$
בורסת ת"א

טבע תמשיך את התוכנית של לוין למיקוד בתרופות הגנריות

המנכ"ל היוצא הכריז לפני שנה על תוכנית אסטרטגית שאמורה לעזור לה לצלוח את השינויים בתעשיית התרופות. בין הצעדים: הפסקת רכישות הענק, התמקדות בתרופות גנריות שיטפלו בכמה בעיות במקביל ובתרופות למערכת העצבים המרכזית

ניר צליק 08:0631.10.13

בסוף 2012 הכריז מנכ"ל טבע היוצא ג'רמי לוין על תוכנית אסטרטגית חדשה ומהפכנית לענקית הגנריקה הישראלית על רקע השינויים שחוותה תעשיית התרופות. השינוי המרכזי שחל בתעשייה הוא ביטול הבלעדיות על שיווק גרסה גנרית לתרופה בארה"ב, שניתנה עד כה לחברה הראשונה שהצליחה לערער על תוקפו של הפטנט. במקום זאת מקבלות כעת כמה חברות במקביל בלעדיות לשיווק התרופה. ההשפעה של ההחלטה על טבע היתה קרדינלית, ולמעשה, נדבך מרכזי באסטרטגיה הקודמת שלה - תקיפת פטנטים על תרופות מקור בארה"ב - קרס.

נקודה נוספת שבגללה תוכננה האסטרטגיה החדשה היא הצניחה הצפויה בהכנסות מקופקסון, צעד שאילץ את טבע להתמקד בשורה התחתונה יותר מבשורה העליונה וגרם לה להכריז על תוכנית הקיצוץ. אתמול הודיעה החברה כי חילופי המנכ"ל לא ישפיעו על יישום התוכנית.

 

 

עוצרים את הרכישות של חברות גדולות

 

במסגרת האסטרטגיה החדשה החליטה טבע להפסיק לבצע רכישות גדולות של חברות ולהתמקד ברכישות קטנות־בינוניות בלבד, בעיקר של תרופות מסוימות. אסטרטגיה זו נוסדה גם משום שעל מאזנה של טבע רובץ חוב גדול, שיהיה קשה לשרת אותו לנוכח הירידה הצפויה בהכנסות מקופקסון.

 

במסגרת האסטרטגיה החדשה החליטה טבע להתמקד בכמה תחומים עיקריים, ובהם בריאות האשה, מערכת הנשימה, מערכת העצבים המרכזית ותרופות גנריות מורכבות (NTE). כעת השאלה הגדולה היא אם האסטרטגיה החדשה, שנבנתה בשיתוף בוסטון קונסלטינג גרופ, תמשיך בימי המנכ"ל שימונה במקומו של לוין.

 

תרופת ה־NTE מורכבת מכמה תרופות גנריות שנועדו למטרות שונות. המשמעות היא כי אם חולה הסובל מדיכאון נוטל כדורים שגורמים להשמנה במקביל לפעולה החיובית של התרופה, ישולבו בה רכיבים הנוגדים השמנה, וכך למעשה התרופה תטפל במקביל בכמה רבדים. טבע פנתה לפיתוח התרופות האלה, ולמעשה המציאה את הקטגוריה בעקבות העובדה כי שולי הרווח של התרופות הגנריות מהסוג הזה צפויים להיות גבוהים יותר משולי הרווח של תרופות גנריות רגילות.

 

טבע ויתרה על שיתופי פעולה בישראל

 

נדבך נוסף באסטרטגיה, כאמור, הוא מערכת העצבים המרכזית. טבע התמחתה בתחום זה על רקע תרופת קופקסון לטיפול במחלת הטרשת הנפוצה, הפוגעת במערכת העצבים המרכזית.

 

מאז הוכרז על האסטרטגיה החדשה אמנם כשלה טבע בניסוי חשוב בתרופת הלקווינימוד, שהיתה אמורה להיות התחליף האוראלי לקופקסון, אולם עדיין יש לה נכסים משמעותיים בתחום זה, והיא מנסה להשתמש בלקווינימוד למטרות שונות כמו גם לשלבה במתן עם קופקסון. זאת כדי להפחית את הנזק הנגרם מהתקפים ולא כדי להפסיק את ההתקפים.

 

באשר למערכת הנשימה רכשה טבע את חברת מיקרודוז תמורת 40 מיליון דולר לפני ארבעה חודשים, ובהתאם לעמידה באבני דרך נוספות

תגדיל טבע את התשלומים לחברה ב־125 מיליון דולר. מיקרודוז פיתחה משאף רב־מנתי של אבקה יבשה אשר אינו דורש הכנה מיוחדת, והטיפול באמצעותו נמשך פחות מ־30 שניות.

 

התחום האחרון שסימנה טבע הוא בריאות האשה. היא רכשה את באר ב־7.4 מיליארד דולר ב־2008, כאשר היא נחשבה למובילה בתחום בזכות גלולת הבוקר שאחרי. למרות התמוטטות הפטנטים על התרופה תחת הלחץ של ווטסון נותרו לטבע נכסים משמעותיים בתחום, והיא מינתה את ג'יל דה־סימון, שעבדה במשך שנים ארוכות בבריסטול מאיירס עם לוין, כמנהלת התחום.

 

במקביל לסימון התחומים החדשים ויתרה טבע על לא מעט שיתופי פעולה בישראל. בין היתר היא ויתרה על שיתוף הפעולה עם מדיוונד של כלל ביוטכנולוגיה, אשר פועלת לפיתוח תרופה לטיפול בכוויות עמוקות המבוססת על שימוש בגבעולי אננס.

 

למעשה, טבע ויתרה על התרופה אף שהיא נמצאת בשלב ניסוי מתקדם, וככל הנראה היא תצליח להגיע אל השוק ולהניב הכנסות, אלא שלתפיסת טבע ההשקעה בתרופה היתה גדולה ביחס לתקבולים שניתן היה להפיק ממנה. נוסף על כך היא ויתרה על שיתוף הפעולה עם גמידה סל, שפיתחה מוצר להעשרת תאי גזע, והשאירה אותה לחפש שותף חדש למסחור התרופות.

 

כעת, על רקע עזיבתו של המנכ"ל ג'רמי לוין ועל רקע העובדה כי טבע צפויה לספוג ירידה בהכנסות בשנים הקרובות, ניתן לשאול אם ההחלטה להפסיק את שיתופי הפעולה הישראליים, אף שההכנסות הצפויות מהם היו נמוכות יחסית, היתה מוצדקת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x