עוד מכה לדויטשה בנק: פרשה שלישית בתוך שנתיים
סוחרים של השלוחה המקומית של הבנק הגרמני נחשדו כמעורבים בפרשות בעייתיות שעלו לכותרות. אחרי דנקנר והרצת ניירות הערך בחשבון הנוסטרו של פסגות, המוניטין של דויטשה ממשיך להיחבט. פסגות: העמיתים יפוצו "ללא שאלה"
דויטשה בנק זכה לשם מפוקפק למדי בשנים האחרונות, כשסוחרים של השלוחה המקומית שלו מצאו עצמם מעורבים בפרשות בעייתיות שעלו לכותרות. בפרשה הנוכחית מדובר בהדר אושרת, המשמש משנת 2004 כמנהל חדר המסחר בסניף הישראלי של דויטשה. שני סוחרים של דויטשה בנק, אהרון נבון וסער ויינטראוב, חשודים במעורבות בהרצת ניירות הערך בחשבון הנוסטרו של בית ההשקעות פסגות. זו התפוצצה ב־2010 והובילה לבסוף להדחתו של מנכ"ל פסגות רועי ורמוס, שלימים טוהר שמו ממעורבות בפרשה.
- החשד לתרמית המניות: נשותיהם של גולדמן ואשרת נחקרו ברשות ניירות ערך
- חשד: מנהלי השקעות בכירים ביצעו תרמית בני"ע - וגרפו 11 מיליון שקל
- כרטיס אדום לברוקרים
הפרשה התפוצצה כשנחשפה חקירת רשות ני"ע, שהעלתה חשדות להרצת ני"ע בחשבון הנוסטרו של פסגות על ידי שני סוחרים, דוד אדרי ושי בן דוד. נגד השניים טרם הוגש כתב אישום עד עצם היום הזה, אך הם נחשדו כי דרכם בוצעו מניפולציות במכרזי החלף של אג"ח שמנפיקה המדינה ובמקומו רוכשת אג"ח הקרוב למועד פירעונו מהפעילים בשוק.
היה מעורב גם ב"הנפקת החברים" של נוחי
לפני כשנה השתרבב שמו של הבנק הגרמני בפרשה בעייתית אחרת. עניינה הנפקת הון מפברואר 2012, שבה גייסה אי.די.בי אחזקות 321 מיליון שקל. על פי החשד הפעיל לכאורה נוחי דנקנר, לשעבר בעל השליטה בחברה, שני סוחרים בשוק ההון, איתי שטרום ועדי שלג, כדי להשפיע בדרכי תרמית על שער מניות אי.די.בי ולשפר את סיכוי הצלחת ההנפקה. בהנפקה, שזכתה לכינוי "הנפקת החברים" של דנקנר, השתתף גם דויטשה, שהשקיע בה 9 מיליון שקל.
דויטשה הפיץ מניות של דסק"ש ושל סלקום הנמנות עם אי.די.בי. את ההפצות הללו הוביל הדר אושרת, שכעת נחשד כי השתמש במידע על הפצה צפויה של מניות דסק"ש, דיווח על כך לשאול מאור וזה ביצע לכאורה עסקת שורט לפני ההפצה וסגר את הפוזיציה ברווח בהמשך.
בסביבת מנורה מבטחים הבהירו אתמול כי החקירה לא נוגעת כלל לתקופה שבה החל משה גולדמן לעבוד במנורה כמנהל כספי העמיתים. מנורה הבהירה באופן פורמלי ביחס לשאלה אם בכוונתה להשעות את גולדמן מעבודתו כי היא "פועלת בתיאום מלא אל מול הרשות לניירות ערך". גם מדויטשה בנק לא נמסרה תגובה פורמלית אך מקורבים להדר אושרת, מנהל חדר המסחר בבנק החשוד בפרשה, אמרו ל"כלכליסט": "הוא איש מאוד רציני ובעל אחריות. לא ברור עדיין שיש פה אש ולא יודעים עדיין כלום".
פרשה דומה התפוצצה בקרנות הפנסיה הוותיקות "עמיתים" ב־2012 - אישומים עדיין אין
פרשת הרצת הני"ע בקופת הגמל הגדולה בישראל גדיש עוררה סערה בשוק ההון המקומי. בכירים רבים הגדירו שימוש בכספי עמיתים לצורך השאת רווחים קלים כ"דגל השחור" לכל מנהל השקעות. אלא שבדיוק לפני שנה חשף "כלכליסט" פרשה דומה אחרת שלא עוררה רעש דומה, ייתכן כי לא כללה מעצרים מתוקשרים.
בשלהי 2012 פתחה רשות ני"ע בחקירה נגד צחי כהן, מנהל השקעות תחום מניות בקרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים. מדובר בגוף הפנסיה הגדול בישראל המנהל נכסים בהיקף של 160 מיליארד שקל. כהן, שנחשב עד אז מנהל השקעות מוערך, נחשד כמי שפתח לכאורה חשבון על שם אחותו ובו רכש מניות שונות, ובמקביל פעל דרך כספי העמיתים להריץ את אותן מניות ולהעלות את ערכן.
זוהי פעולה דומה מאוד לזו שבה חשודים מאור וגולדמן. לכאורה רכש מאור דרך חשבונות פרטיים שבבעלותו מניות שידע כי גולדמן ירכוש בהיקפים גדולים עבור עמיתי גדיש (פרונט ראנינג).
מנהלי השקעות בענף הופתעו אתמול לגלות עד כמה הפרשה הנוכחית זוכה להד תקשורתי, בעוד הסיפור בעמיתים לא עלה לכותרות, ותהו אם יש קשר לכך שעמיתים הן קרנות פנסיה שהולאמו ונמצאות בבעלות מדינת ישראל ולא שייכות לגוף פרטי.
מנהלי השקעות בכירים מציגים מספר דרכים לבצע תרמית בפרונט ראנינג. "כדי לקנות פוזיציה גדולה במניה ניתן לבצע את הרכישות במהלך עשרה ימים ואז מחיר המניה בקושי עולה, או לקנות הכל בבת אחת - ואז המחיר מזנק. אני זוכר שהייתי רואה איך מתבצעות רכישות גדולות בעמיתים ותוהה למה הם פועלים ככה ולא קונים בהדרגה. אין ביכולתי לדעת אם מנהל השקעות שלי עושה פעולה תרמיתית, כי אנחנו מנהלים מיליארדים והוא יכול לפעול בסכומים קטנים". אחר הוסיף: "אני מעריך שהם חשבו שהם פועלים בתחום האפור". מנהל ההשקעות בעמיתים פוטר מתפקידו ולפי מקורבים, אינו פעיל היום בענף. עד כה לא הוגש נגדו כתב אישום.
בסביבת פסגות הבהירו כי הן אינם צד בעניין וכי אין להם מידע מעבר למפורסם. כמו כן הבהירו בבית ההשקעות כי אם יתברר שאכן קרה משהו ועמיתים ניזוקו הם יפוצו "ללא שאלה". ידוע כי פסגות, כמו שאר המתחרים, מפעילה כיסוי ביטוחי מלא נגד הונאות, הפרות אמון, מעילות וכדומה.