בלעדי לכלכליסט
בראשית והמחזיקים מתכתשים, ההסדר בפטרוכימיים נתקע
הסדר החוב בחברה שבשליטת דיוויד פדרמן מתעכב בגלל ריב על שעבוד שני על מניות בשווי 50 מיליון שקל
מחלוקת של הרגע האחרון בין קרן המנוף בראשית לבין מחזיקי האג"ח מעכבת את חתימת ההסדר בחברת פטרוכימיים שבשליטת דיוויד פדרמן.
- ההסדר בפטרוכימיים סגור: מחזיקי האג"ח יקבלו רק מניות בזן
- בעלי מניות המיעוט ברג'נסי הגישו בקשה לתביעה ייצוגית נגד האחים חג'ג'
- פטרוכימיים תשקיע 128 מיליון שקל בהנפקת הזכויות בבזן
ל"כלכליסט" נודע כי מחזיקי האג"ח דורשים שבראשית תוותר על השעבוד השני שיש לה עבור חלק ממניות בזן המשועבדות לבנק הפועלים ואמורות להשתחרר מהשעבוד במסגרת ההסדר. בראשית מסרבת ועומדת על כך שהמניות שישחרר הפועלים בהסדר, בהיקף של כ־50 מיליון שקל, יעברו לשעבוד שלה. מחזיקי האג"ח תובעים לחלק את המניות בינם לבין בראשית, כך שהם יקבלו כ־40% מהן. אמש נעשו מאמצים לתוך הלילה להגיע לפשרה מוסכמת.
כפי שפורסם ב"כלכליסט" ב־18 בפברואר, סוכמו כמעט כל פרטי ההסדר בין פטרוכימיים לבין נושי החברה - מחזיקי האג"ח, בנק הפועלים וקרן בראשית. על פי ההסדר יוצא הדופן, מחזיקי האג"ח של החברה יוכלו להמיר מיידית את החוב למניות בזן בהיקף שהיו מקבלים אילו החברה היתה יוצאת היום לפירוק.
מחזיקי האג"ח של פטרוכימיים נחלקים לסדרות הכוללות ביטחונות ולכאלה שלא, והשעבודים הם למניות בזן שבידיה. לבנק הפועלים משועבדות מניות בהיקף של כ־350 מיליון שקל בעוד שגובה החוב הוא 300 מיליון שקל.
ההסדר כולל בנוסף דחייה של שלוש שנים בתשלומי הקרן והריבית של בעלי האג"ח שלא יממשו את הביטחונות, וחלוקה חדשה של הבעלות על פטרוכימיים בין משפחת פדרמן (50%) ובין בעלי החוב (50%). בעלי המניות הקיימים מקרב הציבור עשויים להיוותר כשבידיהם אחוזים בודדים.
בקופתה של פטרוכימיים 25 מיליון שקל, והיא חייבת 1.9 מיליארד שקל: 1.5 מיליארד שקל מתוכם לבעלי איגרות החוב, 300 מיליון שקל לבנק הפועלים ו־124 מיליון שקל לקרן בראשית, שבניהולו של גבי פרל. חוב של 17 מיליון שקל עומד לבנק אגוד.
הנכס היחיד של פטרוכימיים מלבד המזומנים הוא אחזקתה ב־29.8% ממניות בזן, ששווייה 981 מיליון שקל בלבד. לפיכך לפטרוכימיים שווי נכסי נקי שלילי (קטן מהיקף החובות) של 900 מיליון שקל.
חברי נציגות מחזיקי האג"ח בפטרוכימיים הם שמואל אשל (מנורה), מורדי משיטה (כלל) וגדי ברקו (מיטב דש). ארבעת נאמני סדרות האג"ח הם הרמטיק, משמרת, רזניק־פז־נבו ובנק אגוד. המומחה מטעם בית המשפט הוא רו"ח איציק עידן מפירמת בייקר טילי.
על פי ההסדר, התקורות של החברה בשלוש השנים הקרובות, המוערכות ב־3 מיליון שקל לשנה, יממונו בידי בעלי השליטה והחברה תישא בחצי מיליון שקל בלבד בכל שנה. ב־2017 יוכלו בעלי השליטה להחליט אם להמשיך לממן את התקורות באותו אופן, או לוותר על חלק יחסי ממניות פטרוכימיים שקיבלו בחלוקה החדשה ולהעביר את התקורות לקופת החברה.
מחזיקי האג"ח לא לקחו את החברה מפדרמן, יעקב גוטשטיין ואלכס פסל מסיבה פשוטה: אם בעלי השליטה יאבדו אותה, פטרוכימיים תפסיד את היתר השליטה בבזן, ששוויו לא מבוטל. בנוסף, בעלי השליטה לא משכו עד כה דיבידנדים - התנהלות שהוסיפה נקודות לזכותם.
ההסדר הוא למעשה פריסה ללא תספורת. בנק הפועלים הסכים לפריסה של החוב כדי שלא לשמוט את הקרקע מתחת לחברה, ויקבל 7.5% ממניות החברה בהרכבה החדש.