$
בורסת ת"א

כל חודש קרן חדשה קמה בישראל: קרנות הגידור מנהלות 8 מיליארד שקל

המשיכה של מנהלי השקעות בגופים המוסדיים למעבר לקרנות הגידור היא חלק מתופעה עולמית של בכירים שחוצים את הקווים

אסף גילעם 07:4331.12.13
בשנתיים האחרונות, תעשיית קרנות הגידור תופסת תאוצה עם 20 קרנות חדשות שקמו בישראל, והצטרפו ל־50 הקרנות שכבר פועלות בה.

 

המשיכה של מנהלי השקעות בגופים המוסדיים למעבר לקרנות הגידור היא חלק מתופעה עולמית של בכירים שחוצים את הקווים. כך, למשל, אפשר למצוא גם את עידו נויברגר וויקטור שימריך, המנכ"לים המשותפים לשעבר של דש איפקס, ברשימת הבכירים לשעבר שהחלו לפעול בתחום קרנות הגידור.

 

בנוסף, הגופים המוסדיים עצמם מקימים קרנות כאלו, בהתמחויות ואסטרטגיות השקעה שונות. התחום אינו שקוף והמידע לגביו לוקה בחסר. על פי סקר שביצעה השנה חברת צור קפיטל, העוסקת במתן שירותי תפעול לקרנות גידור, קרנות הגידור בישראל מנהלות יחד כ־8 מיליארד שקל.

 

מה מסביר את התאוצה בהקמת הקרנות?

ראשית, הרגולציה. מנהלי ההשקעות בגופים המוסדיים, כמו ברכה מקרן נוקד, סובלים מהסרבול הגדל בעבודתם, בעקבות דרישות הרגולציה שהולכות ומתרחבות בשנים האחרונות. הדבר כולל צורך באישור ועדות השקעה תכוף יותר, מסמכי הנמקה, עדכון צורכי הלקוחות ועוד. אין מנהל בשוק ההון שלא יעיד כי היקף ההתעסקות ברגולציה כיום עולה פי כמה על ההתעסקות בהשקעות עצמן. כתוצאה מכך כיום מנהל ההשקעות המוסדי איבד חלק ניכר משיקול דעתו, והוא מתרכז יותר בלהצדיק את החלטותיו בפני הרגולטורים.

 

מימין: עידו נויברגר וויקטור שימריך מימין: עידו נויברגר וויקטור שימריך צילום: עמית שעל

 

גם מגמת הקונסולידציה בענף תורמת למעבר המנהלים. הרגולציה והשחיקה בדמי הניהול במרבית המוצרים דחפו למיזוג גופים בשוק ההון, פסגות רכש את אקסלנס, מיטב ודש התמזגו, כלל פיננסים נמכר בחלקים ועוד. בהתאם לכך, יש היום פחות אפשרויות לקידום לעובדים בענף, במיוחד ככל שהם בכירים יותר. מנגד, הקמת קרן גידור היא פעולה קלה יחסית, במיוחד לפעילים המנוסים בשוק ההון. הקרנות מתאגדות לרוב במתכונת של שותפות מוגבלת שבה מנהל ההשקעות הוא השותף הכללי, והמשקיעים בקרן הם השותף המוגבל. בנוסף, לבכירים לשעבר קשרים ענפים עם גופים מוסדיים, משקיעים עתירי הון וגופים מחו"ל, שמקלים עליהם בגיוס הכספים לקרנות.

 

זרז נוסף הוא התגמול המיידי. בניגוד למרבית הגופים המוסדיים, מנהלי קרנות הגידור רואים באופן מיידי את התמורה לפעילות מוצלחת בשוק ההון, ולא צריכים להמתין להעלאות וקידומים. למנהלי קרנות הגידור מותר לגבות מהשותפים בקרן גם דמי ניהול קבועים בשיעור של 1%–3% מהקרן ומעבר לכך - דמי ניהול שיכולים להגיע ל־20% מהתשואה שהושגה בפועל בקרן, מעל ליעד התשואה המוגדר מראש. גורמים בתעשייה מסבירים גם כי לקרנות הגידור אין הבעיה של קרנות נאמנות, שפדיונות וגיוסים יכולים להשפיע על פעילותן. הכסף בקרן גידור סגור לתקופה מוגדרת, דבר המקל את הניהול.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x