$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

קשיי ההסתגלות של בכירי מגדל לקו של אליהו

שלמה ועופר אליהו משנים את פניה של חברת הביטוח הגדולה בישראל, ומוחקים בנחישות את המורשת של בעלת השליטה הקודמת ג'נרלי. מצעד המתפטרים מצמרת החברה, או אלה שמתנדנדים על הכסא, הולך ומתארך

רחלי בינדמן 07:3730.10.13

חברת הביטוח מגדלעוברת בחודשים האחרונים זעזועים בצמרת, שקשורים בדומיננטיות ההולכת וגוברת של שלמה אליהו כבעל השליטה (72%) בחברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל.  

השינויים מגיעים לאחר שהדי.אן.איי של מגדל עובר שינוי מקצה אל קצה תחת בעל השליטה החדש אליהו, באופן שלא בהכרח עולה בקנה אחד עם תפיסות העולם וההרגלים של המנהלים הוותיקים שמתחילים לפזול לעבר מקומות עבודה אחרים. שלשום דיווחה החברה המנוהלת על ידי יונל כהן על התפטרותה של ראש תחום משאבי אנוש סיגלית רז. מדובר בתפקיד רגיש בחברה שבה מועסקים אלפי עובדים, והתפטרותה של רז מלמדת אולי שאין מדובר בעזיבה מקרית אלא כזו שתלויה בשינוי האופי הניהולי של מגדל.

 

מספר 2 נוטש

התפטרותה של רז מגיעה שבוע בלבד לאחר התפטרותה המפתיעה של עוד דמות דומיננטית בחברה — טוני כהן, מנהלת השיווק והפיתוח העסקי, שרק במרץ האחרון זכתה לקידום ותפסה את מקומו של משה תמיר, המשנה למנכ"ל וראש תחום הפיתוח העסקי. תמיר עזב את מגדל לטובת התפקיד הנוצץ של ניהול השיווק והחדשנות בענקית הביטוח האיטלקית ג'נרלי שמכרה את השליטה במגדל לידיו של אליהו במרץ 2012. גורמים בסביבת מגדל טוענים כי לעומת תקופתו של תמיר, שזכה ליד חופשית לקדם מהלכים בתחום מצד ג'נרלי שאף סיפקה לו הכוונה, כהן לעומת זאת נתקלה בחומה בצורה מצד הבעלים החדשים להמשיך ולקדם את הנושא.

 

עזיבתה של כהן מצטרפת לעזיבתו ביולי של אריק יוגב, מי שהיה מספר 2 במגדל – וכיהן כמשנה למנכ"ל וראש חטיבת הלקוחות – שפנה להקים את פעילות הביטוח בבית ההשקעות פסגות. יוגב החליף בתפקיד את רונן טוב בדצמבר 2010, כשזה מונה למנכ"ל פסגות. יוגב סומן בעבר כמי שאמור להחליף את יונל כהן לעת פרישתו, אך עם חילופי השליטה והמהלכים שהחלו להוביל הבעלים החדשים הבין יוגב כי מי שמסומן דווקא להחליף את כהן הוא בנו של הבעלים — עופר אליהו עליו ידובר בהמשך.

 

לפני חודש התברר עוד כי עומר קרייזל, מנהל ההשקעות של כספי העמיתים במגדל שגדל וצמח בחברת הביטוח בחן אפשרות לערוק אף הוא למתחרה פסגות ולשמש כמנהל השקעות ראשי, מהלך שלבסוף החליט לסגת ממנו.

 

שלמה אליהו שלמה אליהו צילום: עמית שעל

 

גל עזיבות נוסף שהתרחש בסוף שנה שעברה עם מינויו של איזי כהן, לשעבר מנכ"ל מגדל והבוס של יונל כהן, למנכ"ל החברה המתחרה כלל. כהן מיהר לגייס לשורותיה של כלל בכירים ממגדל שאת חלקם הוא עצמו גידל וטיפח. יוני קופרמן, שכיהן כמנכ"ל סוכנות הביטוח הגדולה ביותר של מגדל — מבטח סיימון – עבר לשמש כמשנה למנכ"ל בכלל ביטוח וראש תחום חיסכון ארוך טווח, והביא עמו גם את אבי רוזנבאום וזיו ריקלין מהסוכנות לתפקידים בכירים בכלל.

 

עלית כספי, שניהלה את הביטוח הכללי לעסקים במגדל מונתה למשנה למנכ"ל וראש חטיבת הביטוח הכללי בכלל וחיים רר, בכיר במגדל עבר לכהן כראש מערך התביעות בכלל. צ'יקו זכריה, ששימש כמשנה למנכ"ל ומשנה למנהל חטיבת הלקוחות עבר לשמש כראש מערך העסקים של כלל. ביולי 2012 עזב את החברה גם שלמה הנדל, המבקר הראשי, שהגיע לגיל פרישה.

