמית ילד קטין, אזי הוא יוכל למשוך 5,600 שקל ללא מס.
2. הוצאות רפואיות של העמית או של קרובו: אם קיימות הוצאות רפואיות הגבוהות ממחצית ההכנסה השנתית, ניתן יהיה למשוך מהקופה סכום השווה להוצאות הרפואיות.
3. נכות של העמית או של קרובו: אם העמית או קרובו חלה/נפגע ונקבעה לו נכות רפואית צמיתה של 75% לפחות, ניתן יהיה למשוך מקופת הגמל כספים ללא מגבלה וללא מס.
באם התקיים אחד או יותר מסיבות אלו, העמית - שכיר ועצמאי כאחד - יוכל למשוך את כספי התגמולים (אך לא את כספי הפיצויים) מקופת גמל לקצבה או מקופת גמל לתגמולים שבה הוא חבר. משיכה כזאת יכולה להתבצע בכל עת, ואף בזמן קבלת קצבה מקופת הגמל.
השורה התחתונה
עמיתים בעלי מיעוט הכנסות, הוצאות רפואיות כבדות או נכות רפואית עשויים להיות זכאים למשיכת כספים מקופת הגמל ללא צורך בתשלום מס
אייל סיאני הוא מנהל תחום מקצועי בבית ההשקעות הלמן־אלדובי ובעל רישיון סוכן שיווק פנסיוני