אנליסטים על התוכנית של טבע: "השאלה היא אם בכלל היא תשרוד עד 2018"
תגובות מעורבות בשוק על התוכנית של טבע להשיק 15 תרופות חדשות עד 2018. ברקליס: "התוכנית שטבע הציגה לא מהווה הזדמנות לצמיחה משמעותית"; סיטי: "המשקיעים רוצים לראות הוכחות שהתוכנית עובדת"
"הפרויקט החדש אותו חשפה אתמול טבע לא הצליח לשכנע את המשקיעים בוול סטריט כי מדובר בהזדמנות צמיחה משמעותית לחברה", כך כותבים בבנק ההשקעות הבריטי, ברקליס, לאחר שענקית התרופות הגנריות הישראלית, חשפה אתמול כי יש לה 15 תרופות חדשות לצבר הפיתוח של החברה, בפרויקט המכונה NTE.
- טבע: 15 תרופות חדשות יניבו הכנסות של 3 מיליארד דולר עד 2020
- טבע: הוארכה הבלעדיות על הטרינדה בארה"ב עד לאוקטובר 2015
- טבע: סמנכ"לית בכירה התפטרה מתפקידה בסוף השבוע האחרון
במסגרת התוכנית חשפה טבעכי עלות הפיתוח של תרופת NTE עומדת על 10־50 מיליון דולר והיא נמשכת בין 3 ל־6 שנים, בניגוד לתרופת מקור שפיתוחה עולה כ־1־2 מיליארד דולר וזמן הפיתוח שלה אורך בין 10 ל־15 שנים.
טבע צופה כי היא עשויה להגיש לאישור עד 50 תרופות עד סוף העשור הנוכחי, מתוך ההנחה שחלק מהן עשויות לא להיות מאושרות, מסיקה טבע כי כ־30 תרופות מתוכן יאושרו. התרופות שיוגשו בין השנים 2013 ל־2017 עשויות לספק לטבע הכנסות של 1־1.5 מיליארד דולר ב־2018 לשנה ו־3 מיליארד דולר לשנה בשנת 2020.
"נותרו עדין מספר שאלות פתוחות כמו מה הסיכויים של התרופות להגיע לשלב המסחור ומה תהיה אסטרטגיית השיווק של התרופות", אמרו בברקליס. "האכזבה הגדולה ביותר שלנו היא שחלק גדול מתרופות שהציגה אתמול טבע הן תרופות אשר נתקלו בקשיים רגולטוריים בעבר, כמו למשל התרופה לטיפול בגלקומה (קבוצה של מחלות שבהן מופיע נזק בלתי הפיך לעצב הראייה ובהם פגיעה בשדה הראייה)".
בנוסף התייחסו בברקליס לתחזית השנתית שצפויה טבע לפרסם בשבוע הבא ואמרו כי "התגובה האדישה של השווקים לתוכנית החדשה של טבע משקפת את הלחץ שנמצאת החברה".
בסיטי מאמינים שהשוק לא מעריך את אפקט התוכנית
גם כלכלני סיטי הביעו אכזבה מהתוכנית של טבע, אולם היו יותר אופטימיים מבברקליס: "למרות שאין שום חדש ברעיון של התוכנית שהוצגה על ידי טבע, לדעתנו השוק לא מעריך מספיק את האפקט שלה".
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
עם זאת, מעריכים בסיטי כי התרומה של התוכנית להכנסות של טבע ב-2018 תסתכם ב-480 מיליון דולר - נמוך מהתחזית עליה דיווחה החברה. "המשקיעים ישארו אדישים לתוכנית שהציגה טבע עד אשר הם יראו הוכחות לכך שהתוכנית עובדת", נימקו בסיטי.
עוד טוענים בסיטי כי ההחזר על ההשקעה (ROI) יהיה גבוה מ-30% לכל תרופה שתהיה במסגרת הפרויקט, וזאת כתוצאה מעלויות פיתוח נמוכות וזמן פיתוח קצר יחסית.
האם טבע תצליח לשרוד את ארבע השנים הקרובות?
גם גלעד אלפר, אנליסט בכיר באקסלנס ברוקראז', התייחס לתוכנית החדשה ואמר ל"כלכליסט": "התוכנית של טבע לפיתוח תרופות גנריות מורכבות נראית פקחית מאוד ובבירור כזו שנועדה למקסם רווחים על סמך נכסים קיימים. אולם השאלה שמשקיעים צריכים לשאול את עצמם היא זו: האם טבע תצליח לשרוד את ארבע השנים הקרובות כדי להגיע לתקופה שבה תחום ה-NTE יתפתח לייצרן מכירות משמעותי".
"והתשובה לשאלה הזו טמונה בגורלו של הקופקסון. אנחנו עדיין מחכים להחלטת ה-FDA לגבי מסלול האישור של הקופקסון הגנרי, ולסיום המאבק המשפטי לגבי הפטנטים. ישנה גם השאלה המסקרנת: כמה חברות ישיקו את הקופקסון הגנרי. כשיהיו לנו את התשובות לשאלות האלה, אולי גם נדע אם למיזם ה-NTE יהיו מספיק שנים כדי להמריא", אמר אלפר.
אפטימיות במריל לינץ'
מנגד, במריל לינץ' מריל לינץ' ממליצים דווקא כן לקנות את מניית טבע לקראת השנה החדשה. "הסנטימנט של המשקיעים כלפי המניה נמצא בשפל המדרגה והמניה זולה ללא כל בסיס. מנסיון העבר, דברים טובים קורים בסופו של דבר כאשר המניות מתומחרות בדרך זו וקשה לנבא מה יהיה הזרז שישנה את הכיוון", כותב אנליסט הפארמה של מריל לינץ', גרג גילברט.
גילברט סבור כי ההודעה על מינוי מנכ"ל חדש תיעשה בהקדם ומנסיון העבר, חדשות על "מנכ"ל חדש" בדך כלל עובדות לטובת המניה. "ב-2014 ניתן יהיה לראות מעשית את השפעת התחרות הגנרית על הקופקסון בעוד שעכשיו נאלצים המשקיעים לבסס את החלטותיהם על תחזיות מדאיגות הנוגעות להשפעה הפוטנציאלית של כניסת המתחרים", אמר.