$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אלוביץ' מעמיד את חלל על המדף בשווי 2 מיליארד שקל

שאול אלוביץ', בעל השליטה (65%) בחברת התקשורת הלוויינית שכר את שירותי בנק ג'יי. פי מורגן להוביל מכרז למכירתה או למיזוגה. תג המחיר גוזר לה שווי כפול מהשווי שבו היא נסחרת בבורסה. אלוביץ' מעוניין להתמקד בפעילות יתר החברות שלו

גולן חזני 07:0511.12.13

איש העסקים שאול אלוביץ' מנהל מגעים למכירת חלל תקשורת. ל"כלכליסט" נודע כי המגעים מתנהלים בצורת מכרז, אחרי שהחברה שכרה את בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן לקדם עסקת מכירה או מיזוג עם חברה אחרת. הפעולה נעשתה לאחר שהגיעו לחלל פניות בנוגע לרכישתה.  

אלוביץ', ששולט בחלל תקשורת באמצעות חברת יורוקום הפרטית, מבקש עבור החברה סכום של 500–600 מיליון דולר, קרוב ל־2 מיליארד שקל — שווי כפול משווי החברה בבורסה, שם היא נסחרת סביב 970 מיליון שקל. מדובר בשווי גבוה מאוד, שבעיני רבים נחשב לא ריאלי.

 

בסביבת חלל מסבירים זאת בעסקה שהתבצעה לפני כשלושה חודשים, ובה רכשה חברת הלוויינים הגדולה בעולם, Eutelsat, את חברת הלוויינים satmex לפי מכפיל של 11 שאותו שואפים לקבל גם בחלל. Eutelsat שילמה באותה עסקה 831 מיליון דולר במזומן ונטלה על עצמה חוב של 311 מיליון דולר.

 

חלל תקשורת עוסקת במתן שירותי תקשורת לוויינית באמצעות שיווק מקטעי חלל של הלוויינים שבבעלותה. אלוביץ' מחזיק בחלל תקשורת באמצעות יורוקום כאמור ב־65% ממניות החברה.

 

 

נראה כי אלוביץ' אינו מעוניין יותר באחזקה בחברת הלוויינים, בעיקר לאור העובדה שלא מדובר באחזקה סינרגית ליתר עסקי התקשורת שלו ובראשם בזק. החברה חורגת מליבת עסקיו, שבהם הוא מעוניין להתמקד כעת. כמו כן, חלל תקשורת לא חילקה דיבידנדים מעודה כך שאלוביץ' לא נהנה עד כה מאחזקתו בה.

 

לחלל תקשורת ארבעה לוויינים פעילים: עמוס 2 ועמוס 3, המספקים תקשורת לוויינית בעיקר במזרח התיכון ובמזרח אירופה; עמוס 5, המספק תקשורת לוויינית בעיקר לאפריקה; ועמוס 4, ששוגר בספטמבר השנה ומתוכנן לספק שירותי תקשורת לוויינית בעיקר באסיה, רוסיה והמזרח התיכון.

 

החברה מתכוונת לשגר ב־2015 לוויין נוסף — עמוס 6 — שיחליף את עמוס 2 הצפוי לסיים את פעילותו ב־2016. שירותי התקשורת שהחברה מוכרת הם בעיקר טלוויזיה בלוויין, קישוריות אינטרנט ושירותי העברת נתונים. הלקוח הגדול ביותר של חלל תקשורת הוא חברת הטלוויזיה בלוויין yes. כיוון ש־yes נשלטת על ידי אותו בעל שליטה, ההתקשרות איתה מוגדרת כעסקת בעלי עניין.

 

המשבר הכלכלי במדינות מזרח אירופה פגע גם בתחום הטלוויזיה בלוויין במדינות אלו, וכתוצאה ישירה מכך גם הביקושים למוצרי החברה במדינות אלו נפגעו. כמו כן, אחד הגורמים לביקושים הנמוכים לשירותי הלוויין עמוס 5 הוא חיבור של קווי תקשורת בינלאומיים נוספים לאפריקה בשנים האחרונות, שהקטין את הצורך בלוויין לצורך שירותי אינטרנט ביבשת.

 

ריבוי תקלות בעמוס
מה דעתך על מניית חלל תקשורת:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

ביצועיה של חלל תקשורת תלויים ביכולת שלה למכור את מקטעי החלל של הלוויינים שלה, במחיר שבו היא מוכרת את אותם מקטעים ובעלויות המימון הנובעות מהחוב של החברה. גורם מהותי נוסף המשפיע על ההכנסות והרווחים של החברה הוא הכשירות הטכנית של הלוויינים והכיסוי הביטוחי במקרה של תקלות.

 

החברה סובלת לאחרונה מסדרה של תקלות בלוויין עמוס 5. באוקטובר האחרון חלה תקלה מהותית שגרמה לצניחה במניית החברה ולמחיקה של 200 מיליון שקל ביום אחד משווייה. התקלה שהתגלתה בספק כוח פגעה ביכולת להעביר מתח חשמלי למנועים, אך לא פגעה באורך חיי הלווין ובשירות אשר ניתן ללקוחותיה באמצעות לוויין זה.

 

חדר בקרה חלל תקשורת חדר בקרה חלל תקשורת צילום: עמית שעל

 

עמוס 5, ששוגר בינואר 2012, רשום בספרי חלל לפי שווי של 179 מיליון דולר, אך הוא צפוי לרדת אם יתברר שהתקלה תפגע ברווחיותו. חלל גם סובלת מבעיות מול חברות הביטוח עקב התקלות, והן החריגו את מערכת ההנעה של הלוויין מהפוליסה, וכעת הכיסוי הביטוחי חלקי בלבד. במקרה של תקלות כגון זו האחרונה — חלל לא תפוצה.

 

בשל השינויים בפוליסה נאלצה חלל לצאת במאי האחרון לגיוס אג"ח של כ־525 מיליון שקל. מי שדחף לגיוס היו חברת הביטוח מגדל וקרן הפנסיה עמיתים, שחששו לעלייה בסיכון הלוואה של חצי מיליארד שקל שנתנו לחלל ב־2008 לטובת עמוס 5, גם אז, בעקבות תקלות שרדפו את הלוויין.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x