$
בורסת ת"א

פרסום ראשון

ויגודמן מוביל את המירוץ למנכ"ל טבע

המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל טבע הוא מנכ"ל מכתשים אגן והדירקטור בחברה ארז ויגודמן. בתוך כך, גורמים בדירקטוריון החלו להכשיר את הקרקע להחליף גם את היו"ר פיליפ פרוסט. זאת על רקע הביקורת שנמתחה על ההתערבות המוגזמת של הדירקטוריון בניהול החברה

גולן חזני, שניר הנדלר וניר צליק 22:3730.10.13

מנכ"ל מכתשים אגן ארז ויגודמן הוא המועמד הישראלי המוביל לתפקיד מנכ"ל טבע הבא. ויגודמן נחשב למנהל מוערך במשק לאחר שהצליח לייצב את מכתשים אגן אליה הגיע ב־2009.

ויגודמן מכהן כדירקטור בטבע בארבע השנים האחרונות במקביל לתפקידו במכתשים אגן והוא אחד מ־13 הדירקטורים הישראלים בחברה. "הוא לא הסתיר מעולם את שאיפתו להתמנות למנכ"ל טבע ולמעשה בנה את עצמו לתפקיד", אמר גורם בכיר בתעשיית הכימיה. עוד נודע ל"כלכליסט" כי בחודשים האחרונים נסע ויגודמן כמה פעמים בשליחות החברה לחו"ל, באופן שחורג באופן בולט מהמתחייב מתפקידו כדירקטור.

 

גם המנכ"ל הקודם של טבע שלמה ינאי הגיע לחברה מכיסא המנכ"ל במכתשים אגן. שכרו של ויגודמן במכתשים עמד ב־2012 על 8.85 מיליון שקל, וככל הידוע אין בידיו חבילת אופציות שקשה לוותר עליה.

 

לפי ההערכות, אם הנפקתה של מכתשים אגן תצא לפועל בשנה הבאה ויגודמן יהיה זכאי לחבילה של מיליוני דולרים בודדים, והדבר לא ימנע ממנו את קבלת המשרה אם תוצע לו. לא ברור אם ויגודמן כבר קיבל הצעה פורמלית להפוך למנכ"ל טבע והוא לא השיב היום (ד') לפניות "כלכליסט". בינתיים החברה הודיעה על מינויו של סמנכ"ל הכספים איל דשא למנכ"ל הזמני.

 

 

 צילום: אוראל כהן סיון פרג' ניסים לב יובל חו

 

הדירקטורים משפרים עמדות

 

בדומה לפרידות של טבע מראשיה בעבר, גם בעזיבתו של ג'רמי לוין רב הנסתר על הגלוי. מה שבטוח, כשמדובר בטבע פרידה פתאומית שכזאת מרמזת על מאבק שליטה אפשרי בחברה. עוד כשהחברה הודיעה על כוונתה להאיץ את תוכנית ההתייעלות שלה ולפטר 5,000 מעובדיה, כלומר 10% ממצבת כוח האדם שלה מתוכם 800-700 עובדים בישראל, רץ הדירקטור חיים הורביץ להתראיין בתקשורת. יתר הנהלה נותרה דוממה. היום, היה זה הדירקטור אמיר אלשטיין שהתייצב לצדו של איל דשא, מנהל הכספים הראשי של החברה שמונה למנכ"ל זמני עד שיימצא מועמד ראוי להחליף את לוין. מדובר בצעד חריג. מאז מונה לדירקטור בטבע, אלשטיין העדיף שלא להתבטא בענייני החברה ולהותיר את הבמה ליו"ר פיליפ פרוסט או למנכ"ל.

 

הבחירה של הורביץ ואלשטיין להתייצב בקדמת הבמה אינה מפתיעה. שני נציגי משפחות המייסדים בטבע היו שמחים לשפר עמדות בחברה ולהתיישב על כיסא יו"ר או מנכ"ל החברה. לא מן הנמנע שבשבועות הקרובים יחברו השניים יחד וינסו לגייס את תמיכת יתר חברי הדירקטוריון בניסיון להביא לשינוי מיוחל זה.

