$
בורסת ת"א

אי.די.בי - מאולם השופט לעולם האמיתי

אחרי חגיגות העברת השליטה, מוטי בן־משה ואדוארדו אלשטיין צריכים להתחיל לעבוד. על סדר היום: מכירת אוסף האומנות במשרדי אי.די.בי וצמצום כוח האדם. משרד עוה"ד מיתר ליקוורניק כבר דורש 4.8 מיליון שקל ואילו אהרון פוגל עדיין לא חשף את דרישת התשלום

כתבי כלכליסט 07:4314.01.14

אף אחד לא בא לאשר את המינוי של פוגל

אתמול התקיימו הצבעות מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות שעל סדר יומן ההחלטה האם להמליץ לנאמני הסדר החוב למנות את פוגל כיו"ר החברה־הבת (100%) אי.די.בי פתוח. זאת לאחר, ששבוע שעבר אישר בית המשפט את מינויו של אהרון פוגל כיו"ר אי.די.בי פתוח.

 

אם לא יהיו הפתעות מיוחדות, המינוי של פוגל לא צפוי להיתקל בבעיות מיוחדות. למעשה, נראה שמחזיקי האג"ח עייפו מהסדר החוב, והעניין במינוי היו"ר מוגבל. עדות לכך ניתן לראות בזה שבאסיפות של שתי סדרות אג"ח שהתקיימו שלשום לא נכח המניין החוקי שדרוש לצורך קבלת ההחלטה שעל סדר היום.

 

אי.ד.בי פתוח תרכז את כל הנכסים של הקבוצה. אי.די.בי אחזקות תיוותר ללא כל פעילות ונכסים ותהפוך לשלד בורסאי. אתמול המשיכה מניית אי.די.בי אחזקות את הנפילה החופשית כשירדה ב־20% במחזור של 7.5 מיליון שקל והשלימה צניחה של 74% בשבוע.

האתגרים שמחכים ליו"ר אי.די.בי פתוח

 

אהרון פוגל, שכיהן בשנים 2013–2000 כיו"ר חברת הביטוח מגדל, מביא עמו ניסיון נרחב בתחום הביטוח שיכול להועיל לחברה־הבת של אי.די.בי פתוח (55%), כלל ביטוח. אולם נוסף לאתגר השלמת עסקת המכירה של כלל ביטוח לקרן JT Capital, לפוגל מחכים כמה אתגרים נוספים,

 

כפי שפירטו הנאמנים להסדר החוב, עו"ד חגי אולמן ואייל גבאי, הדורשים טיפול והסדרה מהירים: הסדרת הקובננטים (אמות המידה הפיננסיות) מול הבנקים המממנים את אי.די.בי פתוח, הסדרת ניהולה של אי.די.בי תיירות לרבות ההשקעה הנדרשת בה, קידום הליך מכירת האחזקות ב־IDBG, יצירת חלופות למקורות לשירות החוב ברבעון השני של 2014 וטיפול בתביעה הנגזרת של דסק"ש כנגד אי.די.בי פתוח.

 

אהרון פוגל אהרון פוגל צילום: אוראל כהן

 

כדי להקל על הליך מינויו לתפקיד יו"ר אי.די.בי פתוח ולזרז את כניסתו לתפקיד, בשלב הראשון כהונתו של אהרון פוגל תהיה ללא שכר. עם השלמת הסדר החוב ייקבע שכרו בהתאם להליך הקבוע בחוק. בשלב זה לא ידוע מה יהיו תנאי העסקתו של פוגל באי.די.בי פתוח, אולם מההצהרות של בעלי השליטה החדשים באי.די.בי, אדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה, על כוונותיהם לייעל את המטות בקבוצה ולהתנהל באופן צנוע יותר, נראה שפוגל לא ישחזר את תנאי ההעסקה המפרגנים שלהם זכה במגדל.

 

בשנים 2003–2013 אהרון פוגל נהנה מתגמולים של 37.6 מיליון שקל, 80% מהם בשכר ובמענקים והיתרה באופציות. מצדמבר 2007, שכרו החודשי של פוגל נקבע על 144,444 שקל צמוד למדד המחירים לצרכן שפורסם באותה תקופה. יחד עם גילום ואחזקת רכב, עיתון יומי, וכיוצא בזה, שכרו החודשי של פוגל עמד בשנה האחרונה על כ־200 אלף שקל.

 

פוגל חוזר למרכז הבמה של המשק הישראלי אחרי שסיים את כהונתו כיו"ר מגדל ב־30 בספטמבר 2013. עם סיום כהונתו קיבל פוגל מענק שנתי ביחס לשנת 2013 באופן יחסי לתקופת כהונתו בשנה זו של כ־788 אלף שקל, ובנוסף אושר ליו"ר היוצא מענק פרישה של כ־1.5 מיליון שקל.

