אושרה תביעה נגזרת נגד ברק וטוכמאייר על הפרת אמונים
בתביעה נטען שבעלי השליטה בקנדה־ישראל רכשו באופן פרטי קרקעות שהוצעו לחברה, תוך שהם נוקטים מצג שווא לכאורה בדבר כדאיות העסקה
האם אסף טוכמאייר וברק רוזן, בעלי השליטה בחברת הנדל"ן קנדה־ישראל (פנגאיה נדל"ן לשעבר), גזלו מהחברה הזדמנות עסקית? הנושא צפוי להתברר בתביעה נגזרת שאושרה אתמול בבית המשפט המחוזי בתל אביב על ידי השופטת דניה קרת־מאיר.
- קנדה ישראל במו"מ לרכישת זכויות לבניית מגדל בשוק הסיטונאי בת"א
- קנדה ישראל תפצה לקוחה ב-76 אלף שקל
- קנדה ישראל וקבוצת חג'ג' מתמודדות על רכישת קרקע במתחם השוק הסיטונאי
את התביעה בהיקף של מעל ל־300 מיליון שקל הגיש בשם החברה אליהו ביטון, בעל מניות מהציבור, באמצעות עורכי הדין אלון גולן ובנימין קיסלר, והיא אף זכתה בסוף יוני לתמיכת רשות ני"ע במימון הוצאותיה. קדם־משפט יתקיים ב־17 בפברואר 2014.
לב התביעה נסב על עסקת נדל"ן שביצעו רוזן וטוכמאייר, באמצעות חברת ב.ו.ב מדף שבבעלותם, ביוני 2012. השניים רכשו מחברות קבוצת אי.די.בי, כור ונכסים ובנין,
שלושה מגרשים בסמוך לרצועת החוף של צפון תל אביב בתמורה ל־124 מיליון שקל.
לדברי ביטון בכתב התביעה, לאחר פרסום העסקה התעוררו אצלו "חשדות מבוססים" שלפיהם טוכמאייר ורוזן, יו"ר ומנכ"ל קנדה־ישראל בהתאמה, פעלו "לנכס לעצמם הזדמנות עסקית".
קנדה־ישראל ציינה בפני בית המשפט כי טוכמאייר ורוזן הציעו לה עסקה לרכישת קרקעות חקלאיות, תוך שהם מציינים כי הפשרת הקרקעות תארך בין 5 ל־15 שנה. סמנכ"ל הכספים של החברה גיא קנדה הסביר לחברי הדירקטוריון כי "אין לחברה המשאבים הדרושים לביצוע השקעה בפרויקט בסדר גודל כזה". עוד הוסיף קנדה כי "יש להביא בחשבון שמדובר בפרויקט ספקולטיבי ללא תאריך מדויק שבו יתחיל להניב הכנסות, אם בכלל".
דברים אלו הספיקו לשכנע את חברי דירקטוריון קנדה ישראל לוותר על העסקה. בתביעה נטען שטוכמאייר ורוזן חתמו על עסקת הנדל"ן פחות מחודשיים לאחר ימכן, וכי הקרקע החקלאית הפכה בן לילה ליחידות מגורים מוכנות לשיווק.
בית המשפט קבע כי בחקירה של רוזן וטוכמאייר עלה במפורש כי הם היו מודעים לשינויים שעמדו לחול בייעוד הקרקעות ובהגדלת זכויות הבנייה בהן בעת שערכו את העסקה, והטילה על השניים את הוצאות התביעה בהיקף של 100 אלף שקל.
ברק רוזן אמר אתמול ל"כלכליסט": "בעלי השליטה החליטו להתקשר בעסקה בעצמם רק לאחר שהדירקטוריון החליט כי לחברה לא היה תזרים מזומנים מתאים להתחייבות בסדר גודל כזה. ביהמ"ש, בהחלטה תקדימית, אישר את הגשת התביעה כנגזרת, אף על פי שלחברה לא נגרם כל נזק. בעלי השליטה משוכנעים כי במשפט שיתנהל יתברר כי כך הם פני הדברים".
מקנדה־ישראל נמסר: "החברה קיבלה ולומדת את החלטת ביהמ"ש. החברה תוסיף להתנהל בצורה זהירה ואחראית כדי להמשיך ולעמוד במחויבויותיה כלפי בעלי מניותיה ובעלי האג"ח שלה ולא תיכנס לעסקאות המסכנות מדיניות זו".