ההלוואות הרעילות בבנקים של אירופה במגמת עלייה
לפי נתונים של ענקית החשבונאות PwC, דפי המאזנים של הבנקים האירופיים מוכתמים בהלוואות רעילות בהיקף של 1.2 טריליון יורו. הסיבה לעלייה: המשבר בדרום אירופה
הלוואות רעילות בהיקף של 1.2 טריליון יורו מכתימות את דפי המאזנים של הבנקים האירופיים. זאת למרות נתוני צמיחה מעודדים המצביעים על כך שאירופה נמצאת בדרך להתאוששות כלכלית, על כך דיווחה רשת CNBC בצטטה נתונים שמסרה ענקית הייעוץ והחשבונאות PwC.
- "מס על עסקאות פיננסיות הוא סיכון עצום לאירופה"
- שגריר האיחוד האירופי: "יש 500 מיליון צרכנים באירופה, וישראל יכולה להרוויח מכך"
- פישר: אירופה היא הסיכון הגדול ביותר לכלכלת העולם, לא ארה"ב
הבנק האירופי המרכזי מגדיר הלוואות רעילות ככאלה שלא נתבצע בהן פירעון במשך 90 הימים האחרונים. הלוואות אלה תפחו בכמעט 100 מיליארד יורו במהלך השנה החולפת, כך לפי PwC.
בראיון ל־CNBC בסוף השבוע ציין סמנכ"ל בנק פיראוס היווני, אנתימוס תומופולוס, כי היקף ההלוואות הרעילות בדפי המאזנים של הבנק, השני בגודלו במדינה, מוסיף לעלות. "אם להיות כנים, המצב עדיין מכוער", אמר. "חודש אחרי חודש, רבעון אחרי רבעון, אנחנו עדיין חוזים בהיווצרות חובות רעילים". לדבריו, ההלוואות הללו גדלות בקצב של כ־1% ברבעון, אף כי מדובר בשיפור על פני קצב של 3% לפני שלושה או ארבעה רבעונים.
הנתונים שמפרסם PwC מעלים תהיות לגבי יציבות השווקים במקרה שמבחני לחץ חדשים שייערכו לבנקים באירופה יחייבו אותם להיפטר מהנכסים הרעילים הללו. ביום רביעי שעבר חשף הבנק האירופי המרכזי אמות מידה חדשות למבחני הלחץ שהוא עורך לבנקים בגוש היורו. המבחנים יקיפו 128 בנקים "חשובים סיסטמית", כהגדרת הבנק האירופי, ויבחנו את היקף הנכסים הרעילים שברשותם, את איכות דפי המאזנים שלהם ואת יחס הלימות ההון.