 

בראיון שהעניק המנכ"ל יונל כהן ל"כלכליסט" בפברואר האחרון הוא לא ייחס חשיבות רבה לעזיבות במגדל ולא קשר אותן לשינוי בבעלי השליטה אלא בניצול הזדמנויות נקודתי: "מדובר באנשים שהגיעו אצלי לאן שהגיעו ולא קיבלו הצעה לתפקיד מקביל במגדל ולכן הם עזבו, אני במקומם הייתי עושה אותו דבר" אמר. אלא שלא מן הנמנע כי מאז השתנו גם פני הדברים אצל כהן עצמו.

 

עם רכישת השליטה במגדל אליהו התבטא ואמר כי הוא מרוצה מההנהלה שלה וסומך את ידיו על היו"ר אהרון פוגל והמנכ"ל יונל כהן. נדמה היה כאילו הוא קונה את החברה כהשקעה אך יתן למנהליה המכהנים להמשיך ולנהל אותה כרצונם.

 

הקידום של עופר אליהו

אלא שדיבורים לחוד ומעשים לחוד. ביוני האחרון התברר כי אליהו החליט להגדיל את מעורבותו במגדל ולהפוך מדירקטור ליושב ראש הדירקטוריון, ואהרון פוגל, היו"ר הוותיק הודיע על פרישה מהתפקיד. פוגל פרש בפועל בסוף ספטמבר ומאז ממלא אליהו את מקומו. בד בבד חשף "כלכליסט" כי אליהו פועל כדי למנות בעתיד את בנו, עופר אליהו, לתפקיד המנכ"ל.

 

ביולי האחרון, חודש בלבד לאחר הודעה על עזיבתו הצפויה של פוגל וחשיפת "כלכליסט" לגבי המהלכים המתוכננים של אליהו, קודם הבן עופר לתפקיד משנה למנכ"ל וראש חטיבת הלקוחות כשהחליף בתפקיד את יוגב שעזב כאמור לפסגות. עופר אליהו לא מקבל שכר מחברת הביטוח לאחר שבמרץ האחרון דחו בעלי מניות המיעוט את תנאי העסקתו הצנועים יחסית למקבילים לו – 85 אלף שקל בחודש ל־90% משרה – על רקע כהונתו המקבילה כדירקטור במגל, חברת האחזקות של מגדל.

 

אליהו הבן סירב לפרוש מדירקטוריון מגל וקיבל את שכרו מהחברה־האם הפרטית שדרכה שולט אביו במגדל. משכך החלטתו להתפטר מדירקטוריון מגדל בתחילת אוקטובר, היוותה סימן המאשש את ההערכות כי מינויו לתפקיד המנכ"ל בעתיד הופך ריאלי מתמיד.

 

שלמה אליהו אגב לא ממהר להביא מחליפים מן החוץ לבכירים שעזבו ואת מקומם תפסו עובדים מכהנים במגדל. אליהו, כך אומרים מקורביו, חושב שבמגדל נצברו שומנים עודפים וכי יש לה בהחלט מקום להתייעל.

 

אליהו ביטוח למשל נחשבה לאחת החברות היעילות בענף כאשר החזיקה בכ־400 עובדים לעומת מספר כמעט כפול בחברות מתחרות באותם סדרי גודל. עם זאת, חשוב לציין כי עובדי אליהו היו מרוצים ונהנו מיציבות. אליהו אוהב כוח אדם רזה ויעיל ולא מפנק במשכורות עתק אך נמנע ממהלכי פיטורים. כמי שנתפש כבעל עמדות סוציאליסטיות הוא מוביל את ההתייעלות במגדל באמצעות עזיבה טבעית.

 

 צילום: עמית שעל ראובן קופצנסקי

 

תחיית הביטוח הכללי

בענף הביטוח כלל לא מופתעים מגל העזיבות במגדל ומציינים כי "מגדל המפוארת הפכה להיות אליהו ביטוח". ואמנם תחת השליטה של אליהו, פועלת מגדל לחזק את אחיזתה בתחום הביטוח הכללי, זאת לאחר ששנים ארוכות תחת השליטה של ג'נרלי לא פיתחה את התחום אלא צמחה בעיקר בתחום ביטוחי החיים כחברת החיסכון ארוך הטווח הגדולה בישראל.

