השורה התחתונה
קרנות במבחן: הקרן של הראל פיא ראשונה בדירוג
קרנות נאמנות נקובות מט"ח מאפשרות חשיפה לאג"ח אקזוטי בחו"ל, אך מתחילת השנה אף קרן לא מכה את מדד הייחוס
קטגוריה זו מיועדת למשקיעים הבוחרים לייצר את החשיפה לאג"ח בחו"ל באמצעות קרנות נאמנות. הקרנות בקטגוריה משקיעות את נכסיהן באג"ח מטבע זר, בעיקר בדולריות במגוון רחב, הכוללות אג"ח ממשלתיות ואג"ח קונצרניות, במח"מ קצר ובינוני, או דרך אגדי קרנות זרים.
שוקי האג"ח העולמיים מושפעים לטובה או לרעה מפעילות הבנקים המרכזיים המנסים לאושש את הצמיחה. לאחרונה ההשפעה היא לרעה - התשואה לפדיון של האג"ח הממשלתית האמריקאית לעשר שנים עמדה ב־1 במאי 2013 על 1.64%, ב־31 בדצמבר באותה שנה היא כבר עמדה על 3.02% ועתה היא נמצאת על 2.79%. האיתותים של הבנק הפדרלי האמריקאי על צמצום ההרחבה הכמותית הם אלו שהעלו את התשואות והורידו את מחירי האג"ח ברחבי העולם. השינוי הוא הסיבה לכך שהתשואות הדולריות של הקרנות, אף שהן חיוביות, קטנו מאוד.
בנוסף לכך, ההתחזקות בשקל העבירה את כולן לתשואה שלילית. ייתכן שזו הסיבה שבקטגוריה הבינוניות בגודלה, 1.7 מיליארד שקל, נשרו כ־184 מיליון שקל בשלושת החודשים האחרונים. קרנות אלו לקוחות משלוש קטגוריות של רשות ני"ע: אג"ח כללי בחו"ל, אג"ח בחו"ל דולר ואגד חוץ אג"ח. הרשימה מכילה שבעה אגדי קרנות, קרנות אג"ח גלובליות שנסחרות בארה"ב וקרנות אג"ח ממשלתיות של ממשלת ישראל.
ההכללה ברשימה אחת נועדה לתת דגש על אופי ההשקעה ועל מטבע המסחר של הקרן (דולר). קרנות אגד חוץ חושפות את המשקיע לקרנות זרות, לאפשרות לדמי ניהול מופחתים בשל היתרון לגודל שיש לקרנות הישראליות לעומת משקיע בודד ולנגישות העדיפה של מנהלי הקרנות הזרות לאג"ח גלובליות. בחירה של קרן מתוך הרשימה היא בחירה בכלכלות שונות בעולם. הסיכוי לרווח או להפסד נובע משני מקורות: שינוי בשערי האג"ח ושינוי בשערי המטבע. בנוסף לדמי הניהול המוצהרים על ידי הקרן הישראלית, יש להביא בחשבון את דמי הניהול הלא מוצהרים של הקרן הזרה. כחצי מהכסף בקטגוריה מושקע באגדי קרנות, וכשבוחנים את השקעותיהם, נמצא בראש הרשימה את הקרנות הזרות של פימקו. הקרן הפופולרית ביותר היא הקרן הגדולה בעולם פימקו טוטאל ריטרן, שביצועיה לא היו מזהירים לאחרונה. הקרן מהווה 20% מסך ההשקעה בהראל פיא אגד חוץ בונד פקדונות נקוב $! ופסגות אגד חוץ אג"ח ופקדונות נקוב $!.
בתשואה השקלית כל הקרנות הפסידו כסף בשנה וחצי האחרונות. הראשונה בדירוג ל־18 חודשים היא הראל פיא אגד חוץ בונד פקדונות נקוב $!. זהו אגד קרנות החושף את המשקיע לשבע קרנות זרות ודרכן אל שווקים. לקרן תשואה של 8.27%- בשנה וחצי ו־7.26% בשלוש השנים האחרונות. השנייה בדירוג היא פסגות תיק אג"ח חו"ל נקובה $! עם תשואות של 9.21%- בשנה וחצי ו־9.41% בשלוש השנים האחרונות. הקרן מחזיקה בעיקר באג"ח של חברות אמריקאיות גדולות, ובנוסף גם באג"ח מגרמניה, רוסיה, שבדיה ואפילו ברזיל. כל 19 הקרנות הצליחו להכות את מדד הייחוס, Citi WGBI USD בשנה וחצי האחרונות, עשר קרנות הצליחו בכך בשלוש השנים האחרונות, אך אף קרן לא עשתה זאת מתחילת השנה. מדד הייחוס אמנם מייצג נאמנה את אופי ההשקעה באג"ח גלובליות, אבל משקל המדינה במדד הוא כמשקל החוב שלה ולא כמשקל התוצר שלה. משקיעים ששמים את כספם על המדדים הללו נפגעים מהמדינות "הרעות" של אירופה.
השורה התחתונה
עליית התשואות בעולם ועליית השקל מול הדולר הורידו את התשואות השקליות של קרנות אג"ח בחו"ל נקובות בדולר לשפל
IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל