מיוחד לכלכליסט
אחרוני האינדיאנים של שוק ההון
אי שם בשנות התשעים בשוק ההון הישראלי נבטה ההיכרות בין שלוש הדמויות בפרשה שמסעירה את שוק ההון המקומי – משה גולדמן, שאול מאור והדר אושרת. ההיכרות הקרובה היתה בין גולדמן ומאור שהיו מבצעים באילנות דיסקונט. השלושה הכירו וצמחו בתקופה פרועה ורגולציה רופפת
שאול מאור, משה גולדמן והדר אושרת הכירו כשעבדו בבית ההשקעות אילנות בטוחה בשנות התשעים. החברות האמיצה בין השלושה הובילה, לפי החשדות, לפרשה שמסעירה בימים אלה את שוק ההון המקומי. בעוד גולדמן, מאור ואושרת נמצאים במעצרי בית, פעילים בשוק ההון התקשו להאמין כי דווקא הבכירים שהשתכרו היטב בבתי ההשקעות שלהם, התפתו לשחק בכספי העמיתים של קופות הגמל בפסגות.
- חשד: מנהלי השקעות בכירים ביצעו תרמית בני"ע - וגרפו 11 מיליון שקל
- כרטיס אדום לברוקרים
- החשד לתרמית המניות: נשותיהם של גולדמן ואשרת נחקרו ברשות ניירות ערך
"חייב להיות ממולח"
הדר אושרת החל את דרכו כמבצע בבית ההשקעות בטוחה, משם עבר ל־UBS ואחרי כן נכנס לתקופה ארוכה בדויטשה בנק, שם הוא מנהל כיום את חדר המסחר.
"הוא אחלה בחור", מספר בכיר בענף, "אני מכיר אותו מהשוק, הוא עבד בעיקר עם הזרים. היינו מדברים מדי פעם. מתייעצים. יש לו את כל התכונות של אדם טוב".
"הוא לא סתם עובד בדויטשה" מספר בכיר אחר. "הוא מנהל שם את כל המסחר. הוא הבוס שם. תיאורטית אני לא מבין למה שיעשה דבר כזה, כי הוא מרוויח המון. ב־2012 הוא משך בטוח לפחות מיליון שקל בשנה. מבחינת מסחר, השוק קצת מת בזמן האחרון. הדר עסק הרבה בהפצה של מניות. אם דיסקונט למשל רצו להפיץ 5% מניות אז הוא היה המפיץ, והוא היה גם המפיץ המוביל בהנפקה של חברת אבוג'ן. הוא ממש לא נראה כמו נוכל, אבל מי שמתעסק בעולם המסחר חייב להיות ממולח. איש מכירות".
"גם הוא וגם גולדמן הם חברה טובים. בוא נגיד שאם הייתי צריך להמר על מי יכול ליפול בדבר כזה, הדר לא היה ברשימה", אמר בכיר בשוק ההון. מקורבים לאושרת ציינו "הוא איש מאד רציני ואחראי שמבין את החומר. יש לו שם של איש הגון ללא רבב והוא הגיע למעמד בכיר בזכות השם הזה. לא ברור עדיין שיש פה אש, ואם יתברר שזו אי הבנה, נגרם לו עוול גדול".
"גולדי? בחיים לא"
היה זה בלתי אפשרי לשמוע אתמול מילה אחת שלילית על משה גולדמן שזכה בשוק ההון, כבר בתחילת דרכו, בכינוי "גולדי". "אני פשוט בהלם", אמר אתמול מנהל השקעות בכיר שמכיר את גולדמן היטב. "לא הגיוני לי שגולדי יעשה דבר כזה. הוא בחור טוב. מדובר גם באנשים עם הרבה כסף. זה לא אמור להיות מפתה לסכן ככה הכל בשביל כמה מיליוני שקלים. במנורה הוא השתכר 1.5 מיליון שקל במונחי עלות שכר, כולל בונוסים. אני פשוט לא מבין את זה".
גולדמן החל את דרכו המקצועית בשנות התשעים כמבצע בבורסה דרך אילנות בטוחה, לאחר מכן הוא קודם למנהל השקעות, ובשלב מסוים עזב לטובת ניהול עסק של המשפחה של אשתו יעל בירושלים. משם הוא הצטרף לחברת הגמל של בנק הפועלים, גמולות, ולאחר מכן עבר לנהל את קופת הגמל גדיש של הבנק והמשיך לנהל אותה לאחר שנמכרה לבית ההשקעות פסגות.