 

אליהו לעומת זאת, מכיר ונושם את תחום הביטוח הכללי (רכב, רכוש, דירות) לאחר שניהל יחד עם בנו עופר את אליהו ביטוח (שפעילות הביטוח הכללי שלה מוזגה למגדל) והוא מעוניין להפוך את מגדל לשחקן מוביל בתחום. בסביבת מגדל טוענים כי היא מנוהלת היום כשתי חברות נפרדות — כאשר יונל כהן חולש על תחום החיסכון ארוך הטווח ואילו עופר אליהו מפתח ומוביל את תחום הביטוח הכללי.

 

שלמה אליהו מחבק סוכן

האופן שבו אליהו מטביע את חותמו על מגדל בא לידי ביטוי גם בעבודה שלו מול סוכנים, כאשר באליהו ביטוח נהגו לעבוד בעיקר עם סוכני פרט (להבטיל מסוכנויות ביטוח גדולות הנקראות מנהלי הסדרים פנסיונים). אחד המהלכים הראשונים שהוביל אליהו כשרכש את השליטה היה ביטול זרוע הביטוח הישירה של מגדל — איחוד ישיר – והעברת התיק הישיר לסוכני הביטוח של מגדל — מהלך שסימל חיבוק של סוכני הביטוח מצד אליהו.

מה דעתך על מניית מגדל ביטוח:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

כך, טוענים בענף, בעוד שלפני רכישת השליטה היתה מגדל מעצמה של סוכנויות ביטוח, לאחר שביצעה שורה של רכישות והקימה צבא הפצה אדיר, אליהו לא מעודד רכישות של סוכנויות ביטוח נוספות. אליהו גם פחות מתחבר לנושא של השקעת תשומות ניהוליות בכל הנוגע לפיתוח עסקי, שיווק וחדשנות שכאמור הובילו יחד משה תמיר וטוני כהן בהשראת ג'נרלי העולמית.

 

עוד שינוי תפיסתי במגדל עם שינוי השליטה נוגע לסוגיית הממשל התאגידי במגדל. מגדל נתפשה במשך שנים רבות כמובילת שוק בכל הנוגע לתהליכי קבלת החלטות בחברה, מערכי בקרה וניהול סיכונים והליכים מסודרים ומובנים שקודמים להליכים ביצועיים.

 

עופר אליהו מופתע

הנושאים הללו אינם זרים לאליהו שהיה בעלים שנים ארוכות של חברת ביטוח שכפופה לרגולציה, אלא שאליהו ניהל חברת ביטוח פרטית שמתנהלת בצורה שונה ממגדל הציבורית. והן אליהו והן בנו עופר לא הורגלו בכמות הדיווחים והפרוצדורות הנדרשים לניהול חברה כמו מגדל. כך למשל, עופר אליהו התאכזב והופתע עד מאד מדוע נדחה אישור תנאי העסקתו הצנועים כאמור אך ורק כי הוא מכהן במקביל כדירקטור בחברה־האם של מגדל ביטוח, תפקיד שבו תיאורטית הוא אמור לפקח על נושאי המשרה במגדל וביניהם על עצמו.

 

עופר אליהו עופר אליהו

 

לבסוף, גם תחום הפיננסים במגדל נמצא בימים אלו על המדוכה. למגדל זרוע פיננסית שמרוכזת בבית ההשקעות מגדל שוקי הון ומנוהלת על ידי רונן טורם. בית ההשקעות זכה לגיבוי מלא מההנהלה כבעל תחום סינרגטי למגדל. אלא שאליהו הוא איש עסקים קר רוח שמסתכל בעיקר על השורה התחתונה. מגדל שוקי הון מייצרת במונחים של קבוצת מגדל כולה רווחיות שולית שלאו דווקא מצדיקה את התשומות הניהוליות המושקעות בה.

 

במגדל מכחישים בתוקף כוונה של אליהו למכור את הפעילות, אלא שנראה כי אליהו נותן לבית ההשקעות הזדמנות אחרונה להצדיק את נחיצותו ותרומתו לקבוצה, ואם בתוך שנה מגדל שוקי הון לא תראה כיצד היא פורעת את השטרות, לא מן הנמנע כי מהלך של מכירה בהחלט יעמוד על הפרק.

 

בשורה התחתונה, עבור העובדים במגדל, שינוי השליטה יצר זעזוע עמוק. עובדים שאהבו להגיע לעבודה וקיבלו גיבוי מלא והערכה, מצאו את עצמם תחת הנהלה חדשה וגישה חדשה המשנה סדרי עולם אותה מוביל עופר אליהו, לפיה לכאורה כל שיטות העבודה הקיימות וההליכים שהם מובילים הם שגויים וצריכים לעבור התאמה לשיטות העבודה הנהוגות באליהו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x