 

בינתיים, נראה שחלק מחברי הדירקטוריון החלו להכשיר את הקרקע לשינוי בראשות מועצת המנהלים. מכתב שנטען שנכתב על ידי הנהלת החברה נשלח לדירקטוריון ובו לוין מתח לכאורה ביקורת על התערבות הדירקטוריון במהלכי הניהול. הנהלת טבע הכחישה היום את קיומו של המכתב וחלק מהדירקטורים שמעו עליו רק מהתקשורת. "בעיניי ההדלפות זה דבר נורא", אמר היום דשא בשיחה לעיתונאים שקיים יחד עם אלשטיין. "אני אהיה חמור בעניין הזה - בעיניי זה סוג של בגידה, זה שימוש לרעה תוך כדי עבירות על החוק ואנחנו נעשה משהו כדי למנוע את זה".

 

אלשטיין הוסיף בשיחה כי "אנחנו לא שותפים להדלפות ולא מתייחסים להדלפות. הדירקטוריון מעולם לא הגיב לשמועות והתייחס אליהן. אנחנו רק מצרים שאנחנו נמצאים בסיטואציה שהיא לא בריאה. אנחנו מתייחסים לזה ברצינות ואחריות אבל את תהליכי העבודה אנחנו עושים ללא השפעה של זה. הם כן מושפעים מהסביבה הציבורית ולא מההדלפות וזה לא מעניין את חברי הדירקטוריון וההנהלה".

 

לא רוצים מנכ"ל סנטימנטלי

 

סביב עתידה של טבע מרחף כיום סימן שאלה גדול. התחרות הגנרית הצפויה לתרופת הקופקסון של טבע לטיפול בטרשת נפוצה ואחראית למחצית מהרווח הנקי של החברה צפויה להביא לירידה משמעותית בהכנסות החברה החל מהשנה הבאה. בהיעדר מנוע צמיחה משמעותי אחר, המנכ"ל הזמני דשא יתקשה בתפקידו החדש לשכנע את המשקיעים האמריקאים לחזור ולחבק את מניית טבע.

 

עד להצבתו של דשא בקדמת הבמה, רבים מחברי הדירקטוריון של טבע ציפו שהיו"ר פרוסט יהיה זה שיחזק את הקשר עם המשקיעים בארצות הברית. אבל פרוסט, הקשרים שלו והשם הטוב שבנה בוול סטריט לא נרתמו למשימה. במקום זאת הוא חתום על מינויו של לוין למנכ"ל והדירקטוריון בראשותו היה זה שגם אישר את התוכנית האסטרטגית החדשה של טבע ואת רכישת ספלון האמריקאית לפני כשנתיים תמורת 6.8 מיליארד דולר, שהיתה אמורה להביא לצמיחה משמעותית בהכנסות טבע אך התבררה ככישלון.


 

חברת דירקטוריון טבע גליה מאור חברת דירקטוריון טבע גליה מאור צילום: בלומברג

 

דשא רמז מוקדם יותר היום שהוא מתכוון להמשיך את הדרך שהתווה לוין. "למדנו מג'רמי הרבה על עולם הפרמצבטיקה ועל איך בונים פיתוח עסקי ואת זה ניקח ונמשיך. כולנו מחויבים להמשך הדרך ומודעים לאחריות שיש לנו", אמר. בשונה מההבטחות של דשא, ההודעה על מינויו הציפה קולות בשוק המרמזים על אפשרות שהוא מונה כדי לפעול למכירת נכסיה של טבע במטרה לאפשר לחברה לאגור מזומנים שיתמכו בצמיחתה העתידית.

 

באותה שיחה התייחס הדירקטור אמיר אלשטיין, מי שרואה עצמו אולי כיו"ר הדירקטוריון הבא, לסיבת עזיבתו של לוין. "הדירקטוריון כולו היה מאוחד ב־100%", אמר אלשטיין, "אין זה סוד שטבע עוברת תהליך מורכב. זו תקופה מעצבת בחייה של החברה, והאתגרים מחייבים החלטות קשות ויישום חד ובלתי פושר. לחברה יש חזון, אסטרטגיה ודרך שגובשו על ידי ההנהלה בראשות ג'רמי לוין ובגיבוי הדירקטוריון. אלה לא עומדים לשאלה. עם זאת, בתקופה אתגרית ומורכבת כאשר מתקבלות החלטות קשות מתבהרים הדברים. הובלת תוכנית ההתייעלות תתבצע על ידי מנכ"ל אחר".