גולדמן נחשב לאדם נעים ונוח לבריות. בשיחות עם גורמים בענף עולות טענות כי שלומי ברכה, ששימש אז כסמנכ"ל השקעות בחברת הגמל של פסגות, פחות התחבר אליו. באוגוסט 2010 עזב במפתיע מנהל כספי העמיתים של מנורה, אבי שטרנשוס, ויוני טל, מנהל ההשקעות הראשי, חיפש מחליף ופנה לגולדמן שקיבל את הצעת הקידום. "הוא נחשב לסופר־בכיר במנורה, מספר 2 של יוני טל", מספר מנהל השקעות בכיר.
גולדמן, נשוי עם ילדים, מתגורר היום בתל ברוך בבית פרטי מטופח. "הוא איש מאוד נחמד. נשוי עם ילדים. בחור מאוד ותיק. איש נעים הליכות, בהחלט לא מישהו שהיית מדמיין שיעשה דבר כזה. שידר התנהלות נורמטיבית לחלוטין והאמת שהוא לא צריך את הכסף הזה. הוא חי יפה מאד".
בכיר בענף מספר: "כל הדור הוותיק בשוק ההון מכיר ובקשר טוב איתו". ומוסיף: "יש אנשים כמו אריה מכלל פיננסים (אריה לנצברג, לשעבר מנהל הנוסטרו של כלל פיננסים, שנחשד בהרצת מניות - ר"ב) שאתה אומר, בדיעבד, יכולתי לחשוד בו. אבל גולדי? בחיים לא". בקרב הסוחרים והפעילים בשוק ההון מספרים כי הברנז'ה הוותיקה של שוק ההון שצמחה עם גולדמן באילנות בטוחה, לא בקשר איתו מעבר לפגישות מזדמנות. עם זאת, יודעים אחרים לספר כי לגולדמן יש חבורה של פעילי שוק הון שאת שמם הם מסרבים לחשוף שנפגשים באופן תדיר למשחקי פוקר וכדורסל.
מכריו של גולדמן מספרים כי "הוא מת על שוק ההון. מאוד מחובר. מתעדכן כל הזמן. השוק, אם חלש או חזק, לגמרי משפיע על מצב הרוח שלו". אשתו יעל קשורה אף היא לשוק ההון ועסקה בתפעול בקרן ספירה.
"בחור סופר מתוחכם"
בדומה לגולדמן גם שאול מאור החל את דרכו המקצועית כמבצע באילנות בטוחה וגם הוא נחשב ל'בחור טוב, מבית טוב". אבל להבדיל מגולדמן שזכה לכינוי "מקצוען", קיבל מאור את הכינוי המעט יותר מפוקפק "מתוחכם". "את מבינה את ההבדל לבד" אמר בכיר בשוק ההון המכיר את השניים.
בהמשך שימש מאור כמנהל השקעות באילנות דיסקונט ואז למנהל השקעות ללקוחות מוסדיים בבטוחה. כשפרש יצא לדרך עצמאית, כשבדרך כיהן שנה בלבד כמנכ"ל קרנות נאמנות בתמיר פישמן. לאחר התקופה הקצרה הקים ב־2004 את בית ההשקעות מאור לוסקי יחד עם דני לוסקי, שותפות שלימים הסתיימה, על פי הערכות בטונים צורמים.
כשהוקם, עסק בית ההשקעות בניהול תיקים ומאוחר יותר הוציא רישיון לניהול קרנות נאמנות ועסק בפעילות נוסטרו ערה, בעיקר במסחר באופציות. "הוא נחשב לבחור סופר מתוחכם, בעיקר בתחום האופציות. היה לו מסחר ער באופציות. הוא פעל בעיקר דרך הבינלאומי שמימן את המשרדים של החברה בכלבו שלום" מספר בכיר בשוק ההון. הבינלאומי, הוא הבנק עם פעילות שוק ההון הגדולה ביותר בקרב הבנקים וטבעי שפנה מאור לבנק.
