בלעדי לכלכליסט
"אל תיתנו לאף אחד סחורה לשורט על סלקום, רק לי"
לידי כלכליסט הגיעה תלונה שהגיש מבצע לשעבר בחדר המסחר של הבנק הבינלאומי לרשות ני"ע ב־2010, שבה הוא מעלה נגד שאול מאור חשדות הדומים לחשדות בתרמית לכאורה שחוקרת הרשות
שבוע לאחר התפוצצות פרשת הרצת המניות לכאורה על ידי בכירים בשוק ההון, מסתמן כי לא מדובר באירוע חד פעמי. ממכתב שהגיע לידי "כלכליסט" עולה כי מבצע לשעבר בחדר המסחר של הבנק הבינלאומי, הגיש כבר באוקטובר 2010, תלונה נגד שאול מאור ובית ההשקעות מאור לוסקי. במסגרת התלונה, שהעביר למחלקת החקירות והמודיעין של רשות ני"ע, הוא מציין חשדות הדומים לחשדות לתרמית לכאורה בני"ע בפרשה שבה נחקרו מאור, הדר אושרת, מנהל חדר המסחר של דויטשה בנק ישראל, ומשה גולדמן, מנהל ההשקעות הראשי של קופת הגמל גדיש בבית ההשקעות פסגות עד 2010, וכיום סמנכ"ל במנורה מבטחים. ל"כלכליסט" נודע כי המידע התקבל ישירות במחלקת החקירות של רשות ני"ע כבר באוקטובר 2010, כלומר שלוש שנים לפני התפוצצות הפרשה הנוכחית.
- שנות התשעים העליזות
- אחרוני האינדיאנים של שוק ההון
- החשד לתרמית המניות: נשותיהם של גולדמן ואשרת נחקרו ברשות ניירות ערך
"קנה בזול, מכר ביוקר"
במידע שהעביר המבצע הוא טען כי "למאור יש חברים בדויטשה ישראל, ובכל פעם שדויטשה קיבל מנוחי דנקנר סחורה במניית סלקום בכמות של עשרות מיליונים (נובמבר 2008 ותאריכים נוספים), דויטשה בנק היה מפיץ את הסחורה בין המוסדיים. בשל הקשרים שלו, מאור היה יודע על העסקה מראש, וקיבל סחורה בשווי מיליונים עד עשרות מיליונים במחיר מיוחד". הסוחר לא העלה בתלונה טענה כלשהי כלפי דנקנר עצמו.
"שאולי (כך כינו את מאור בחדר המסחר של הבינלאומי - ר"ב ות"ג)", טען המבצע, "היה מצלצל לחדר המסחר של הבינלאומי, בין היתר למנהלים (שמם שמור במערכת), שיארגנו לו סחורה למכירה בשורט במניית סלקום. מאור היה מגיע אל משרדי הבינלאומי וצועק: 'אל תיתנו לאף אחד סחורה בסלקום, תשיגו רק לי מצד ג' סחורה להשאלה בסלקום'. המנהלים ניסו לגייס לו כמה שיותר סחורה, ומאור השתמש בה לניהול פוזיציית השורט לחדר מסחר שנקרא חדר רצף של הנהלה מרכזית".
"בזכות המידע המוקדם שהיה למאור", טען המבצע, "הוא גרף רווחים של מאות אלפי שקלים ויותר לכל הפצה שהיתה מול דויטשה בנק. מאור קיבל סחורה בזול, ומבעוד מועד, לפני שיצאה ההודעה לבורסה, מכר את הסחורה במחירי שוק הגבוהים בכמה אחוזים ממחיר הקנייה המיוחד". כלומר, על פי התלונה, יש חשד כי מאור ידע מראש על ההפצה הצפויה במניות סלקום שעתידה היתה להוריד את מחיר המניה (הפצות מתבצעות בהנחה של כמה אחוזים על מחיר השוק). כדי לגרוף רווחים הוא היה צריך לשאול מניות סלקום בהיקפים גדולים ולמכור אותן בשוק בערך הגבוה ולאחר מכן לקנות את המניות בהפצה (או בשוק) במחיר הנמוך ולהחזיר את המניות למשאיל. מאור, כך לפי המידע שהגיע לידי "כלכליסט", ביצע את ההשאלות של מניות סלקום דרך חדר המסחר של הבנק הבינלאומי.
חילקו רווחים זה עם זה
החשדות שחוקרת כיום הרשות בפרשת הפצת מניות, דומים לטענות המבצע מהבינלאומי. על פי החשד של הרשות, גולדמן, מאור ואושרת פעלו באופן תרמיתי בני"ע לפחות בארבע הזדמנויות שונות במהלך 2008, שעניינן מכירות אחזקות של דסק"ש לדויטשה, מתוך כוונה שדויטשה תמכור לאחר מכן את הני"ע בשוק או לחשבונות פסגות. על פי החשד, קודם ביצוע ההפצות על ידי דויטשה, שעליהן הופקד אושרת, דאג האחרון לעדכן את מאור. בעקבות המידע פעל מאור, על פי החשד, בשתי דרכים.
הראשונה, ביצוע מכירות בחסר באחד מחשבונתיו הפרטיים. לאחר מכן מכר אושרת את הני"ע במחירים נמוכים ממחיר המכירות בחסר שאותן ביצע מאור בחשבונו. הפעילות אפשרה למאור לסגור את הפוזיציה ברווחים משמעותיים אותם חלק עם אושרת. הדרך השנייה, על פי החשד, היתה מכירת ני"ע בהיקפים של מאות מיליוני שקלים כאשר רובם נמכרו בתיאום ובידיעה של גולדמן לחשבונות פסגות. זאת תוך שהפעילות הותירה רווח של מיליוני שקלים שאותם חילקו החשודים זה עם זה. מדויטשה בנק נמסר במהלך השבוע: "מדובר בחשדות נגד אנשים ספציפיים. אין חשדות נגד דויטשה בנק, ואנחנו משתפים פעולה עם הרשויות ועם החקירה".
מהבינלאומי נמסר: "לבינלאומי אין שום מידע מהסוג שהוצג על ידי העיתון". עורך דינו של מאור, מוטי לזר, סירב להתייחס. עורכי דינו של גולדמן, נתי שמחוני ויואב סננס סירבו להתייחס. מעורכת דינו של אושרת, נוית נגב, לא נמסרה תגובה.
בין התלונה מ־2010 לחשדות הרשות היום קווי דמיון רבים:
התלונה מ־2010
- שאול מאור מקבל מידע מוקדם מגורם בדויטשה בנק על כוונת דסק"ש לבצע הפצה של מניות סלקום בכמה מועדים
- מאור פונה לחדר המסחר של הבינלאומי ומבקש לשאול מניות סלקום בעשרות מיליוני שקלים
- מאור בונה פוזיציית שורט
- דסק"ש מבצעת את ההפצה של המניות דרך דויטשה בהנחה של כמה אחוזים על מחיר השוק
- מאור סוגר את הפוזיציה ברווח
החשדות של הרשות כיום
- הדר אושרת מקבל הודעה מדסק"ש על כוונתה להפיץ מניות
- אושרת מעדכן את מאור בכך
- מאור בונה פוזיציית שורט
- מאור סוגר את פוזיציית השורט עם הפצת המניה וגורף רווחים
- משה גולדמן רוכש את מניות דסק"ש שהופצו לחשבונות עמיתי גדיש שבניהול פסגות
- אושרת, מאור וגולדמן מתחלקים ברווחים ומסיטים את חלקם לחשבונות משפחה בארץ ובחו"ל