 

 

מיתר ליקוורניק דורשים 4.8 מיליון שקל מהבעלים החדשים

מחלקת שוק ההון של משרד מיתר ליקוורניק הגישה בקשת תשלום של 4.8 מיליון שקל עבור ייצוג הנאמנים ומחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות במהלך להסדר החוב בחברה. מדובר בשכר הטרחה הגדול ביותר ששולם עבור ייעוץ משפטי בהסדר החוב בארץ. הייעוץ של עו"ד נעם שרון ושל שותפו עו"ד נדב וייסמן לתהליך הסדר החוב החל ביוני 2012.

 

בקופת אי.די.בי אחזקות היו בדו"חות הרבעון השלישי 150 מיליון שקל, כאשר סכום זה עשוי לקטון בעקבות ההוצאות שהיו לחברה ברבעון הרביעי. התשלום לעו"ד שרון ומשרדו אמור להתבצע מקופת החברה.

 

ההסדר עלה 17 מיליון שקל

בדוח"ות הרבעון השלישי של 2013 ציינה החברה כי עלות הסדר באי.די.בי אחזקות הסתכמו ברבעון ב־17 מיליון שקל. מתוך סכום זה, כ־9 מיליון שקל הנם הוצאות עבור יועצים משפטיים מטעם מחזיקי אג"ח וכן עבור נאמנים, יועצים כלכליים ואחרים; כ־6 מיליון שקל הנם הוצאות עבור עורכי דין ויועצים מטעם החברה. כמיליון שקל הנם הוצאות עבור פקידי בית המשפט וכמיליון שקל הנם הוצאות עבור יועצים אחרים.

 

עלות היועץ הכלכלי שליווה את החברה בהליכים אלו חולקה כך ש־80% מההוצאות נכללו בהוצאות מטעם החברה ו־20% מההוצאות מטעם המחזיקים. זאת, בשל ליווי ושירותים כלכליים אחרים שסיפק היועץ הכלכלי גם לנציגות מחזיקי האג"ח. אי.די.בי אחזקות הבהירה כי עד מועד הדו"חות שילמה כ־15 מיליון שקל, אך היא עדיין צפויה לשלם סכומים נוספים.

 

עורך דין נעם שרון, משרד עו"ד  מיתר ליקוורניק עורך דין נעם שרון, משרד עו"ד מיתר ליקוורניק צילום: ענר גרין

 

עלות הסדר החוב באי.די.בי פתוח הסתכמה ברבעון השלישי ב־15 מיליון שקל, מתוך סכום זה שילמה אי.די.בי פתוח נכון לסוף הרבעון כ־12 מיליון שקל. כ־8 מיליון שקל הנם הוצאות עבור יועצים מטעם מחזיקי אג"ח של החברה, בכלל זה נאמנים ועורכי דין. כ־5 מיליון שקל הנם הוצאות עבור עורכי דין ויועצים מטעם החברה וכ־2 מיליון שקל הנם הוצאות עבור פקידי בית המשפט.

 

יימכרו יצירות אמנות

שלשום פרסמו הנאמנים שמונו באי.די.בי, אייל גבאי וחגי אולמן, דו"ח לבית המשפט בו בחרו במשרד מיתר להוביל את הליך רישום מניות אי.די.בי פתוח למסחר. ההליך מצוי בתחילת הדרך מול רשות ני"ע, כאשר השכר של המשרד נע בין 315 שקל לשעה למתמחים ועד 680 שקל לשותפים.

 

נעם שרון מסר בתגובה: "העיסוק הבלתי פוסק בנושאי שכר הטרחה מתעלם מכך שסוללת הפרקליטים הכבדה והיקרה שבה השתמש בעל השליטה כלפי הנושים, מכספי החברה (כפי שקבע בית המשפט), חייבה את הנושים למענה הולם ולייצוג ראוי, והתוצאות מדברות לעניין זה יותר מהכל. באיזה מחיר אתה חושב צריך לתמחר את ההישגים שהנושים הגיעו אליהם? תשווה את זה לחברה שהעסיקה את רם כספי, אברמי וול, ליפא מאיר וברקע עוד משרדים ותגיד לי אתה אם היית אחראי על העניין, בכמה היית מתמחר את זה".

 

הנאמנים הודיעו בדו"ח כי הם בוחנים את האפשרות לצמצם את כח האדם בחברה לרבות הפסקת חוזי ההעסקה של מספר עובדים שאינם נחוצים לחברה.

