בלעדי לכלכליסט
יריב חדש לקרן יורק במאבק על הסדר חוב בפלאזה סנטרס
איש העסקים משה הבא מחזיק ב־25% מאג"ח סדרה א' של פלאזה סנטרס, יותר מרוב הגופים המוסדיים שמחזיקים באיגרות החוב. שיעור האחזקה שלו יכול להעניק לו יכולת לטרפד כל החלטה על הסדר חוב או פירוק חברת הנדל"ן
האם לקרן יורק צץ יריב לא צפוי בהסדר החוב על פלאזה סנטרס? נראה שכן. ל"כלכליסט" נודע כי איש העסקים משה הבא מחזיק בכ־25% מאיגרות החוב מסדרה א' של פלאזה סנטרס בהיקף של כ־70 מיליון שקל. מדובר בנתח גדול למחזיק אג"ח פרטי, גדול יותר מרוב הגופים המוסדיים המחזיקים באיגרות החוב, ואשר עשוי להעניק להבא יכולת לטרפד כל החלטה משמעותית על הסדר חוב או פירוק של החברה.
- פלאזה סנטרס מציעה למחזיקי האג"ח דחיית תשלומי הקרן בשלוש שנים
- ג'רמי בלנק ממשיך במכירת חיסול: מגעים למכירת חברת גמידה סל
- קרן יורק בוחנת את מכירתה של אינסייטק
קרן יורק מחזיקה ביותר מ־35% (כ־330 מיליון שקל ערך נקוב) של אג"ח פלאזה סנטרס בשתי הסדרות. בתי ההשקעות פסגות וילין לפידות וחברות הביטוח הראל והפניקס מחזיקות בכמה עשרות מיליוני שקלים, אולם פחות מהבא. יורק מחזיקה גם בשליטה באלביט הדמיה באמצעות 20% מחוב החברה. פלאזה היא חברה־בת הולנדית של אלביט הדמיה המחזיקה בנדל"ן באירופה. ההצבעה הסופית לגבי ההחלטה אם ללכת לפירוק או להסדר בפלאזה נעשית בספירה מאוחדת של המחזיקים בשתי הסדרות, אולם הספירות בהצבעות בשלבים המוקדמים נעשות בנפרד.
הבא (64), כהן בסוף שנות ה־90 כיו"ר בזק בינלאומי ולאחרונה היה חבר בוועדת גרונאו אשר בחנה את תנאי התחרות בשוק התקשורת. בעברו כיהן בתפקידים בכירים במשרד האוצר והוא נחשב מקורב לחוגים מסוימים בש"ס למרות שהוא אינו נוטל חלק בפעילות פוליטית כלשהי. בנוסף כיהן כדירקטור במקפת החדשה ואף היה מועמדו של השר משה אטיאס ליו"ר חברת הדואר, לפני שהסיר את מועמדותו מחשש לניגוד עניינים.
פלאזה סנטרס הודיעה באמצע נובמבר האחרון כי לא תוכל לעמוד בתשלומי האג"ח לנושיה. לפלאזה חוב אג"ח בהיקף של כ־206 מיליון יורו (989 מיליון שקל), רובו (כ־890 מיליון שקל) למוסדיים ופרטיים ישראלים והיתרה למוסדיים בפולין. בקופת החברה יתרת מזומנים מצומצמת של כ־24 מיליון יורו (115 מיליון שקל) בלבד. כ־300 מיליון שקל הן בסידרה א' והיתר בסידרה ב'.
פלאזה סנטרס עוסקת בפיתוח ובניית מרכזי קניות ובידור במרכז ומזרח אירופה, וב־2006 הרחיבה את פעילותה גם להודו. החברה הקימה עד היום 33 מרכזים, ומכרה 26 מהם בסכום מצטבר של 1.6 מיליארד יורו. בבעלות החברה כיום 20 נכסים בפיתוח, שבעה מרכזי קניות פעילים ושני בנייני משרדים.
החברה, שהונפקה בלונדון בשווי של יותר ממיליארד דולר, נקלעה בשנים האחרונות במדינות שבהן היא פועלת לתנאי שוק מאתגרים, כגון מחסור מתמשך במקורות מימון ומיעוט עסקאות. אלה הביאו אותה למשבר התזרימי שבו היא נתונה, וכעת היא נסחרת בשווי של 60 מיליון דולר בלבד בבורסת לונדון.
הצעת החברה להסדר שהוצגה בשבוע שעבר כוללת הזרמת בעלים של כ־20 מיליון יורו, במסגרת הנפקת זכויות; דחיית החזר החוב ב־3 שנים; פיצוי למחזיקי האג"ח בדמות חיזוק הביטחונות; תוספת ריבית של 1.5%, כ־10% ממניות החברה, ומנגד גם פטור מתביעות נגד החברה ונושאי משרה בכירה בה.
בחברות הולנדיות הסדר חוב תחום בזמן ומתנהל בפני מערכת המשפט ההולנדית. בית המשפט העניק לפלאזה תקופת ביניים לגיבוש הסדר עד 17 באפריל, ואם עד אז לא ייחתם הסדר, צפוי בית המשפט להחליט על פירוק. המו"מ להסדר נערך על ידי נאמני האג"ח, רזניק פז נבו והרמטיק, ללא נציגות.