מספר העובדים בטבע הצטמק ב-1,000 ב־2013
המנכ"ל הזמני איל דשא אמר בשיחת ועידה עם פרסום הדו"חות, כי מספר העובדים בעולם ירד כתוצאה מיישום תוכנית הקיצוצים. המניה הגיבה לדו"חות בירידה של 2% למרות שיפור ברבעון
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
טבע
, חברת התרופות הישראלית, פיטרה כבר כ־1,000 עובדים ברחבי העולם מאז הכריזה על תוכנית הקיצוצים שלה לפני כמה חודשים. כך עולה משיחת הוועידה שקיימה החברה אחרי פרסום דו"חות הרבעון הרביעי של 2013. בשיחה אמר איל דשא, מנכ"ל טבע הזמני שיוחלף בעוד כמה ימים על ידי ארז ויגודמן כי "2013 לא היתה אמורה להיות שנה קריטית והצלחנו בה קצת יותר מהצפוי. הקטנו את מספר העובדים שלנו בעולם בכ־1,000 עובדים על ידי הידוק החגורה".
- בני לנדא אחרי המינוי של ויגודמן: "עכשיו צריך לטפל בבעיות בדירקטוריון"
- טבע זקוקה לגיבור
- טבע איבדה את התעוזה שלה
על דבריו הוסיף סמנכ"ל הכספים הזמני של החברה קובי אלטמן, כי "במהלך 2013 היינו פעילים בצורה חזקה בתוכנית הקטנת ההוצאות, ואנחנו כרגע במהלך של הטמעת כמה פרויקטים ויוזמות להורדת העלויות בייצור ובשרשרת האספקה, במחקר ופיתוח ואזורים נוספים. כל אלה גרמו להורדת העלויות שלנו ב־426 מיליון דולר בהשוואה לסוף 2012".
רכישות קטנות בלבד
נקודה קריטית נוספת שעלתה במהלך השיחה היא רכישות עתידיות מצדה של טבע, כאשר בתקופה האחרונה רכשה טבע חברות קטנות בלבד, כגון ניופאת' שפיתחה פלסטר לטיפול במיגרנות. על כך אמר דשא: "במהלך השנתיים האחרונות הגבלנו את עצמנו לעסקאות קטנות, בעיקר כדי לבנות את צינור המוצרים שלנו. אני חושב שעכשיו אנחנו מרחיבים את כיוון המחשבה שלנו, ואנחנו מסתכלים על רעיונות אחרים שנמצאים עכשיו בשוק הדינמי.
"הקופקסון הסבה לנו עוד שנה של ביצועי שיא נגד התחרות האוראלית המתגברת ונשארה במקום הראשון בין התרופות לטיפול בטרשת נפוצה", אלא שבנקודה דשא שפך דווקא אור על הסיבה שבגינה מניית טבע נחלשה וירדה בכ־2% מאז פרסום הדו"חות ביום חמישי - העובדה כי הקופקסון הצליחה מאוד ויתר הפעילויות של טבע תפקדו טוב פחות ברבעון הרביעי, כאשר החשש הוא כי בחודשים הקרובים כבר תצמח תחרות גנרית לקופקסון.
את הרבעון הרביעי סיכמה טבע עם הכנסות של 5.4 מיליארד דולר, עלייה של 3% בהשוואה לרבעון המקביל ב־2012. הרווח הנקי של טבע ברבעון עמד על 1.2 מיליארד דולר בהשוואה לרווח נקי של 1.1 מיליארד דולר ברבעון המקביל. את 2013 כולה סיכמה טבע עם הכנסות של 20.3 מיליארד דולר, בדומה ל־2012, אך הרווח הנקי ירד ב־9% ל־4.3 מיליארד דולר. התוצאות היו מעל לציפיות השוק. ההכנסות נטו מתרופות גנריות ברבעון הרביעי הסתכמו ב־2.7 מיליארד דולר, עלייה של 1% בהשוואה לרבעון המקביל. אלו כללו מכירת חומרים פעילים לתרופות (API) בהיקף של 163 מיליון דולר לעומת 202 מיליון דולר ברבעון המקביל, ירידה של 19%, המהווה את אחת החולשות של טבע ברבעון.
ההכנסות נטו מתרופות ייחודיות הסתכמו ב־2.2 מיליארד דולר ברבעון, עלייה של 5% בהשוואה ל־2.1 מיליארד דולר ברבעון המקביל. עלייה זו נבעה בעיקר ממכירות גבוהות יותר של הקופקסון והטריאנדה (מוצר לטיפול בסרטן של מערכת הלימפה). ההכנסות מהקופקסון הסתכמו ב־1.14 מיליארד דולר, עלייה של 8% לעומת הרבעון המקביל. עלייה זו נרשמה למרות ירידה של 2% במכירות הקופקסון בארה"ב, ל־805 מיליון דולר, על רקע תחרות גוברת מצדם של טיפולים אוראליים לטרשת נפוצה.
רגע לפני פקיעת הפטנטים על הקופקסון אמר ד"ר מייקל היידן, מנהל המחקר והפיתוח של טבע, בשיחת הוועידה: "אנו מאמינים שיש הבדלים מהותיים בין הקופקסון הגנרי לקופקסון". בכך הוא ביטא את תקוותה של טבע כי אישור גרסה גנרית לקופקסון יארך זמן בשל הצורך בביצוע ניסויים קליניים לפני אישורה לשימוש.
בריאות האישה בירידה
ההכנסות מטריאנדה (Treanda) הסתכמו ב־177 מיליון דולר במהלך הרבעון, עלייה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל, כתוצאה מעלייה במכירות המוצר ובמחירו. ההכנסות מתרופות נשימתיות הסתכמו ב־238 מיליון דולר הרבעון, ירידה של 7% לעומת הרבעון המקביל. ההכנסות מתרופות לבריאות האשה הסתכמו ב־127 מיליון דולר הרבעון, ירידה של 4% בהשוואה לרבעון המקביל.
ההכנסות מתרופות ללא מרשם (OTC) ברבעון היו 316 מיליון דולר, עלייה של 17% לעומת הרבעון המקביל. מבחינת החלוקה הגיאוגרפית של ההכנסות, הרי שבארה"ב הן עלו ב־6% ברבעון הרביעי ל־2.8 מיליארד דולר. ההכנסות באירופה עלו ב־3% ל־1.6 מיליארד דולר וההכנסות בשאר העולם ירדו ב־2% למיליארד דולר.