 

ל"כלכליסט" נודע כי באי.די.בי אחזקות ישנו עובד פורמלי אחד, נוחי דנקנר, אשר כבר התפטר. באי.די.בי פתוח ישנם 22 עובדים שסיפקו שירותים גם לאי.די.בי אחזקות. 80% משכרם שולם על ידי אי.די.בי פתוח ו־20% מקופת אי.די.בי אחזקות. על פי הערכות, מדובר בפיטורים צפויים של 8-7 מהם.

 

גבאי ואולמן החלו גם לפעול למכירת יצירות האמנות במשרדי אי.די.בי. ל"כלכליסט" נודע כי שווי כ־30 היצירות במשרדים, שחלקם עוד מימי בעלי השליטה הקודמים משפחת רקנאטי, הנו כ־600 אלף דולר. היצירות מבוטחות בסכום זהה. רוב היצירות הן ציורים של אמנים מקומיים, בניהם נמצאות יצירות של יוסל ברנגר, לאה ניקל ויהודית סספורטס.

 

אי.די.בי אחזקות: החריגו אותנו מהאישום בפרשת הרצת המניות

נאמני אי.די.בי אחזקות לביצוע הסדר הנושים, חגי אולמן ואייל גבאי, טוענים כי אין להגיש כתב אישום נגד החברה בפרשת הרצת המניות על ידי בעל השליטה לשעבר, נוחי דנקנר, וזאת בשל העברת השליטה. הנאמנים פנו בנושא לרשות ני"ע.

 

"ביום 6 בינואר 2014", כתבו הנאמנים במסגרת דו"ח שהגישו שלשום לבית המשפט, "התקבלה בחברה הזמנה לשימוע טרם הגשת כתב אישום נגדה בגין עבירות של תרמית בניירות ערך, עבירה של פרט מטעה בתשקיף, עבירות של הפרת חובת דיווח וכן עבירה של איסור עשיית פעולה לפי חוק איסור הלבנת הון. בהתאם להודעת הפרקליטות, החשדות המיוחסים לחברה נובעים, בין השאר, מן המיוחס לנוחי דנקנר, בעל השליטה ויו"ר דירקטוריון החברה בתקופה הרלבנטית".

 

"הנאמנים בוחנים את דרכי הטיפול הנדרשות בקשר להודעה זו", נכתב בבקשה. "בין היתר, הנאמנים פנו לרשות ני"ע ודנו עמה בעניין זה".

 

דנקנר זומן לשימוע בטרם הגשת כתב אישום, בגין עבירות של תרמית בניירות ערך במניית אי.די.בי אחזקות, הכנסת פרט מטעה בתשקיף, הפרת חובת דיווח ועשיית פעולה ברכוש אסור. השימוע צפוי להתקיים בתוך 60 יום, ולאחריו תחליט הפרקליטות באופן סופי אם להגיש את כתב האישום. העונש המקסימלי הקבוע בחוק לעבירות של תרמית בניירות ערך, הטעיית משקיעים או הפרת חובת דיווח הוא חמש שנות מאסר. העונש המקסימלי על עשיית פעולה ברכוש אסור הוא שבע שנות מאסר.

 

עם דנקנר זומן לשימוע גם בעלי חברת ISP, איתי שטרום, החשוד בנוסף לעבירות המיוחסות לדנקנר גם בעבירה של הדחה בחקירה. על פי החשד, עם פתיחת חקירת רשות ני"ע ניסה שטרום לתאם גרסאות עם סוחר המניות עדי שלג, אשר פעל עמו לכאורה בצוותא להריץ את מניית אי.די.בי אחזקות.

 

שלג חתם לאחרונה על הסדר מול הפרקליטות, שבמסגרתו יעיד נגד המעורבים בפרשה. אי.די.בי אחזקות, שעל פי תורת האורגנים ניתן לייחס גם לה את הפעולות האסורות לכאורה שביצע דנקנר, זומנה כאמור גם לשימוע. על חברות שמורשעות בעבירות ני"ע ניתן להטיל קנס כספי מקסימלי של 5.5 מיליון שקל.

 

נוחי דנקנר נוחי דנקנר צילום: אוראל כהן

 

גיוון אימג'ינג הוצעה למכירה ל־25 גופים

לפני חודש הפתיעה קבוצת אי.די.בי אחזקות את המשקיעים עם הודעה על מכירת גיוון אימג'ינג תמורת 990 מיליון דולר לקובידיאן. בחוות הדעת שהגישה גלאס לואיס, חברת ייעוץ למשקיעים מוסדיים בארה"ב, מופיע המסלול שעברה גיוון בדרך למכירתה. בין אוגוסט לאוקטובר 2012 יצרה החברה קשר עם 25 רוכשים פוטנציאליים וקיבלה פניות משלושה רוכשים פוטנציאליים נוספים.

