השורה התחתונה
טכנו־מאניה: האם HP תשאיר את השנים הרעות מאחור?
יצרנית המחשבים התקשתה להתמודד עם התחרות הגוברת בשוק, ומאז 2010 ירדו מניותיה בכ־80%. התפנית במצבה חלה בתחילת 2013, מאז עלתה המניה ב־90%. דו"חות הרבעון האחרון מציגים האטה בירידה, ובחברה צופים שב־2014 הירידה תיבלם
לפני שבועיים הופתעו בוול סטריט מדו"חות טובים מהצפוי של HP, שנראו כפירות ראשוניים למדיניות החדשה של המנכ"לית בשנתיים האחרונות מג ויטמן. לא הופיעה בדו"חות עלייה דרמתית בהכנסות או ברווחים, אך סוף סוף נראה כי חלה התייצבות ברוב מגזרי הפעילות לצד סימנים מעודדים בחלק מהחטיבות.
יורדת, אבל פחות מבעבר
HP פועלת כיום בחמישה מגזרי פעילות. התחום הראשון הוא פעילות ההדפסה וההדמיה התורמת כ־20% מההכנסות. בפעילות הזאת נכללות מדפסות הלייזר והזרקת הדיו, מדפסות דיגיטליות בפורמטים שונים, צילום דיגיטלי ופתרונות תוכנה והדמיה.
החטיבה השנייה היא חטיבת המחשבים (Personal Systems) וכוללת את פעילות המחשבים לצרכנים ומערכות מחשב לחברות. החטיבה הזאת תורמת כמעט 30% מההכנסות, אך על רקע התחרות העזה בתחום וההתכווצות של שוק ה־PC היא תורמת רק 15% מהרווח התפעולי.
שלוש החטיבות האחרות של HP נכנסות תחת חטיבת־על המכונה פתרונות טכנולוגיה. היא כוללת את חטיבת השרתים ופתרונות האחסון לחברות, התורמת 25% מההכנסות. חטיבת השירותים מציעה לחברות שירותי ייעוץ, אינטגרציה, אופטימיזציה טכנולוגית ותורמת כ־20% מההכנסות. האחרונה היא חטיבת התוכנה, שאחראית ל־3% מההכנסות וכוללת תוכנות לעסקים לניהול מרכזי נתונים ואת הפעילות של חברת מרקורי הישראלית, ש־HP רכשה ב־2006.
HP מתקשה בשנים האחרונות להתמודד עם התחרות הגוברת, מה שמסתמן כהיעדר חדשנות חרף מוצרים טובים. בקרב צרכנים ועסקים היא מאבדת נתחי שוק לחברות כמו אפל וסמסונג, המנצלות את המעבר ממחשבים אישיים וניידים לסמארטפונים וטאבלטים, מקומות שבהם הנוכחות של HP זניחה. גם השותפויות העסקיות הוותיקות כבר לא עובדות. מיקרוסופט, שמערכות ההפעלה שלה הותקנו בכל מחשבי HP, מנסה להגיע כיום ישירות לצרכנים באמצעות הטאבלט החדש שלה. אינטל, שהמעבדים שלה היו מאחורי המחשבים של HP, מרחיבה יותר שיתופי פעולה עם חברות כמו גוגל ופייסבוק בתחומי השרתים.
בתחום השרתים, האחסון וציוד הרשתות דיווחה HP על האטה בהשקעות IT של חברות, האטה שהיא מקווה שתסתיים ב־2014.
החדשות הטובות הן שההכנסות ברבעון האחרון ירדו "רק" ב־3%. הירידה בביקושים למחשבים אישיים והתחרות הגוברת בתחום פתרונות הטכנולוגיה גרמו לרווחיות התפעוליות לרדת, אך בשיעור נמוך מהצפוי. הירידה בהכנסות חטיבות המחשבים האישיים וההדפסה נמשכה, אך ישנה האטה בהשוואה לרבעון המקביל, ואילו ההפתעה היתה חזרה לצמיחה בחטיבת השרתים והפתרונות לחברות.
החברה צופה שאחרי שנתיים של ירידה חדה בהכנסות תיבלם ההידרדרות ב־2014. בשנת הכספים 2013 ירדו ההכנסות ב־7%. באמצע השנה הירידה היתה תלולה יותר, אך ברבעון האחרון ניתן להבחין במגמת שיפור - ההכנסות ירדו ב־3% בלבד. ב־2014 צופה החברה שחיקה של 1% בהן.
ברווח למניה גם צפוי שיפור. לאחר תשעה רבעונים רצופים של ירידה החברה מעריכה כי ברבעון הבא הוא יחזור לגדול. בשנת הכספים 2014 החברה צופה רווח של 3.65 דולר למניה, לעומת 3.55 דולר למניה בשנת הכספים 2013. לעלייה הזאת תורמת תוכנית הרכישה החוזרת של מניות בסך 10 מיליארד דולר שהחברה הודיעה עליה, אשר נשארו ממנה 7.6 מיליארד דולר.
