בלעדי לכלכליסט
שאול שני משלים סיבוב ומשתלט על אי.סי.איי
השותפות בין שני לקרן אשמור מתפרקת אחרי שערכה של יצרנית ציוד התקשורת צנח ב־80%. במהלך השנים דולל חלקו של שני באי.סי.איי ל־9%. שני, שימונה ליו"ר, הציג בפני הנהלת החברה תוכנית עסקית חדשה
- שאול שני רוצה לרכוש את ECI ב־200 מיליון דולר
- פיטורים במפעל פלקסטרוניקס אופקים בעקבות הרעת המצב ב-ECI
- ECI: העובדים למדו על הפיטורים מ"כלכליסט"
שאול שני השתלט על אי.סי.איי: ל"כלכליסט" נודע כי איש העסקים שהונו מוערך ב-3 מיליארד דולר, חתם השבוע על הסכם לרכישת מניותיה (80%) של קרן ההשקעות אשמור באמצעות קרן Swarth שבבעלותו. אשמור הבריטית יוצאת מהעסקה בשן ועין, שכן על פי הערכות, היא נעשתה לפי שווי חברה של כ־200 מיליון דולר – 80% פחות משוויה לפני שבע שנים, אז רכשו אשמור ו־Swarth את אי.סי.איי שפועלת בעיקר בתחום החומרה וציוד תקשורת, תמורת כ־1.24 מיליארד דולר.
פריסת החוב של אי.סי.איי
עוד נודע ל"כלכליסט" כי בעסקה מעורבים גם הבנקים הפועלים, לאומיו דיסקונט, קרנות פלנוס וקרן המנוף בראשית. לאי.סי.איי יש חוב לשלושת הבנקים בצורת קו אשראי של 132 מיליון דולר. הבנקים הסכימו לפרוס אותו לתקופה ארוכה, ובמקביל גם שתי הקרנות, שהחוב כלפיהן הוא של 30 מיליון דולר כל אחת, דחו את הפירעון עם אופציה להמיר אותו למניות. שני יזרים מכיסו לחברה כ־40 מיליון דולר במהלך השנה הקרובה. מדובר לכאורה בהשמדת ערך מהותית של אי.סי.איי, שהיתה קרובה כמה פעמים לפשיטת רגל, ועברה כמה סבבים של פיטורים בשנים האחרונות אחרי שנקלעה להפסדים כבדים עקב התחרות מול החברות הסיניות, בראשן חוואווי.
לאורך השנים הזרימו שני ואשמור לחברה כספים וסיפקו ערבות לספקים בגין חובותיה. בעת הרכישה ב־2007 עמדה מצבת כוח האדם של החברה על 3,000 איש, ואילו כיום היא מונה 1,700 איש בלבד. אשמור מנהלת 77 מיליארד דולר ומרבית השקעתה באי.סי.איי נמחקה מבחינתה עוד קודם.
במשך השנים דולל חלקו של שני באי.סי.איי ל־9% בלבד ממניות אי.סי.איי בעקבות ההזרמות. ככל הנראה, התגלעו בין הצדדים חילוקי דעות בשנה האחרונה סביב הנושא. העסקה פתרה את חילוקי הדעות האלה, ובין הצדדים קיימת כיום הערכה הדדית.
אבל בין לבין, מסתבר, הצליחה החברה גם להקטין את מצבת החובות שלה. ב־2007 רבץ על החברה חוב כבד של 960 מיליון דולר, בחלקו חוב שנוצר כתוצאה מעסקת הרכישה. בעלי השליטה רכשו את החוב עם השנים מבנקים זרים בהנחה של עשרות אחוזים, והיום החוב עומד על 192 מיליון דולר "בלבד", כפי שהעלו שיחות מול גורמים במערכת הבנקאית.
ל"כלכליסט" נודע כי שני הציג בפני הנהלת החברה את תוכניותיו העסקיות, והן התרחבות בתחום התוכנה דווקא, על חשבון הפעילות המסורתית שלה. היקף הציוד של אי.סי.איי הפרוס ברחבי העולם מוערך ב־12.5 מיליארד דולר.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
תוכנית עסקית חדשה
שני צפוי להיכנס לתפקיד יו"ר החברה במקומו של נציג קרן אשמור. לפני כשנה מונה דריל אדוארדס, איש טלקום ותיק, לניהול החברה. בכוונת שני, כפי שהציג זאת למנהלים, להרחיב כאמור את מכירות המוצרים החדשים בחברה, ולהתרחב לכיוון מערכות בטחון וסייבר. שני המוצרים החדשים יחסית של החברה, אפולו ו־NPT, שניהם מוצרי תוכנה, כובשים נתח גדל והולך במכירות שלה, ולאחר שב-2013 היוו כ-25% מהמכירות, הרי שההערכות הן שב-2014 עשוי המכירות שלהן לגדול ל-50% ממכירות החברה.
ב-2013 עמדו המכירות על 500 מיליון דולר - לאחר שב-2008 מכרה החברה בכ-800 מיליון. הרווח התפעולי של החברה נשחק דרמטית בשנים האחרונות, אולם התייצב ב-2013 על עשרות מיליוני דולרים בודדים.
הכיסים העמוקים של שני יסייעו, כך הוא מקווה, להבראתה של החברה, תוך התבססות על הכנסת המוצרים החדשים. על פי הערכות, ההשקעה של שני מיועדת להכנסת מוצרים נוספים בתחום התכנה. מוצרים אלה הביאו לקוחות חדשים לאיסיאיי בשנה האחרונה, לקוחות שסירבו לרכוש ממנה מוצרים מסורתיים בתחום ציוד התקשורת. שני מתכוון להשאיר את פעילות החברה בארץ ולא להעביר אותה.