 

אי.די.בי אחזקות מחזיקה בגיוון דרך דסק"ש(14.7%), אלרון (21.2%) ו־RDC (החזקה של 8.3%). בסך הכל מחזיקה הקבוצה בכ־44%, כאשר כדי למכור את גיוון, צריך את האישור של כ־75% מבעלי המניות של גיוון. הבעיה העיקרית של גיוון נובעת מהעובדה כי אין לה בעלי עניין מלבד קבוצת אי.די.בי, ולכן היא תלויה במספר רב של גופים המחזיקים באחוזים בודדים מהמניה, בהם גופים מוסדיים ישראליים ואמריקאיים. בין בעלי המניות הבולטים של גיוון נמצאות הקרנות דיסקברי (3.7%), קמבר קפיטל (4.8%), נויברגר־ברמן (1.6%) ולורד־אבט (1.3%), והיתר מחזיקים בפחות מ־1%.

 

ב־17 באוקטובר 2012 הודיעה גיוון בהודעה רשמית כי היא בוחנת כמה אפשרויות אסטרטגיות, כאשר במקביל להודעה זו תשעה גופים, בהם גם קובידיאן, החלו לבחון את רכישתה של גיוון. ב־11 בדצמבר 2012 החליט הדירקטוריון גיוון כי ההצעות אינן מספקות, וב־15 בינואר 2013 החליטה גיוון להפסיק את הניסיונות המכירה מאחר שההצעות שקיבלה היו במחירים של 20-17 דולר למניה בלבד. קבוצת אי.די.בי הצהירה כי ברצונה למכור את אחזקותיה ללא קשר למכירת גיוון כולה.

 

עד 25 בספטמבר 2013 לא היו מגעים למכירת החברה, אז פנתה קובידיאן בבקשה לעדכונים עסקיים לקראת אפשרות של רכישת גיוון. ב־1 באוקטובר פרסמה קרן דיסקברי מכתב למשקיעים שבה נכתב כי היא חושבת שיש למכור את גיוון תמורת 30–26 דולר למניה. ב־21 באוקטובר הודיעה קובידיאן כי ברצונה לרכוש את גיוון במחיר של 28–26 דולר למניה.

 

ב־22 באוקטובר התכנס דירקטוריון גיוון והחליט שלא להעניק לקובידיאן בלעדיות בהליך ההתמחרות, ופנה לשני גופים אחרים שהביעו עניין בגיוון בעבר, והציע להם להשתתף בהליך, אולם אלו סירבו. ב־15 בנובמבר 2013 העלו בקובידיאן את מחיר הרכישה ל־30 דולר למניה, כאשר ב־25 בנובמבר פורסם כי יש שלושה רוכשים פוטנציאליים לגיוון. ב־7 בדצמבר החליט דירקטוריון גיוון להיענות להצעה וב־8 בדצמבר יצאה ההודעה הרשמית.

 

גלולת גיוון אימג'ינג גלולת גיוון אימג'ינג

 

שתי חברות הייעוץ הגדולות למשקיעים המוסדיים האמריקאיים, גלאס לואיס ו־ISS, תומכות במכירת גיוון אימג'ינג לקובידיאן האירית. בנוסף, גם אנטרופי תומכת בעסקה הנוכחית. ההצבעה עצמה אמורה להיערך ב־23 בינואר.

 

ההערכות הן כי גיוון תצליח לחצות רף המחיר למניה מאחר שמחיר המכירה היה גבוה ב־27% ממחיר המניה בשוק, וגבוה בהרבה מהצעות קודמות שניתנו לחברה, לפי שווי של 750–800 מיליון דולר.

 

יובל ינאי, סמנכ"ל הכספים של גיוון, אמר ל"כלכליסט" כי "ההמלצות הן חיוביות, ומרבית המשקיעים המוסדיים האמריקאיים מסתמכים על חברות ייעוץ מהסוג הזה. לפי התגובות שאנחנו שומעים, המשקיעים המוסדיים האמריקאיים מרוצים, ובעלי המניות שלנו חושבים שהעסקה שעשינו היא מאוד טובה. הנחת העבודה שלנו היא שאף אחד לא מתנגד לעסקה או שכמעט ואין אחד כזה". לפי ינאי, העסקה הסופית תיסגר לכל המאוחר ב־31 במרץ.

 

השתתפו בהכנת הכתבה: גולן חזני, יניב רחימי, ניר צליק, תומר גנון וזוהר שחר לוי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x