אלשטיין עשוי להשלים את עסקת אי.די.בי ללא בן משה
משרד התקשורת הודיע אתמול כי הליך בחינת היתר השליטה בסלקום צפוי לארוך עוד מספר חודשים - כשברקע הידיעות לפיהן השב"כ בודק עם בן משה פועל לבדו. כעת עולים סימני שאלה לגבי עתידו של הסדר החוב ולגבי סבלנותו של אדוארדו אלשטיין, שעשוי לחבור אולי למשקיעים חדשים
היסטריה מוחלטת. כך ניתן להגדיר את האווירה סביב ההסדר באי.די.בי בעקבות הדיון אתמול (ד') ועמדת משרד התקשורת לפיה בדיקת הרקע של אחד משני בעלי השליטה החדשים באי.די.בי, מוטי בן־משה, צפויה לארוך עוד מספר חודשים.
- פיצוץ בהסדר אי.די.בי? המדינה: "אין אישור. זה ייקח חודשים"
- אי.די.בי: השופט אורנשטיין זימן את משרד התקשורת לדיון בביהמ"ש
- תרחיש האימים שעלול להוביל לפתיחת הסדר החוב באי.די.בי
לא רבים יודעים, אבל אדוארדו אלשטיין שותפו של בן־משה קיבל כבר אישור שליטה בסלקום בפברואר 2013, אחרי שחתם על הסכם הצטרפות לשליטה בגנדן, כשעדיין היה לצידו של דנקנר. אין שום סיבה על פניו, שבדיקה של בן־משה תארך פחות מחמישה חודשים. הוא, כמו אלשטיין, לא מוכר בארץ, למרות היותו אזרח ישראלי.
במקרים כגון אלה, של העברת שליטה בגוף בעל חשיבות ביטחונית, משרד התקשורת בודק באמצעות השב"כ קשר אפשרי של רוכש השליטה לפעילות במדינות אויב. דבר נוסף ומהותי שנבדק הוא מידת המהימנות של הנבדק. סביב פעילותו של בן־משה צצו שאלות רבות, בעיקר לאור המבנה הסבוך של החברות והנאמנויות שבבעלותו.
משרד התקשורת הבהיר אתמול כי הוא מבין את חשיבותו של ההסדר וכי אין כל אינטרס לעכב אותו. בשלב מסוים סגר השופט איתן אורנשטיין את דלתות בית המשפט וקיבל מידע חסוי מאנשי משרד התקשורת. ל"כלכליסט" נודע כי בדיקת השב"כ מתמקדת בשאלה האם מקור ההון של בן־משה הוא עצמי או שמא הוא קשור לגורמים נוספים שאותם מנסה השב"כ לחשוף, במידה שישנם כאלה.
הנאמנים דורשים שכר
נאמני ההסדר אייל גבאי ועו"ד חגי אולמן לוחצים על משרד התקשורת ובית המשפט לזרז את הליך הבדיקה, וגבאי טען אתמול ש"המדינה מטרפדת את ההסדר". אפשר להבין את הנאמנים. הסדר החוב עלול לברוח להם מבין הידיים ועמו מיליארד שקל לנושים, הרבה יוקרה וגם שכר לא מבוטל שביקשו אתמול מבית המשפט.
אולמן וגבאי מבקשים 0.95% מהמזומנים ו־0.95% ממניות אי.די.בי פתוח שיקבלו הנושים. במידה והפעימה הראשונה בהסדר תושלם עד 5 במאי הם מבקשים 1.2% מהמניות שיקבלו הנושים. מדובר בשכר משותף של 11-7 מיליון שקל לשני הנאמנים. בנוסף מבקשים הנאמנים 15% מסך התקבולים בתביעות שיתקבלו נגד החברה ובעלי השליטה שלה, דבר שעשוי להעניק להם 30 מיליון שקל נוספים.
חשש מתביעות משפטיות
עם ההלוואה של 170 מיליון שקל שמעמידים בן־משה ואלשטיין יכולה אי.די.בי פתוח לעמוד בפירעון חובותיה עד יוני הקרוב. ישנם פתרונות אפשריים גם מעבר לזמן זה. אך אם ההסדר יקרוס, עלולה שורה של גורמים למצוא את עצמה חשופה לתביעות של עשרות מיליוני שקלים ולנזק תדמיתי על כך שלא לקחו בחשבון לכאורה, את משך הבדיקה של משרד התקשורת.
החל מהנאמנים, שבדו"חות שהעדיפו את הצעתם של אלשטיין ובן־משה על פני הצעתם של אלכסנדר גרנובסקי ונוחי דנקנר, דרך חברי נציגות האג"ח ועד לשופט אורנשטיין שהסתפק בדו"ח בדיקה שערכו הכנ"ר, רשות ני"ע והמשקיף על בן־משה, דו"ח שלא נחשף עד היום. גם בן־משה, שלכל אורך הדרך שידר ביטחון כי לא צפויה שום בעיה עם קבלת האישורים לכאורה, עלול להיחשף לתביעות.
לצורך הבטחת ההסדר, הפקידו אלשטיין ובן־משה מיליארד שקל בידי הנאמנים. בן־משה ואלשטיין, ביחד ולחוד, מחוייבים לקיים את ההסדר. במקרה שבן־משה לא יקבל את ההיתר המיוחל לשליטה בסלקום, אלשטיין יהיה מחויב לגשת להסדר לבדו ולגייס שותפים חדשים. יש הגורסים כי לאור מערכת היחסים הקשה שהתפתחה בין שני בעלי השליטה החדשים, אלשטיין אפילו מעדיף זאת.
מעבר לחיכוכים התמידיים בין אלשטיין ובן־משה, עלול אלשטיין להתעייף מהסיטואציה אליה נקלע. במקרה שבן־משה ייפסל, עשוי אלשטיין לקחת על עצמו את ההסדר. את מי יצרף במקרה כזה? כאן יכולות לבוא הפתעות. רק כי בתחילת השבוע אמר איש העסקים ג'ו נקש ל"כלכליסט" כי הוא מחכה שהסדר יפול, ובמקרה כזה יציע לקחת את השליטה בחברה ביחד עם דנקנר.
העברת סלקום לנאמנות
במהלך הדיון בבית המשפט העלה אולמן את האפשרות שסלקום תועבר לנאמנות. לדברי בכירים בסלקום, כבר כיום, ומבלי שקיבל היתר שליטה, בן־משה מעורב בפעילות של סלקום ומשוחח עם ההנהלה הבכירה. רק באוגוסט האחרון, במקרה של כלל ביטוח, פעל אולמן בצורה הפוכה. המפקח על הביטוח דאז, עודד שריג, ביקש להעמיד את משה טרי כנאמן בכלל ביטוח. אולמן רץ לאורנשטיין והתנגד למהלך. אתמול טען כי אז עשה זאת מאחר שהמינוי עשה רעש מיותר ואילו במקרה של סלקום האחריות דורשת לבדוק כל פתרון אפשרי.