ועידת שוק ההון
דן הלפרן: "חברות רבות שכחו מהחשיבות של יצירת ערך"
ראש מערך היעוץ בדלויט בוועידת שוק ההון של "כלכליסט": "בעידן המודרני ישנה חשיבות עליונה לבחינה שוטפת של הסביבה העסקית והטרנדים שכן בהתרחשות שינוי, שאינו מלווה בתגובה מהירה מצד הארגון עשוי ליצור פער תחרותי שיתבטא בפיגור גדול אל מול המתחרים"
"חברות רבות שכחו מהחשיבות של יצירת ערך", כך אמר היום (ג') רו"ח דן הלפרן, שותף וראש מערך הייעוץ ב-Deloitte בריטמן, אלמגור, זוהר.
הלפרן עסק בשאלה כיצד חברות יוצרות ערך בטווח קצר וארוך. "כולנו נתקלנו פעמים רבות בחברות שמכרו "חלומות" והצליחו מאד בטווח הקצר בשוק ההון, אך עם התפוגגות החלום כך גם התפוגג הערך", הסביר הלפרן.
"בפועל, יצירת ערך אינה עומדת בראש סדר העדיפויות היומיומי של חברות רבות ולעיתים כמעט ונשכח מן העין. ארגונים גדולים לעיתים כל כך עסוקים בטווח הקצר, בתוכניות שיווק, בדוחות הכספיים במחיר המנייה ובהתמודדות עם רגולציה ענפה, שהם דוחים את ההתמקדות ביצירת הערך האמיתי שלשמו הוקם הארגון".
סיבה נוספת לקושי של חברות לתכנון לטווח הארוך, לפי הלפרן, זה הקשיים היחודיים של המאה ה-21, עם קצב שינויים מהיר והצורך להגיב במהירות. זה דורש מנהלים עם כישורים מגוונים וראייה הוליסטית. "שם המשחק הוא לצפות את העתיד ואת השינויים שיביא עמו לפני כולם".
אבל הנטיה הטבעית להתעלם מהטווח הארוך היא, לפי הלפרן, טעות עמוקה: "ללא ספק יצירת הערך הינה אבן היסוד שעליה צריכה להיבנות החברה".
הפתרון, לפיו, הוא שילוב של אסטרטגיה ברורה ומובנת המבוססת על ניתוח הסביבה העסקית, השינויים הסביבתיים והטרנדים בעולם העסקי, ניהול סיכונים וחדשנות המוטמעת בניהול.
הלפרן מבהיר: "בעידן המודרני ישנה חשיבות עליונה לבחינה שוטפת של הסביבה העסקית והטרנדים ההולכים ובאים שכן בהתרחשות שינוי, שאינו מלווה בתגובה מהירה מצד הארגון עשויי ליצור פער תחרותי שיתבטא בפיגור גדול אל מול המתחרים". כדוגמה, הוא מציין את חברת קודאק.
ניתוח הנתונים והפעילות חייב לכלול איסוף מידע מביג דאטה וכלי אנלטיקס. הלפרן אומר כי הם יכולים להיות חלק משמעותי ביצירת ערך לחברה: "יכולת האנליטיקס היא אחד הכלים המרכזיים של חברות להתמודד עם האתגרים החדשים הניצבים לפתחן תוך שילוב של יכולות טכנולוגיות חדשניות".
הוא נותן דוגמה כיצד כלי אנליטיקס יכולים לסייע לתחום משאבי האנוש: "על ידי ניתוח תעבורת המיילים ניתן ללמוד רבות על הרשת הארגונית, על גורמי מפתח בארגון ועל מוקדי כוח בארגון - מה שיכול לתת להנהלת הארגון תמונת מצב בלתי תלויה שתחדד את הצורך בשימור מנהלים מוכשרים, באיתור מוקדי ידע ובניית תוכניות פיתוח".
חלק נוסף מהפתרון הוא ניהול סיכונים. "חוזק הארגון נקבע בהתאם לחוליה החלשה ביותר שבו. התעלמות מאיומי הסייבר יכולה להוביל לריסוק החברה כתוצאה מפרצת אבטחה, ופגיעה קשה עד אנושה של דימוי החברה בעיני הלקוחות והמתחרים". הוא מציע להשתמש בשירותים חיצוניים המספקים הגנה מאיומי סייבר.
מעבר לכך, חייבים להמשיך ולהתמקד בחדשנות, גם בניהול. "נושא החדשנות חייב לעמוד בראש סדר העדיפויות של החברות שכן מעטים הארגונים שיצליחו לייצר ערך לטווח הארוך ללא אימוץ חדשנות כחלק משגרת הניהול. צריך להבין שחדשנות אינה סיסמה, חדשנות היא דרך חשיבה, דרך הדרכה ודרך יישום".
גם כאן הלפרן מספק דוגמה, הפעם מיצרנית המחשבים HP. היא ייסדה גישה חדשנית לניהול, המאמינה כי הרעיונות לחידושים הבאים נמצאים כבר בראשי העובדים.
"לצורך כך החברה פיתחה פלטפורמה לעובדים להעלאת רעיונות חדשניים בפורום רחב של גורמים מכלל הארגון ולאחר עיבוד ראשוני מופנה הרעיון למחלקה הספציפית אליה הוא ישתייך כחלק מתהליך הפיתוח".