למאור היה קשר עסקי טוב עם יורם סירקיס, ראש החטיבה לניהול עסקי לקוחות בבנק. מהבינלאומי סירבו להתייחס לפניית "כלכליסט" ומסרו כי הבנק לא מוסר מידע על לקוחותיו.
"בתחילת הדרך כשהוא ניסה לקדם את פעילות בית ההשקעות, הוא התחכך עם כל פעילי שוק ההון. הכירו אותו". פעולותיו הצליחו בהתחלה ופעילות קרנות הנאמנות פרחה. תחילה הפעילות נוהלה בהוסטינג דרך בית ההשקעות אלומות ספרינט אך ב־2010 לאחר שהקרנות הציגו גיוסים ערים של מאות מיליוני שקלים, הוציא בית ההשקעות רישיון לניהול חברת קרנות. ב־2012 כשהקרנות רשמו פידיונות ונותר בהם כ־150 מיליון שקל הם חזרו להוסטינג כי כבר לא השתלם להחזיק את הרישיון. בשלב מסויים מאור גם הקים קרן גידור למסחר עצמאי. בית ההשקעות מאור לוסקי לא נחשב בשורה התחתונה להצלחה מסחררת ובשוק ההון עולות טענות שמאור לא התייחס ללקוחות בצורה מקצועית מספקת.
אתר החברה עדיין מציג את השם המשותף — מאור לוסקי אף על פי שדני לוסקי כבר אינו שותף בעסק. מאור עצמו מוגדר כמנכ"ל החברה. בתשקיף שפורסם במאי 2012 ישנו תרשים אחזקות לפיו שאול ואשתו אורית שותפים שווים בחברת ש.מאור אחזקות המחזיקה בחברת ניהול התיקים, בחברת ניהול הקרנות, בחברה בשם מאור לוסקי אחזקות (שלא ברור מה תחום פעילותה) ובסוכנות לביטוח פנסיוני שהוקמה בשנת 2012.
בתשקיף מצויין כי מאור הוא יליד שנת 69 (בן 45), מתגורר במושב נטעים וכי ברשותו תואר ראשון בכלכלה וניהול מהטכניון ותואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת ת"א. דירקטוריון חברת הקרנות לא מתאפיין בדמויות מוכרות. פעיל בכיר בשוק ההון אמר על מאור "קרן הגידור שלו היא שעושה את כל הכסף. בקרנות, בתיקים היום הוא כבר לא מרוויח הרבה. יש לו הרבה עסקים והרבה כסף. בהתחלה בית ההשקעות היה חזק, הם עשו ים של כסף, כי בתחילת הדרך דמי הניהול היו גבוהים ולא היו עלויות רגולציה מטורפות. עכשיו העסק הזה כבר לא רווחי".
בשלב מסויים הקים מאור פעילות אלגו טריידינג תחת בית ההשקעות, ואת חברת "דלוון" ומאוגדת בקפריסין שעוסקת בתחום המסחר הרובוטי. מקורב למאור מספר כיצד פעם אחת נתקל בו במשרדים בכלבו שלום והוא סיפר לו כי אף נכנס לפעילות אופציות מתוחכמת המנסה לחזות תוצאות בתחום הספורט "זה היה נשמע בגבול האפור הזה שבין מסחר לגיטימי להימורים" הוא מספר. עוד טוענים גורמים בענף כי מאור אף נכנס בשלב מסוים לתחום פעילות במסחר במט"ח כאשר הפך לשותף בחברת מט"ח 24 שהיתה שייכת לישראל פרל, שמחזיק בחברות פורקס בכל העולם.
בכיר אחר מנסה לשפוך אור על הקשר שבין גולדמן שנחשב הדמות 'המרובעת' למאור שחקן האופציות. "הם היו חברים. על זה אי אפשר להתווכח, אבל לפני כמה שנים השוק היה יותר פרוץ ומנהלי השקעות היו פותחים את הבוקר בשיחות עם חברים של 'לאן לדעתך הולך השוק' ומה אתה מתכנן פה ושם. אני לא אתפלא אם גולדמן לא לגמרי הבין איזה מידע הוא נותן למאור. כואב לי במיוחד על גולדמן שבאמת היה איש מקצוע".