בלעדי לכלכליסט
שלושה מתמודדים על השליטה בהפניקס
קרן פיננסית, קבוצת משקיעים וחברת ביטוח זרה הציעו 3.4-3 מיליארד שקל עבור השליטה (53%) בחברת הביטוח. המנכ"ל אייל לפידות, שמוביל את המכרז עם וולס פארגו, צפוי להיות חלק מקבוצת השליטה וירכוש את אחזקותיו באמצעות הלוואה
יצחק תשובה מתקרב למכירת השליטה (53%) בהפניקס. ל"כלכליסט" נודע כי קבוצת דלק שבשליטת תשובה קיבלה שלוש הצעות לרכישת השליטה. לצורך המכרז שנערך בחשאי שכרה קבוצת דלק את שירותיו של בנק וולס פארגו, הבנק הגדול בארה"ב ואת ההליך מוביל לצד תשובה מנכ"ל הפניקס, אייל לפידות.
- הלחץ של הפיקוח עבד: לפידות יוותר בשלב זה על האופציות
- הפניקס: עלייה של 8% ברווח הכולל ברבעון השלישי ל-133 מיליון שקל
- אחרי הפסקה של יותר משנה: אקסלנס חוזר לחלק דיבידנד
המנכ"ל לא יצא מקופח
לפידות עצמו צפוי להיות חלק מהקבוצה הרוכשת כשאחזקותיו יקבעו על בסיס נוסחא שבמסגרתה יקבל הלוואה – מקבוצת הרכישה או מקבוצת דלק – וירכוש חלק ממניות השליטה לצד הקבוצה שתיבחר.
על פי הערכות בכל אחת מההצעות שכבר הוגשו דובר על תמורה של כ־560-500 מיליון דולר תמורת אחזקותיה של קבוצת דלקבהפניקס — שמשקפת לפניקס שווי של 3־3.4 מיליארד שקל — גבוה עד 12% משווי השוק הנוכחי שעומד על 3 מיליארד שקל. קבוצת דלק מצידה דורשת את המחיר הגבוה מבין השניים: ההון העצמי של הפניקס, שעומד כיום על 3.4 מיליארד שקל, או שווי השוק במועד העסקה.
לפידות מעוניין לקחת חלק בקבוצת השליטה אחרי תהליך ההבראה וההשבחה שהוביל בהפניקס מאז כניסתו לתפקיד לפני חמש שנים. בתשעת החודשים הראשונים של 2013, הפניקס הציגה את הרווחיות הגבוהה בענף — 535 מיליון שקל. אתמול אף זכתה הפניקס בתואר חברת הביטוח הטובה של השנה על ידי מגזין הביטוח עדיף.
פגישות עם משה ברקת
נציגי בנק וולס פארגו ביקרו בארץ בשבוע שעבר ונפגשו שלוש פעמים עם יו"ר הפניקס משה ברקת, זאת לאחר שלפני חודש פגשו את לפידות בניו יורק. שלושת הגופים שהגישו הצעות לרכישת השליטה בחברת הביטוח הן קרן פיננסית גדולה, קבוצת משקיעים ישראלים וזרים וחברת ביטוח זרה.
הפניקס נמצאת על המדף כבר שלוש שנים, מאז פרסום מסקנות ועדת הריכוזיות שחייבה את הקונצרנים הגדולים לבחור בין אחזקה בגוף פיננסי משמעותי לאחזקה בגוף ריאלי משמעותי בתוך שש שנים, ותשובה בחר להתמקד בעסקי הגז והנפט שלו.
קבוצת דלק לא צריכה למכור את הפניקס בדוחק, עם זאת, הערכות כעת הן כי הסכם המכירה צפוי להיחתם בתוך 4-3 חודשים לכל היותר.
השוק תומך במימוש
שוקי ההון שנמצאים היום בשיא וכך גם מניית הפניקס, והחברה מציגה תוצאות טובות שמייצרות מומנטום טוב למכור אותה לפי שווי גבוה. גם המתחרה כלל ביטוח שבשליטת קבוצת אי.די.בי אמורה להימכר לקבוצת משקיעים סינים, אם כי לא בגלל מסקנות הריכוזיות אלא על רקע לחצי הנזילות של הקונצרן.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
מגדל עברה לפני כשנה וחצי לשליטת שלמה אליהו שצפוי להחזיק בה שנים ארוכות ואילו הראל נשלטת כבר עשורים רבים על ידי משפחת המבורגר. מנורה גם היא לא למכירה חרף מותו הטרי של בעל השליטה מנחם גורביץ' - ומי שאמור לנהל אותה עבור יורשיו הוא ארי קלמן, מנכ"ל חברת האחזקות והחתן ערן גריפל.
במאי 2012 חשף "כלכליסט" כי קרן KKR מנהלת מגעים לרכישת השליטה בפניקס. דלק דרשה אז מחיר של 1.8-1.5 מיליארד שקל תמורת אחזקותיה, מחיר שנשמע אז גבוה לעומת שווי השוק של הפניקס באותה תקופה – 1.9 מיליארד שקל. באותה תקופה התענינה גם קרן פרמירה ברכישה.
קבוצת דלק נכנסה להשקעה בחברת הפניקס בסוף 2005, כשרכשה משלמה אליהו 25% מהחברה תמורת 720 מיליון שקל. לאחר מכן, בשתי עסקות נוספות, רכשה דלק מניות נוספות של הפניקס, 8% מאליהו ו־28.5% מבעלי השליטה הקודמים – יעקב שחר וישראל קז. דלק שילמה בגין כל הרכישות הללו כ־1.8 מיליארד שקל והגיעה לאחזקה של 61.5% בהפניקס.
ההלוואות ששימשו את קבוצת דלק לרכישת השליטה בחברת הביטוח נפרעו במלואן והתמורה בעסקת מכירה של הפניקס צפויה להניב תזרים שייכנס ישירות לקופת דלק. בדצמבר 2006, כחלק מהנפקה פרטית שבה הזרימו המוסדיים להפניקס 374 מיליון שקל, דוללו אחזקותיה של דלק לכ־55%.