בלעדי לכלכליסט
אלוביץ' בדרך לגיוס 600 מיליון דולר בחו"ל
בעל השליטה בבי־קום פועל לגיוס של 2 מיליארד שקל מגופים זרים. החוב החדש ישמש אותו לדחיית מועד פירעון הלוואה שנטל מגופים ישראליים למימון רכישת השליטה בבזק
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
שאול אלוביץ', בעל השליטה (30.9%) בחברת בזק, איננו מסתפק בהסכם המימון החדש שנחתם מול בנק הפועליםוכבר פועל למחזור החוב בצורה של פירעונו והחלפתו במימון זר. ל"כלכליסט" נודע כי אלוביץ' חידש באינטנסיביות את המהלך לגיוס ענק של 600 מיליון דולר (יותר מ־2 מיליארד שקל) באיגרות חוב מגופים בינלאומיים בחו"ל.
הגדלת יתרות הנזילות
מדובר במהלך כמעט זהה לזה שביצע פטריק דרהי לפני שנה כשגייס 1.1 מיליארד יורו לחברת אלטיס - החברה־האם (100%) של HOT - גיוס שחלקו (1.9 מיליארד שקל) שימש לפירעון ההלוואה שנטלה HOT מהבנקים לאומיוהפועלים.
- אלוביץ' מעמיד את חלל על המדף בשווי 2 מיליארד שקל
- "לבזק יש פוטנציאל התייעלות של מיליארד שקל"
- בזק גייסה חצי מיליארד שקל בהנפקה פרטית למוסדיים
האג"ח יגויסו בידי החברה־האם (30.9%) של בזק, בי קומיוניקיישנס(בי־קום), וישמשו כדי לפרוע חלקית ולדחות את מועד הפירעון של החוב שניטל למימון רכישת השליטה בבזק. שאלת הריבית שבה יסכימו הגופים הזרים להעניק את ההלוואה לבי־קום נותרה פתוחה. בי־קום עדכנה בנובמבר את הסכם המימון עם קונסורציום הגופים המממנים בהובלת בנק הפועלים, שנתן לה הלוואה לרכישת השליטה בבזק. הקונסורציום כולל גם את הבנקים לאומי, מזרחי טפחות, HSBC, אגודו הבינלאומי וכן את קרנות הפנסיה הוותיקות (עמיתים). ההסכם נועד להגדיל את יתרות הנזילות של בי־קום שנשלטת (68%) על־ידי אינטרנט זהב. בתחילת השנה עברה בי קומיוניקיישנס ליתרה חיובית בעודפי הרווחים שלה, שמאפשרת חלוקת דיבידנדים.
השינויים המרכזיים בהסכם עם הבנקים הם ביצוע פירעון מוקדם של 400 מיליון שקל, שהחברה היתה אמורה לשלם לבנקים רק בעוד שנתיים־שלוש, כשבמקביל על יתרת ההלוואה, בסך כ־1.9 מיליארד שקל נטו, עולה שיעור הריבית הממוצע ב־0.4%, מ־5.8% ל־6.2%. בי קומיוניקיישנס מקטינה בכך משמעותית את לוח הסילוקין שלה לשנים 2016–2014, ותצטרך לשלם בכל אחת משנים אלה 330 מיליון שקל במקום 480 מיליון שקל.
הפחתה של החוב הפיננסי
במקביל, הלוואה שעמדה במקור לפירעון ב־2016–2014 תועמד לפירעון כהלוואת בולט (החזר הקרן בסוף התקופה) בסוף 2017. אלוביץ' מעוניין לדחות את מועד הפירעון הזה באמצעות המימון שיקבל מחו"ל. מאז רכישת השליטה בבזק רשמה בי־קום הפחתה של החוב הפיננסי נטו מ־5.1 מיליארד שקל באפריל 2010 ל־2.7 מיליארד שקל. ההסכם אפשר לבי־קום למשוך מיידית דיבידנד של 250 מיליון שקל מהאשראי הבנקאי.
מניות בזק שבידי בי־קום משועבדות כרגע לקונסורציום הבנקים, וסביר להניח כי אחרי מיחזור החוב יעבור השעבוד לטובת מחזיקי האג"ח הזרים. גיוס מוצלח בחו"ל יביא גם לפירעון מוקדם של חוב בהיקף של חצי מיליארד שקל לחברת הביטוח מגדל שאמור גם הוא להיפרע עד 2017. אפשרות אחרת היא לפרוע את החוב למגדל באמצעות גיוס אג"ח בארץ, אולם אם הגיוס בחו"ל יצליח ויהיו ביקושים גבוהים אף מ־2.5 מיליארד שקל בתנאים טובים, אלוביץ' יעדיף את הגיוס בחו"ל.