בלעדי לכלכליסט
אייפקס ואינטלסאט מתחרות ראש בראש על חלל תקשורת
גם חברת הלוויין הספרדית, היספאסאט, חזק בתמונה במכרז על יצרנית הלוויינים הישראלית. השלישייה עלתה לשלב השני. בעל השליטה בחלל תקשורת, שאול אלוביץ', דורש 2 מיליארד שקל
קרן אייפקס וחברות הלוויין הבינלאומיות אינטלסאט והיספאסאט מובילות במכרז לרכישת חלל תקשורת. ל"כלכליסט" נודע כי ההצעות של השלוש מובילות את הרשימה של המציעות, המורכבת ככל הנראה מחמש חברות, שהגישו הצעות ועלו לשלב השני במכרז לרכישת החברה. המכרז מנוהל על ידי בנק ההשקעות ג'יי פי מורגן שנשכר על ידי חלל תקשרת, שבשליטת שאול אלוביץ' (64.5%).
- שמיר נמנע, הקיבוצים התנגדו ואייפקס אישרה את קידום הנפקת תנובה
- אייפקס מתעניינת ברכישת פוקס; כהן חתמה עם ויזל על הסכם סודיות
- מנצל את הזינוק במניה: אלוביץ' מכר מניות בזק ב-17.4 מיליון שקל
אייפקס היא הגוף היחיד שהגיש הצעה ואשר איננו חברת לוויינים. אייפקס החזיקה עד 2007 ברבע ממניות אינטלסאט. ההצעה הוגשה על ידי אייפקס העולמית ולא על ידי אייפקס ישראל. אינטלסאט, שגם הגישה הצעה, היא חברת הלוויינים הגדולה בעולם, המחזיקה ב־52 לוויינים ונשלטת על ידי בי.סי פרטנרס (76%). היספאסאט היא חברת הלווינים הספרדית הגדולה, שהוחזקה בעבר בידי משרד הביטחון הספרדי וכיום היא פרטית ונשלטת בידי חברת אברטיס ויוטלסאט המקסיקנית.
תעשיית החלל עוברת קונסולידציה וחברות מתמזגות או רוכשות חברות אחרות. עובדה זו היא כנראה שהביאה את אלוביץ' ואת אנשיו לקבל החלטה שהדבר הטוב ביותר עבור חלל תקשורת יהיה להתמזג או להימכר לחברה אחרת.
ב־30 בדצמבר דיווחה חלל כי התקבלו כמה הצעות לא מחייבות לרכישת החברה. חלל ציינה כי מדובר בהצעות ראשוניות, כך שהרוכשים הפוטנציאליים טרם התחילו בביצוע בדיקות נאותות או משא ומתן כלשהו. עם זאת, החברה הדגישה שהדירקטוריון החליט לקדם את בחינת ההצעות, "לרבות כניסה למשא ומתן עם המציעים השונים או חלקם".
על פי הערכות, אלוביץ', שהוא גם בעל השליטה בחברת בזק, מעוניין למכור את חלל תקשורת לפי שווי של 2 מיליארד שקל, כפול מהשווי שלפיו החברה נסחרה בבורסת תל אביב לפני ההודעה על שכירת בנק השקעות. סכום זה משקף שווי פעילות של 985 מיליון דולר ומכפיל רווח ל־EBTIDA של 15.3. מאז זינקה המניה בכ־30% וכיום עומד שווייה על 1.27 מיליארד שקל. על פי הערכות, ההצעות שהתקבלו נעות סביב שווי של 1.5-1.3 מיליארד שקל לחברה.
חלל תקשורת מספקת שירותי תקשורת לוויינית באמצעות לווייני התקשורת עמוס 2, עמוס 3 ועמוס 5 שבבעלותה. בסוף אוגוסט 2013 שיגרה החברה את הלוויין עמוס 4, שמיועד לספק שירותי תקשורת לוויינית באסיה, במזרח התיכון וברוסיה. בנוסף, חתמה חלל תקשורת על הסכם עם התעשייה האווירית לרכישת הלוויין עמוס 6, שיאפשר לה לגוון ולשדרג את השירותים שהיא מעניקה ולהחליף את עמוס 2, שאמור לסיים את שירותו המסחרי ב־2016.
חלל תקשורת הרוויחה 7 מיליון דולר במחזור של 73 מיליון דולר בינואר-ספטמבר 2013, שיפור לעומת רווח של 4 מיליון דולר במחזור של 62 מיליון דולר בתקופה המקבילה. הרווח התפעולי התזרימי שלה ב־12 החודשים האחרונים הסתכם ב־63 מיליון דולר. החברה נושאת על גבה חוב פיננסי נטו של 387 מיליון דולר, שמממן את השקעותיה בלוויינים.