מכים שנית: בכירי בריינסוויי עדיין לא למדו מה העיתוי הנכון למכירת מניות
בתוך שלושה שבועות שני בכירים בחברה מכרו מניות סמוך להודעה חשובה המשפיעה על המניה. תוכניות המכירה העיוורות עדיין לא הגיעו לישראל
- ילין לפידות מאמין במניית בריינסוויי - ישקיע 41 מיליון שקל
- העיתוי המוזר של מכירת המניות של דירקטור בבריינסוויי
- בריינסוויי מכרה מערכות לטיפול בדיכאון לבית חולים בשבדיה
לפני שלושה שבועות עלתה מניית בריינסווי, העוסקת בפיתוח מערכות לטיפול בדיכאון, ב־4.4% במחזור הגבוה בבורסה, 16 מיליון שקל, ללא כל הודעה רשמית. רשות ני"ע אילצה את החברה לפרסם הודעה בבורסה על כך שהתקינה מערכות בבית חולים בשבדיה. סמוך לאותה עסקה מכר דירקטור בחברה, אבנר חגי, 104 אלף מניות תמורת 5.7 מיליון שקל. והנה, בכיר נוסף בחברה חוזר על אותו מהלך.
בבוקר יום ראשון הודיעה בריינסוויי על הסכם השקעה שבמסגרתו יוקצו לבית ההשקעות ילין לפידות 5.5% ממניות החברה תמורת 41 מיליון שקל. ההודעה הובילה לעלייה של 4.5% במחיר המניה ל־56.69 שקל. העסקה, שמסייעת לחברה להמשיך את תוכניות הפיתוח והשיווק, נעשתה לפי מחיר של 53 שקל למניה, דיסקאונט של 2% על מחיר המניה ביום חמישי.
פרמיה של 2% על מחיר המניה
ההודעה פורסמה ב־9:43 בבוקר, ואחרי תום יום המסחר, ב־17:42, פורסם כי היו"ר דוד זכות, המחזיק ב־11% ממניות החברה, מכר כ־200 אלף מניות לפי מחיר של 55.53 שקל ובשווי כולל של 11 מיליון שקל בעסקה מחוץ לבורסה. מכאן שהעסקה בוצעה במחיר נמוך ממחיר הסגירה של המניה ביום ראשון, אולם עדיין בפרמיה של כ־2% על מחיר המניה בסיום המסחר ביום חמישי, 54.25 שקל.
הרווח הזעום שהפיק זכות ממכירת המניות ביום ההודעה על ההשקעה של ילין לפידות, מנקה ממנו את החשד כי הוא עשה שימוש בידיעה על העסקה לשם מימוש מניותיו.
בעיה כאובה בשוק המניות הישראלי
אולם המהלך מציף בעיה אחרת וכאובה יותר בשוק המניות הישראלי. היעדרו של חוק המחייב בכירים בחברות הציבוריות למכור את מניותיהם באמצעות תוכניות עיוורות, כפי שנהוג בארה"ב, באופן שינקה אותם מחשד כלשהו לשימוש במידע פנים.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
איציק נומקין, מנכ"ל אי.בי.אי נאמנויות ותוכניות הטבה לעובדים, מסביר כי "הרעיון בתוכניות של מכירה עיוורת הוא שהעובדים ייתנו הוראה כשברצונם למכור אופציות או מניות. ברוקר מבצע את המכירה וקובע את המועד שלה, וניתן להגביל עבורו את מחירי המקסימום והמינימום של המניה. לאנשים בחברות ציבוריות יש מידע לאורך כל השנה, ולפעמים בחברות ציבוריות, בגלל החשיפה למידע פנים, יש חלון זמן מאוד קטן למכירת מניות. התוכנית העיוורת פותרת את הבעיה הזו".
עוד מציין נומקין כי "בישראל יש חברות שבאופן התנדבותי שמות על עצמן את המגבלות מבחירה, כחלק מהממשל התאגידי. יש חברות שבהן קבוע מראש כי חודש לפני הדו"חות אין אפשרות למכור מניות, ולפעמים קציני אכיפה שבוחנים את זה, אבל הכל נעשה בהתנדבות".