 

אלשטיין גם רמז על חילוקי דעות עם לוין ועל כך שהסיבה לעזיבה היתה רצונו של לוין להתגמש בהיקף הפיטורים בישראל. לדבריו, "יש לנו אסטרטגיה וצורך לבצע אותה. אחרי שהאסטרטגיה נקבעה יחד עם ההנהלה יש שאלה פרגמטית, איזו עוצמה ומנהיגות אופרטיבית צריך כדי לבצע אותה בצורה נכונה. אין נושאים אמוציונליים. אין לנו יכולת להתמודד עם עתיד החברה במבט סנטימנטלי. הדירקטוריון שואל איך ממקסמים ערך להנהלת החברה, לבעלי המניות ולעובדים שלה. המנהיגות של ג'רמי לוין היתה מעולה ורלבנטית לנו ביצירת האסטרטגיה שאנחנו נמצאים בה. יש לנו תנאים שדורשים מנהיגות עם פרופיל שונה ואפקטיביות שונה. החלטנו להיפרד ולמצוא את המנהיג הנכון".

 

על פי הערכות, בדירקטוריון טבע קיימת ביקורת רבה על העיכוב בהוצאת תוכנית ההתייעלות לפועל. כבר בדצמבר 2012 במסגרת הצגת התוכנית האסטרטגית הודיעה הנהלת החברה כי בכוונתה לקצץ 1.5–2 מיליארד דולר בהוצאות התפעול. על מנת לקצץ היקף משמעותי שכזה היה ברור לכל שיש צורך בפיטורים מסיביים של עובדים, אולם ללוין לקח כמעט שנה שלמה להכריז על היקף הפיטורים המתוכנן.

 

המנכ"ל הזמני איל דשא המנכ"ל הזמני איל דשא צילום: דימיטרי שבצ'נקו

 

היו"ר נשאר בינתיים במקום

 

גם פרוסט ניסה להרגיע את הרוחות ואמר בשיחת ועידה עם משקיעים כי התוכנית האסטרטגית של לוין צפויה להימשך. "ההבדלים בין ג'רמי לוין לדירקטוריון טבע היו בניואנסים קלים ולא בנוגע לאסטרטגיה כולה", אמר פרוסט והוסיף כי "זה הגיע לנקודה שההבדלים הקטנים לא יכלו להיפתר והעדפנו להיפרד".

 

פרוסט נשאל אם הוא חושב לעזוב בעצמו את הדירקטוריון על רקע ההחלטות הבעייתיות שקיבלה החברה, וענה כי "אני בוחן את עצמי בכל יום ובכל חודש ובכל שנה. הדירקטוריון מאוד אקטיבי בבחינת ההצלחה של כל המנהלים כולל אותי, ואני אכבד את רצונו של הדירקטוריון להישאר כל עוד אני בר־שימוש". באשר לשאלה האם הוא שוקל בעצמו להפוך למנכ"ל טבע, אמר פרוסט כי "אני חושב שזו עבודה למישהו שמוכן לבלות את רוב זמנו בישראל ולחיות בה ואני לא יכול לקיים את המחויבות הזו. שנית, אני חושב שצריך מישהו שצעיר ממני ושיחשוב שזו הזדמנות לעשות קריירה בחברה אדירה כמו טבע".

 

פרוסט התייחס גם לתוכנית הקיצוצים של טבע. לדבריו, "האסטרטגיה ממשיכה כמו קודם. נמשיך בהתאם לתוכנית וננסה לשפר אותה בכל דרך אפשרית. אני וההנהלה נמשיך במסלול שנוצר על ידי ההנהלה יחד עם ג'רמי לוין ונבצע את התוכנית האסטרטגית ללא היסוס".

 

במקביל להודעה על עזיבתו של לוין, טבע צמצמה את התחזית שלה ל־2013 וכעת היא צופה הכנסות של 19.7–20.3 מיליארד דולר, לעומת התחזית הקודמת של 19.5–20.5 מיליארד דולר. טבע צופה לסיים את השנה עם רווח נקי של 4.1–4.3 מיליארד דולר.

 

החברה תפרסם מחר את תוצאותיה הכספיות לרבעון השלישי של השנה, כך שלא מן הנמנע שהביצועים הכספיים שהיא הציגה ברבעון השלישי סייעו בהחלטת הדירקטוריון להיפרד מלוין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x