שלושת השלבים של ויטמן
ויטמן הגיעה ל־HP בניסיון להטמיע בה משהו מהרוח הצעירה והחדשנית של מקום העבודה הקודם שלה, ebay. השלב הראשון בתוכנית שלה היה לנסות לרכוש בחזרה את אמון השווקים, אמון שאבד לאחר הפיטורים של שני המנכ"לים הקודמים ולאחר שהחברה נאלצה לבצע מחיקות של 8.8 מיליארד דולר בגין אי־סדרים חשבונאיים בחברת התוכנה אוטונומי, שאותה רכשה ב־10 מיליארד דולר לפני שלוש שנים. כרגע נראה כי ויטמן עומדת בהצלחה בתוכנית שלה, זאת לאחר רבעון שהציג דו"חות טובים מהצפוי ועל רקע ההתחייבות שלה להחזיר 50% מתזרים המזומנים הנקי באמצעות רכישה חוזרת של מניות או כדיבידנד. בשלוש השנים האחרונות הקפידה ויטמן להגדיל את הדיבידנד בעקביות, והוא עומד כעת על 2.15%, לאחר שגדל ב־20% בשלוש השנים האחרונות. תזרים המזומנים הנקי ב־2013 היה כ־8 מיליארד דולר. למרות הירידות של HP מדובר בחברה בעלת הכנסות שנתיות של 112 מיליארד דולר ורווח נקי של כ־5 מיליארד דולר בשנת הכספים 2013.
השלב השני בתוכנית של ויטמן, מלבד התחזוקה השוטפת והקיצוץ בהוצאות, הוא חדשנות. אחד התחומים שטמון בהם פוטנציאל חידוש גדול הוא הדפסה בתלת־ממד. ל־HP היה הסכם שיתוף פעולה לא מוצלח עם חברת ההדפסה בתלת־ממד סטרטסיס בשנים 2010–2012. ואולם, בשנה האחרונה נראה כי התחום הזה ממריא והניסיון העצום של HP בתחום ההדפסה וההדמיה עשוי לסייע לה באופן משמעותי. ויטמן אמרה כי זה אחד מהתחומים שהחברה מתכננת להיכנס אליהם ב־2014. כמו כן, העליות החדות במניות החברות בתחום הדפסת התלת־ממד (סטרטסיס, 3D סיסטמס ואחרות) עשויות להסביר חלק מהעלייה במניות HP. ויטמן החליטה לחדש גם בתחום המחשבים האישיים. "המחשב השולחני לא מת", היא הכריזה בראיון ל־CNBC. כחלק מהחזון החדש הזה מנסה כעת החברה לפתח מוצר חדשני שיהיה מעין הכלאה בין לפטופ לטאבלט. היא גם חשפה באחרונה כלים חדשים לתחום מחשוב הענן והביג דאטה, שיכולים לאפשר לה לסגור חלק מהפער מול מתחרותיה.
השלב השלישי בתוכנית של ויטמן הוא לנסות להחזיר את אווירת "החברה הצעירה והרעבה בתחילת דרכה" ל־HP. כשהיא נשארת לעבוד מאוחר היא מזמינה פיצה ולא ארוחות ממסעדות גורמה, כפי שהיו עושים קודמיה. היא גם העבירה חלק מהמנהלים הבכירים ממשרדיהם המפוארים לתאים בחלל הפתוח.
למרות העלייה החדה במניות החברה HP עדיין זולה בהשוואה למתחרותיה. היא נסחרת כיום במכפיל חזוי של 7, לעומת מכפיל ממוצע של 15 אצל חברות 500 S&P ומכפילי 14–10 אצל חברות טכנולוגיה גדולות כמו מיקרוסופט, אפל, יבמ ואורקל. לאור השינויים הפנימיים שחלים בחברה, בלימת ההידרדרות בפעילות והפוטנציאל בתחומים חדשים ייתכן כי יש לה עוד לאן לעלות. אחרי הכל היא עדיין נסחרת במחיר הנמוך ב־50% מרמתה ב־2010.
השורה התחתונה:
אחרי שנים לא קלות HP מציגה סימני התייצבות ברוב מגזרי הפעילות. ב־2014 ההידרדרות צפויה להיבלם והרווח מהמניה צפוי לעלות. כניסתה של החברה לתחום הדפסות התלת־ממד טומנת בחובה פוטנציאל עבורה.
לירון רוכמן, מנהל קרנות מניות חו"ל בהראל פיא; יאיר מנדלסון, מנהל מחקר יועצים בהראל פיננסים